play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Odbijena žalba na odabir izvođača radova na pročistaču u Varaždinu, uskoro potpisivanje ugovora

Državna komisija za kontrolu postupka javne nabave donijela je rješenje kojim se konačno, kao neosnovana, odbija žalbe tvrtke Strabag AG iz Austrije na postupak javne nabave za dogradnju i rekonstrukcija uređaja za pročišćavanje otpadnih voda, UPOV Varaždin. Time su se stakli preduvjeti za potpisivanje ugovora s tvrtkom GH Holding iz Slovenije koja će taj posao obaviti za 39 milijuna eura.

Bio je to povod za konferenciju za novinare koja je održana u petak, 19. siječnja 2024. godine u varaždinskom komunalnom poduzeću Varkom na kojoj su govorili gradonačelnik Grada Varaždina Neven Bosilj i direktor Varkoma Bruno Ister koji je na konferenciji izjavio: Javno nadmetanje objavljeno je u veljači prošle godine i nakon dva kruga žalbenog postupka dočekali smo rješenje koji našem društvu znači izuzetno mnogo. Sam postupak je potrajao, što je nažalost praksa u zadnje vrijeme. No vrijedilo je, jer takvim odabirom smanjili smo iznos investicije za preko 5 milijuna eura, koliko je razlika između odabranog ponuditelja i žalitelja.

Projekt izgradnje sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda Aglomeracija Varaždin u dijelu koji se odnosi na podsustave mreže pred samim je završetkom, no bez rekonstrukcije postojećeg Uređaja za pročišćavanje nismo ispunili obaveze preuzete Ugovorom o dodjeli bespovratnih sredstava s jedne strane, ni obnovili uređaj što je nužno, s druge strane.

Postojeći uređaj izgrađen osamdesetih godina prošlog stoljeća amortiziran je već nekoliko puta, no uz veliko zalaganje naših ljudi i prilično visoke troškove održavanja, još uvijek ispunjava svoju osnovnu zadaću. Neugodni mirisi koji se povremeno javljaju i šire se ovisno o vjetru, osobito na obližnjem kupalištu Aquacity i susjednom Trnovcu, predviđenim će se zahvatom ukloniti.

Izgubili smo mnogo vremena, prošlo je skoro pet godina od prvog pokušaja. O razlozima govorilo se puno i nećemo se danas vraćati u prošlost. Ovo je početak velikog i složenog projekta i treba nam sinergija svih sudionika u gradnji. Važno je reći da su posrednička i upravljačka tijela odobrila dodatna sredstva, te da smo ušli u novo razdoblje Kohezijskog fonda, kao jedan od devet velikih projekata. Ustanovili smo vlastiti tim za upravljanje projektom, potpisali dodatak ugovora s nadzornim inženjerima, a sad konačno imamo i Izvođača, te krećemo snažno već danas.

Sljedeći korak je potpisivanje ugovora koje će uslijediti u veljači, a nakon toga Izvođač započinje s izradom Glavnih projekata i drugim pripremnim radnjama, kako bi po ishođenju građevinskih dozvola koje očekujemo do kraja godine, bili spremni započeti s izgradnjom. Rok dovršetka radova je kraj 2026. godine, a razdoblje odgovornosti za nedostatke traje dvije godine. – naveo je Ister dodavši da je krajnje vrijeme da se počne s poslovima dogradnje pročistača što je dio velikog projekta Aglomeracije, jednog od najuspješnijih u Hrvatskoj.

Gradonačelnik Grada Varaždina dr. sc. Neven Bosilj je naglasio kako je izuzetno važno što se uspjelo u tome da projekt je, koji je trebao biti završen davno prije, ušao u novo razdoblje koje pokriva program kohezije pa je dodao: Kao i sa mnogo projekata i s pročistačem smo morali rješavati naslijeđene „mahalojke“. Prvi ugovor o pročistaču je iz 2019. i trebao je biti završen da ga tadašnji direktor nije raskinuo iz straha od penalizacije. Dobili smo dokument da ne bi bili penalizirani i mogli smo za tadašnjih 162 milijuna kuna imati pročistač, a ne za sadašnjih 295 milijuna jer su cijene otišle gore. Drugi natječaj je poništen i raskinut je ugovor nakon akcije europskog USKOK-a. I sad smo konačno dobili u trećem pokušaju. – rekao je Bosilj ukazavši da procesi javne nabave traju predugo jer je natječaj raspisan prije godinu dana i tek će sada u veljači biti moguće potpisati ugovor. Naglasio je kako je dio pročistača kod Motičnjaka mehanički dok će novi dio pročistača biti zatvoren i spojen cjevovodima, a uz najnoviju tehnologiju 2026. godine kaj je predviđen završetak radova će 2027. godine kupališna sezona na Aquacityu biti bez neugodnih mirisa. – To daje novu mogućnost razvoja Aquacitya za koji je bilo nekoliko upita. Postoje zainteresirani koji bi taj vrlovrijedan prostor oplemenili u rekreacijske svrhe. Zapreka su bili ti mirisi koje rješavamo ovim projektom pročistača, a štitimo i podzemne vode. – zaključio je gradonačelnik Bosilj konferenciju za novinare.

 

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Razno

  Bumbari Varteksa osvojili treće mjesto na turniru u Švicarskoj

  Mladi nogometaši U-12 iz NK Varteks ponosno su se vratili kući s brončanim medaljama s prvog turnira prijateljstva „Crohelvetic Fussball Cup“ koji je održan u nedjelju, 23. lipnja, na terenima Sportanlage Schweizerbild u gradu Schaffhausenu, prijateljskom gradu Varaždina u Švicarskoj. Uz podršku i pokroviteljstvo Grada Varaždina turnir je održan u organizaciji Generalnog konzulata RH u Zürichu, uz potporu Kulturne udruge HSD Ban St. Gallen i grada Schaffhausena. Ovaj turnir okupio […]

  today24/06/2024 2

  0%