play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Održana 12. izložba vina ludbreškog kraja, šampion je rizling rajnski Nevena Banjkovca

U Društvenom domu u Hrženici u Općini Sveti Đurđ jučer je održana 12. po redu Izložba vina ludbreškog kraja koju je organizirala Udruga vinogradara i vinara „Grački grozdek“ u suradnji s četiri općine, Sveti Đurđ, Martijanec, Mali i Veliki Bukovec, a uz podršku Varaždinske županije.

Na ovogodišnju izložbu pristiglo je 177 uzoraka. Šampionom je proglašeno suho vino rizling rajnski Nevena Banjkovca, koje je ujedno i najbolje vino Općine Sv. Đurđ. Najbolje ocijenjeno vino Općine Martijanec je muškat žuti Damira Brunčića. Najbolje vino Općine Mali Bukovec je graševina Ivana Jerena, a graševina Marija Zembera je najbolje vino u Općini Veliki Bukovec. Najbolje ocijenjeno jako alkoholno piće je vinjak destilerije Rakije sa sjevera. Priznanje im je uručio, kao i drugim osvajačima zlata, župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, koji je i otvorio izložbu.

– Gotovo svako četvrto vino na ovoj, ali i ostalim izložbama koje se održavaju diljem naše županije dobitnik je zlatne medalje. To najbolje govori s koliko ljubavi i pažnje naši vinogradari i vinari rade u svojim vinogradima. Kaže se da iznimka potvrđuje pravilo, a ovdje u Općini Sv. Đurđ tj. na području same općine iznimka su prave „gorice“, a pravilo je da ima kvalitetna vina. Vinogradarima nije problem putovati 10 – 15 kilometara do svojih vinograda te im se s puno truda i umiješnosti posvetiti – rekao je župan Stričak zahvalivši se svima koji svojim radom i zalaganjem doprinose sve boljoj kvaliteti vina proizvedenog u Varaždinskoj županiji, a posebno poljoprivrednim gospodarstvima koja prenose tradiciju proizvodnje na nove generacije. Ujedno je pozvao sve vinogradare, voćare, OPG-ovce, poljoprivrednike da se jave na Javni poziv za dodjelu potpora u poljoprivredi kojeg će Varaždinska županija uskoro raspisati.

Dopredsjednica Ocjenjivačke komisije Dunja Mežnarić istaknula je kako su vina berbe 2023. godine bila nešto slabije kvalitete nego proteklih godina u ludbreškom kraju, čemu svjedoči i manji broj pristiglih uzoraka na samo natjecanje.

– Kada se prisjetimo prošle vinogradarske godine, takvi rezultati ne začuđuju. Nakon izrazito tople zime, uslijedili su nešto hladniji travanj i svibanj što je donekle usporilo vegetaciju koja je krenula vrlo rano. Ljeto je bilo ekstremno kišno, što je utjecalo na veću pojavu bolesti i usporeno dozrijevanje grožđa, a posljedično i na slabiju kvalitetu grožđa. Kada tome pridodamo i oluje s tučom na nekim lokalitetima, možemo konstatirati da 2023. godina i nije bila vinogradarska godina za pamćenje. No, 78 % vina sa zlatnim i srebrnim odličjem čak i nakon tako zahtjevne godine svjedoče velikom ulaganju članova Udruge u edukaciju i trud da proizvedu dobra i kvalitetna vina – pohvalila je Dunja Mežnarić u svom govoru članove Udruge.

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Varaždin

  Postavljanje nove javne rasvjete u Ulici Stanka Vraza

      U Ulici Stanka Vraza, danas su započeli radovi na modernizaciji javne rasvjete. Prva faza radova od Hallerove aleje do Ulice Vatroslava Lisinskog započela je demontažom zastarjelih svjetiljki i dotrajalih stupova te na spomenutoj dionici u sljedeća tri tjedna neće biti javne rasvjete, najavljeno je iz varaždinske gradske uprave. U tom razdoblju bit će zamijenjeni podzemni elektroenergetski kablovi, postavljeni novi temelji stupova javne rasvjete, novi stupovi i nove energetski […]

  today22/07/2024 2

  0%