play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Održan znanstveno – stručni skup “Održiva i regenerativna poljoprivreda, novi poljoprivredni standardi, ORP Sračinec 2022.”

Danas je u velikoj dvorani Doma kulture u Sračincu održan znanstveno – stručni skup “Održiva i regenerativna poljoprivreda, novi poljoprivredni standardi, ORP Sračinec 2022.” koji je zanimljivim prezentacijama, raspravom i panel diskusijom okupio brojne poljoprivredne proizvođače s područja općine Sračinec, te Varaždinske i okolnih županija. Ovaj znanstveno stručni skup financiran je sredstvima Ministarstva poljoprivrede u iznosu od 107.698,75 kuna.

 

– Jako sam sretan što se u našoj sredini održava ovaj skup. Zadnjih otprilike osam godina, od kada je gospođa Miljenka Križnjak preuzela svojevrsno vodstvo u inicijativama prema poljoprivrednicima, oni su sve više prisutni aktivnostima Općine Sračinec. Naši su se poljoprivrednici počeli okupljati, aktivirati, a mi kao jedinica lokalne samouprave to smo podržali. Tako su održane brojne edukacije, radionice, savjetovališta, a Općina Sračinec se uključila i kroz konkretnu pomoć i sufinanciranje materijalnih potreba poljoprivrednika. Sufinancirali smo također osiguranje sjetve, financiramo zbrinjavanje opasnog otpada koji nastaje kroz poljoprivrednu proizvodnju, a ovaj skup samo je kruna svih tih aktivnosti, održava se na zaista visokoj razini, ponovno zaslugom gospođe Križnjak. Ona je realizirala ovaj projekt, od osmišljavanja projekta, prijave, na kojoj je projekt dobio maksimalan broj bodova i najviši financijski iznos, pa do ovog skupa danas, na svemu joj puno zahvaljujem – istaknuo je Božidar Novoselec, načelnik Općine Sračinec.

Na području općine Sračinec djeluje sedamdesetak obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava.

– Danas sam pokušala dovesti u Sračinec mnogobrojne relevantne stručnjake, poduzetnike i poljoprivrednike s kojima već godinama komuniciram. Čim je raspisan natječaj Ministarstva poljoprivrede krenula sam u realizaciju ovog znanstveno – stručnog skupa i zaista nije bilo teško okupiti današnje govornike. Glavni cilj ovog skupa je informiranje i promicanje novih dostignuća i tehnologija u poljoprivredi. Skup je i međunarodnog karaktera, s gostima iz susjedne Slovenije i Mađarske – rekla je inicijatorica ovog skupa Miljenka Križnjak.

 

 

Na znanstveno – stručnom skupu govorili su Mario Jarnjak, izvršni direktor Fanon d.o.o. Petrijanec,  Doroteja Bednjanić iz tvrtke Eco agro d.o.o. Veliki Lovrečan, Dalibor Vrček iz Vrček, obrt za proizvodnju i usluge Črnec Biškupečki 303, Stjepan Bistrović, direktor PG Bistrović d.o.o., mljekara Marina, Martina Borić, direktorica BIOinput d.o.o, centar za ekološku poljoprivredu, Gregor Sajević, direktor tvrtke Sajević d.o.o. – Slovenija, Leon Šopar, Démétér Biosystems Kft., Vl. Diriczi Zsombor– Budimpešta, Amalka Vukelić  ispred Hrvatske poljoprivredne komore te Alen Šopar,  Konzerviranje voća i povrća “Šopar“, M. Središće, a prisustvovala je i upraviteljica PZ Varaždinsko povrće, Vidovec, Kristina Vidaček.

Nakon predavanja održana je i panel rasprava s temama – Novi poljoprivredni standardi- ekološka proizvodnja, No-till obrada tla, zelena gnojidba, plasman proizvoda, cijene, obnovljivi izvori energije, odgovor na klimatske promjene.

 

Panelisti su bili Gregor Sajević, Stjepan Bistrović, Alen Šopar, upraviteljica PZ Ludbreški kraj, Antonija Lenček, te Zrinka Večerić  i Jurica Bengeri ispred Ministarstva poljoprivrede, uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede.

 

– Prije svega moram spomenuti da i ovakvi natječaji koji se odnose na edukaciju puno doprinose razvoju poljoprivrede u sredinama u kojima se održavaju. Drago mi je da su ovdje i mladi poljoprivrednici koji će novim idejama potaknuti razvoj – rekao je u svom obraćanju okupljenima Krunoslav Lukačić, posebni savjetnik u Ministarstvu poljoprivrede i predsjednik Općinskog vijeća Općine Sračinec.

Skupu se pred sam kraj obratio i Mladen Jakopović predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore koji je pohvalio skup i izrazio svoje zadovoljstvo tematikom i pozitivnim, optimističnim pristupom koje prema svojoj djelatnosti imaju poljoprivrednici sjeverozapada Hrvatske.

 

Skup je prenošen uživo, a snimku možete pogledati na Youtube kanalu Općine Sračinec: https://www.youtube.com/watch?v=hgmh3l5fvkQ

 

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Regija

  U Osnovnoj školi Tužno otvorena prva Google učionica u Hrvatskoj

    U Osnovnoj školi Tužno danas je svečano otvorena prva Google učionica u Hrvatskoj. Uređena je i opremljena u sklopu projekta Google referentne škole, a riječ je o globalnom standardu u obrazovanju iz područja računalstva i informatike. Varaždinska županija je kao osnivač škole izdvojila gotovo 80.000 eura za uređenje nove informatičke učionice, 58 računala, potrebne licence i drugo. - Unutar mjesec dana smo u tri navrata bili prvi u Hrvatskoj. […]

  today15/04/2024 6

  0%