play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous play_arrow skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
chevron_left
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Održan preventivni program prometne kulture za najmlađe u Općini Maruševec

Manifestacija se održavala pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja i Općine Maruševec, te partnerima; Policijskom upravom varaždinskom, Policijskom postajom Ivanec, Dobrovoljnim vatrogasnim društvom Maruševec, Društvom crvenog križa Varaždinske županije te osnovnim školama Gustav Krklec Maruševec i Metel Ožegović Radovan.

Područna škola Druškovec bila je početkom ovog tjedna domaćin preventivne manifestacije pod nazivom Program prometne kulture za najmlađe, koja se provodi u organizaciji Udruge Preventivni program o sigurnosti u cestovnom prometu, a u suradnji s tvrtkom Jumicar Hrvatska.

Nakon odslušanog teorijskog dijela učenici su u jutarnjim satima na nogometnom igralištu u Druškovcu kroz interaktivno predavanje učili o sigurnom ponašanju u cestovnom prometu, nakon čega je uslijedio praktični dio programa u pravim mini-električnim automobilima, gdje djeca na jedinstven način uče o sigurnosti u prometu.

Polaznici programa su se dobro snašli na simuliranoj prometnici na kojoj su promet regulirali iskusni instruktori uz pomoć školske prometne jedinice, učenice 7. i 8. razreda. Pored prometnog poligona, djeca su se upoznala se s policijskim vozilom i zanimanjem policajca koje je ponosno prezentirao policijski službenik za sigurnost i preventivu cestovnog prometa Davor Blaško.

Na poligonu je bilo zaista bučno i glasno, zahvaljujući vatrogasnim vozilima DVD-a Maruševec, dok su Mirjana Martinčević, Stjepan Cerjan, Dalibor Vrbanec i Vlatka Šprem polaznike upoznali s važnostima zaštite od požara, opasnim aktivnostima koje mogu izazvati požar, te načinima prevencije istog. Učenicima su pokazali unutrašnjost i opremu vatrogasnog vozila, te standardnu opremu vatrogasca, kao i vježbu s brentačama, tj. gađanje mete vodenim mlazom.

Nakon vatrogasaca, djeca su imala priliku naučiti i osnove prve pomoći u radionici Društva Crvenog križa Varaždinske županije, od strane licenciranih članova za pružanje ovakvog vida edukacija iz prve pomoći za najmlađe, Slađane Cestar i Vjerana Marića. Ponavljali su se brojevi hitnih službi te se učilo o razlici između prve i hitne pomoći. Učenicu su učili o važnosti onih informacija koje je pri tom pozivu nužno reći (Što se dogodilo? Gdje se dogodilo? Kako se dogodilo?). Osim toga, djeca su naučila kako postupiti kada su u pitanju lakše ozljede (ogrebotine, opekotine, giljotine) i što učiniti u nekim situacijama poput kod krvarenju iz nosa.

Tijek edukacija pratili su ravnatelj Osnovne škole Gustav Krklec Maruševec Tomislav Vincek te ravnateljica Osnovne škole Metel Ožegović Radovan Željkica Hanžek-Paska, a pridružio im se i Mario Klapša, načelnik Općine Maruševec koja je zajedno sa Ministarstvom znanosti i obrazovanja bila pokrovitelj ove prevencijske edukacije. „Povećanje sigurnosti svih sudionika u prometu jedna je od ključnih zadataka svake općine, grada i županije, a sigurnost djece nam uvijek svima mora biti na prvom mjestu. Zahvaljujem našim vatrogascima, Policiji te članovima županijskog Društva crvenog križa, kao i tvrtki Jumicar Hrvatska što su učenicima na zaista zanimljiv način prenijeli svoja znanja i uputili ih kroz praktični dio nastave kako se ponašati u prometu, prilikom požara, ozljeda i drugih neželjenih situacija” – rekao je tom prilikom načelnik Klapša, istaknuvši kako će Općina Maruševec i ubuduće podržavati ovakve i slične preventivne edukacije.

   

Nove vijesti
 • PLAYLISTA
 • Regija

  Održana svečana sjednica Općinskog vijeća Općine Sračinec

  Jučer je u parku Velika graba održana svečana sjednica Općinskog vijeća Općine Sračinec, u sklopu proslave Dana Miholja. Na sjednici su prisustvovali mnogobrojni uzvanici, među kojima saborski zastupnici, državni tajnici, župan Varaždinske županije, gradonačelnici i općinski načelnici, predstavnici institucija i udruga te gospodarstvenici. Prije sjednice izaslanstva Općinskog vijeća i udruge branitelja položila su vijence i upalila svijeće na grobljima i spomen obilježjima u Svibovcu Podravskom i Sračincu. Na početku svečanosti […]

  today25/09/2021 67

  0%