play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Održan 4. Festival Ivan Kukuljević Sakcinski i 4. Smotra dječjega kajkavskog pjesništva „Kaj je naša duša i naša popiefka“

U organizaciji Europskog talent centra Hrvatska – Centara izvrsnosti Varaždinske županije i Centra izvrsnosti za hrvatski jezik za osnovne škole u Varaždinskim Toplicama je održan 4. Festival Ivan Kukuljević Sakcinski i 4. Smotra dječjega kajkavskog pjesništva „Kaj je naša duša i naša popiefka“.

Festivalu i smotri prethodio je natječaj za lirske pjesme na kajkavskom narječju na koji su ove godine pristigla 173 pjesnička rada učenika viših razreda 42 osnovne škole iz svih županija kajkavskoga govornog područja. Radovi su tiskani u zbirci, a 20 odabranih autora kazivalo je svoje stihove na Smotri.

Smotra je završila proglašenjem najboljih u kategorijama 5. i 6. te 7. i 8. razreda koje je odabralo stručno povjerenstvo u sastavu Ljubica Ribić, Valentina Šinjori i Darko Foder. To su:

-u kategoriji 5. i 6. razreda:

 1. mjesto Vida Skrablin, OŠ Donja Stubica (mentorica Danica Leštek)
 2. mjesto Noa Krušelj,   OŠ Bedekovčina (mentorica Ivana Kranjčec)
 3. mjesto Gita Radiković, OŠ Petar Zrinski Šenkovec (mentorica Marijeta Stevanović)

 

-u kategoriji 7. i 8. razreda:

 1. mjesto Iva Plišo,  OŠ A. i I. Kukuljevića Varaždinske Toplice (mentorica Sanja Habek)
 2. mjesto Viktor Turbelija, OŠ Ferdinandovac (mentorica Marina Šapina)
 3. mjesto Lana Horvat, OŠ Ludbreg (mentorica Ljudmila Kladić)

 

U ime Varaždinske županije nazočne je pozdravio izaslanik župana Anđelka Stričaka, vijećnik Županijske skupštine, ujedno i načelnik Općine Gornji Kneginec Goran Kaniški koji je naglasio kako je Festival potvrda kreativnosti kao i želje za očuvanjem kajkavskoga jezika te nastojanja  za nastavljanjem višestoljetne književne tradicije na kajkavskome jeziku.

U ime Grada Varaždinske Toplice pozdravne riječi uputila je predsjednica Gradskog vijeća Ljubica Nofta. U programu su sudjelovali i polaznici Dramske radionice Centra izvrsnosti za hrvatski jezik te dr.sc. Bojana Schubert s izlaganjem: „Koliko godina ima kajkavski? O nekim „tajnama“ iz njegove jezične povijesti.

Inače, smotra dječjega kajkavskog pjesništva „Kaj je naša duša i naša popiefka“ njeguje dječje pjesništvo različite tematike na kajkavskom narječju, osvješćuje važnost očuvanja zavičajnog govora, potiče rad s pjesnički nadarenim učenicima osnovne škole te njeguje svijest o zavičajnoj pripadnosti i nacionalnom identitetu. Festival i smotra potvrda su kreativnosti, želje za očuvanjem kajkavskoga jezika i želje za nastavljanjem višestoljetne književne tradicije na kajkavskome jeziku.

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Regija

  Unatoč sve većem broju zaraženih, Opća bolnica Varaždin uspijeva odgovoriti na pandemiju

  Unatoč kontinuiranom povećanju broja zaraženih i hospitaliziranih osoba, cijepljenje je donijelo brojne prednosti i dobrobiti u zdravstvenom ustroju, zahvaljujući čemu Opća bolnica Varaždin uspijeva odoljeti sve lošijoj epidemiološkoj slici.   Na bolničkom liječenju trenutno se nalazi 80 pacijenata, od čega ih je sedmero na respiratoru, a v.d. ravnatelja Damir Poljak pojasnio je kako će varaždinska bolnica za pacijente smještene u Novom Marofu morati otvarati i COVID odjel i na toj […]

  today25/10/2021 32

  0%