play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Održan međunarodni skup „Termalna voda jučer, danas, sutra“

U sklopu Aqua festa je nakon punih godinu dana u Rimskoj bazilici na arheološkom lokalitetu u Varaždinskim Toplicama u petak je održan 4. međunarodni skup pod nazivom „Termalna voda jučer danas, sutra”.

Skup je otvorila zamjenica varaždinskog župana Silvija Zagorec istaknuvši kako su Varaždinske Toplice poznate po prirodnom i neprocjenjivom bogatstvu termalnih izvora koje ima potencijal biti okosnica daljnjeg razvoja. „Temelje imamo, ali da bi se to razvijalo potrebno je kontinuirano ulagati i u infrastrukturu i od strane Grada Varaždinskih Toplica i od Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju, čiji je osnivač Varaždinska županija, a u izgradnji je i Spinalni centar. Poduzet ćemo sve kako bi Varaždinske Toplice postale kulturno, turističko, zdravstveno središte, odnosno da se pozicioniraju kao moderni lječilišni centar na europskoj pozornici” – rekla je Zagorec te izrazila zadovoljstvo što se na skupu mogu saznati zanimljivosti o termalnoj vodi s različitih aspekata uz sudjelovanje brojnih eminentnih stručnjaka.

Lana Husnjak, direktorica TZ Varaždinske Toplice istaknula je kako su upravo termalna voda i kulturna baština bili motivi nastanka ovog skupa. „Godinama se ovdje okupljaju vrhunski stručnjaci koji se s temom termalne vode, ali i kulturne baštine bave s različitih aspekata, od ekonomije i gospodarstva, kulture, arheologije, turizma, medicine i liječenja. Puno se stvari mijenja, puno se ulaže, a ovim skupom umrežavamo ljude, dobivamo nove ideje i nove projekte” – kazala je Husnjak.

Gradonačelnica Varaždinskih Toplica Dragica Ratković osvrnula se na tešku globalnu situaciju izazvanu klimatskim promjenama i ratom u Ukrajini rekavši kako je ovo pozitivna priča zahvaljujući kojoj od stručnjaka možemo saznati što napraviti i kojim putem ići, odnosno kako se prilagoditi sve snažnijim promjenama klime. „Naši termalni izvori nešto su po čemu smo prepoznatljivi u okruženju pa i šire. Moramo to iskoristiti u brendiranju i turističkoj promociji našeg prekrasnog grada. Ovaj stručni skup jedan je od primjera kako, a na tome sigurno nećemo stati” – rekla je Ratković te dodala kako se pripremaju za Nacionalni plan oporavka i otpornosti u sferi turizma.

Među panelistima je bila Romana Lekić, savjetnica dekana Visoke škole Edward Bernays u Zagrebu na kojoj je po prvi put u Hrvatskoj i regiji pokrenut novi diplomski studij „Upravljanje doživljajem u turizmu“ koja je istaknula kako priliku daju upravo kontinentalnom turizmu, ruralnom razvoju, kao i zdravstvenom turizmu. „Još jedna stvar nam za današnji skup ide strašno u prilog – Svjetska turistička organizacija nas podržava. Naša priroda je savršeno očuvana. Voda – dođite u bilo koji kafić, otvorite slavinu i popijete čašu vode. To su fenomenalne stvari. Imamo priliku raditi cjelogodišnji turizam s onim gostima koji znaju i cijene prave istinske vrijednosti” – komentirala je Lekić.

Stručnom skupu nazočio je i saborski zastupnik i gradonačelnik Grada Novog Marofa Siniša Jenkač, gradonačelnik Grada Ludbrega Dubravko Bilić, predsjednica Gradskog vijeća Grada Varaždinske Toplice Ljubica Njofta i ravnatelj Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice Denis Kovačić.

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Razno

  Jana Koščak dijelila medalje na kvalifikacijama Erste Plave Lige

  Stadion Sloboda u Varaždinu, 22. svibnja bio je domaćin kvalifikacija za Erste Plavu ligu 2024, za koju su se natjecali učenici osnovnih škola iz Varaždinske županije i okolice. Sudjelovalo je 187 djece od 1. do 6. razreda, a po dvoje najboljih iz svake discipline i kategorije plasiralo se na finalno natjecanje, koje će se održati 7. rujna u Zagrebu u sklopu memorijala Boris Hanžeković. Nenad Pavliček iz Atletskog kluba Sloboda, […]

  today25/05/2024 8

  0%