play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Održana 12. Smotra kazališnih amatera Varaždinske županije

U Kulturnom centru “Ivan Rabuzin” u Novom Marofu održana je 12. Smotra kazališnih amatera Varaždinske županije. Na Smotri je bilo izvedeno šest predstava koje je pratila stručna selektorica Hrvatskog sabora kulture Gordana Ostović.

Na prvoj županijskoj smotri kazališnih amatera nakon tri godine, od početka pandemije, sudjelovale su dramska družina “Videki” KUD-a “Marof”, udruga žena “Preslica” iz Sračinca, dramska sekcija udruge žena općine Sveti Đurđ “Veliko srce”, KUD “Lepoglavski pušlek” iz Lepoglave, dramska sekcija “Ka Te Briga Mi” KUD-a Općine Petrijanec i glumačka družina “Komedijaši” kulturno-umjetničke udruge “Stažnjevec”.

Najboljom predstavom proglašena je komedija “(O)glas savjesti” autorice Marine Đurasek u izvedbi glumačke družine “Komedijaši” iz Stažnjevca. U ovoj urnebesnoj komediji glavni lik Štief (Miroslav Rohtek) nakon smrti supruge Štefe odlučuje pronaći si novi ženu, i to putem oglasa u novinama. Predstava je osvojila i nagrade za najbolji tekst, najbolju režiju (Marina Đurasek i Miroslav Rohtek) te najbolje glumce (Miroslav Rohtek i Roman Sakalj).

Nekoliko nagrada otišlo je i domaćinima u Novi Marof. Dramska družina “Videki” KUD-a “Marof” izvela je predstavu “Žabica” autora i redatelja Tibora Martana koja je nastala prema usmenom kazivanju Terezije Kerep iz Kamene Gorice, a prati sudbinu mlade seoske djevojke Genoveve koju seoska zajednica odbacuje zbog njezinih nesvakidašnjih sposobnosti i stavova. Lucija Kropek osvojila je nagradu za najbolju glumicu za ulogu Genoveve, dok su “Videki” osvojili i nagrade za najbolju kostimografiju, scenografiju i njegovanje kulturne baštine.

 

Dramska sekcija Udruge žena općine Sveti Đurđ “Veliko srce” oduševila je publiku predstavom “Dijeta” autorice Marije Milak. Uvijek aktualna tema donijela je Mariji Milak i nagradu za najbolju glumicu.

 

Udruga žena “Preslica” iz Sračinca odigrala je crnohumornu komediju “Babica hmeraju” autora Ivice Kroga. KUD “Lepoglavski pušlek” iz Lepoglave otvorio je “Salon ljepote” prema tekstu Štefice Bizek, dok je dramska sekcija “Ka Te Briga Mi” KUD-a Općine Petrijanec izvela zanimljivu predstavu o muško-ženskim odnosima “Gdje je Ljubica?” autorice Martine Gazdek.

Predstava “(O)glas savjesti” glumačke družine “Komedijaši” odabrana je da predstavlja Varaždinsku županiju na Festivalu hrvatskih kazališnih amatera u Vodicama, dok će predstava “Žabica” dramske družine “Videki” Varaždinsku županiju predstavljati na prvom izdanju Festivala hrvatske pučke drame u Murskom Središću.

Organizatori smotre su Zajednica kulturno-umjetničkih udruga Varaždinske županije i KUD “Marof”, dok su pokrovitelji Varaždinska županija i Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske.

U nastavku donosimo popis svih nagrada:

Nagrada za najbolju predstavu – “(O)glas savjesti”, glumačka družina “Komedijaši”, KUU “Stažnjevec”

Nagrada za najbolji tekst – Marina Đurasek, “(O)glas savjesti”, glumačka družina “Komedijaši”, KUU “Stažnjevec”

Nagrada za najbolju režiju – Marina Đurasek i Miroslav Rohtek, “(O)glas savjesti”, glumačka družina “Komedijaši”, KUU “Stažnjevec”

Nagrada za najbolju glumicu – Lucija Kropek, “Žabica”, dramska družina “Videki”, KUD “Marof”

Nagrada za najbolju glumicu – Marija Milak, “Dijeta”, Udruga žena općine Sveti Đurđ “Veliko srce”

Nagrada za najboljeg glumca – Miroslav Rohtek i Roman Sakalj, “(O)glas savjesti”, glumačka družina “Komedijaši”, KUU Stažnjevec

Nagrada za najbolju kostimografiju – Tibor Martan i Jelena Neuberg, “Žabica”, dramska družina “Videki”, KUD “Marof”

Nagrada za najbolju scenografiju – Tibor Martan i Jelena Neuberg, “Žabica”, dramska družina “Videki”, KUD “Marof”

Nagrada za njegovanje kulturne baštine – predstava “Žabica”, dramska družina “Videki”, KUD “Marof”

 

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Sport

  Rekordan broj trkača na 29. Varaždinskom polumaratonu

  U organizaciji Trkačkog kluba Marathon 95 i suorganizaciji Zajednice sportskih udruga Grada Varaždina, ove će se nedjelje, 17. rujna, održati 29. izdanje Varaždinskog polumaratona, utrke koja ima i međunarodni karakter jer osim što dolaze natjecatelji iz svih krajeva Lijepe naše, dolaze i trkači iz susjedne Slovenije, Mađarske i Poljske. Prema trenutnom broju prijavljenih natjecatelja, utrka će ove godine oboriti sve rekorde. Dosad je, naime, prijavljeno već 920 trkača, a prijave […]

  today11/09/2023 334

  0%