play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous play_arrow skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
chevron_left
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Od sutra do 11. rujna Dani Varaždinske županije: povijesne postrojbe, glazbeno-poetska večer, prijem državnih prvaka i promocija OPG-ova

Dan Varaždinske županije slavi se 8. rujna, na blagdan Male gospe koja je zaštitnica Županije. Raznovrstan i zanimljiv program obilježavanja Dana Varaždinske županije, koji će se održavati od 4. do 11. rujna, danas su predstavili predsjednik Županijske skupštine dr. sc. Josip Križanić te zapovjednik Husarske garde Varaždinske županije Mihael Negovec i zapovjednik Varaždinske građanske garde Dražen Loparić. Predstavljanju je prisustvovala zamjenica župana Silvija Zagorec, kao i zamjenica pročelnice Upravnog odjela za poslove Skupštine i župana Renata Skoko.

Proslava počinje sutra, u subotu 4. rujna, susretom povijesnih postrojbi te predajom prijavka županu Anđelku Stričaku.

– Uz Husarsku gardu Varaždinske županije i Varaždinsku građansku gardu, sudjelovat će Ivanečka rudarska četa, Ivanečki vitezovi i Zrinska garda Čakovec, a nakon defilea, postrojavanja ispred Županijske palače u 9.30 sati i predaje prijavka županu, na Starom gradu od 10.30 sati počinje druženje s građanima. Organizirat ćemo vožnju kočijama i jahanje za zainteresirane građane – najavio je zapovjednik Husarske garde Mihael Negovec.

U 12 sati na Starome gradu okupit će se sve postrojbe. – Drago nam je da se možemo uključiti u obilježavanje Dana županije na svoj poseban način. U podne je na rasporedu glasan pucanj naših gostiju, Kuburaške udruge Maruševec, a potom će uzicu varaždinskog topa povući zamjenica župana Silvija Zagorec – najavio je zapovjednik Varaždinske građanske garde Dražen Loparić.

Predsjednik Županijske skupštine dr. sc. Josip Križanić je istaknuo da se obilježavanje Dana Županije nastavlja u ponedjeljak, 6. rujna, svečanim otvorenjem dograđene OŠ Martijanec, gdje će ujedno biti održana svečanost obilježavanja početka nastave u novoj školskoj godini.


– Istoga dana, u ponedjeljak u 18 sati, u atriju naše Županijske palače počet će poetsko-glazbena večer autora Ljiljane Vuglač i Darka Fodera. U utorak, 7. rujna, bit će održan prijem za državne prvake – učenike osnovnih i srednjih škola Varaždinske županije, a poslijepodne slijedi svečano upisivanje županijskih dužnosnika i vijećnika u Knjigu instalacija. Knjiga instalacija je dokument u kojem se u pisanom obliku pohranjuju najvažniji županijski događaji na jednom mjestu da bi se sačuvali za generacije iza nas. Sama Knjiga je utemeljena 1997. godine, a smatra se nastavkom povijesne Knjige iz davne 1607., koju je utemeljio tadašnji župan Tomo Erdödy, hrvatski ban i prvi nasljedni župan – pojasnio je predsjednik Županijske skupštine.

Na sam Dan Varaždinske županije, u srijedu, 8. rujna, bit će položeni vijenci kod središnjeg križa na Gradskome groblju u Varaždinu u 10 sati, a u 11 sati će biti služena sveta misa zahvalnica u varaždinskoj Katedrali.

– U srijedu u 18 sati u atriju Županijske palače bit će održan najsvečaniji dio obilježavanja, a to je svečana sjednica Županijske skupštine. Na svečanoj sjednici uručit ćemo javna priznanja istaknutim pojedincima, ustanovama i udrugama za 2021. godinu, a svoje prisustvo sjednici je najavio veliki broj visokih uzvanika. Obilježavanje ćemo završiti uz naše OPG-ove koji će u subotu, 11. rujna, od 9 sati ispred Županijske palače predstaviti svoje tradicionalne proizvode, a upriličena će biti i njihova degustacija – zaključio je Križanić te izrazio nadu da će programom svi biti zadovoljni.

 

PROGRAM OBILJEŽAVANJA

DANA VARAŽDINSKE ŽUPANIJE GODINE

 

Subota, 4. rujna

09:30 sati ~ Smotra povijesnih postrojbi i svečani prijavak županu Varaždinske županije

Ispred Županijske palače, Franjevački trg 7, Varaždin

 

10:30 sati ~ Vožnja kočijama, jahanje za djecu, druženje s pripadnicima povijesnih postrojbi

Stari grad Varaždin

 

12:00 sati ~ Glasan pucanj Kuburaške udruge Maruševec i pucanj iz topa Građanske garde Varaždin u čast Varaždinske županije

Stari grad Varaždin

 

Ponedjeljak, 6. rujna

09:00 sati ~ Svečano otvorenje dograđene Osnovne škole u Martijancu / početak nastave u novoj školskoj godini

Martijanec bb, 42232 Martijanec

 

18:00 sati ~ „Poetsko glazbena večer„ autora Ljiljane Vuglač i Darka Fodera

Atrij Županijske palače, Franjevački trg 7, Varaždin

Utorak, 7. rujna

10:00 sati ~ Prijem državnih prvaka – učenika osnovnih i srednjih škola Varaždinske županije

Atrij Županijske palače, Franjevački trg 7, Varaždin

 

17:00 sati ~ Upis županijskih dužnosnika te županijskih vijećnika u Knjigu instalacija

Skupštinska dvorana Županijske palače, Franjevački trg 7, Varaždin

 

Srijeda, 8. rujna

09:45 sati ~ Odavanje počasti pokojnom županu Varaždinske županije Marijanu Mlinariću, dr. med.

 

10:00 sati ~ Polaganje vijenaca i paljenje svijeća u spomen na sve preminule građane te poginule branitelje kod Središnjeg križa

Gradsko groblje Varaždin

 

11:00 sati ~ Sveta misa zahvalnica u čast Male Gospe, zaštitnice Varaždinske županije

Katedrala Uznesenja BDM na nebo, Pavlinska ulica 4, Varaždin

 

18:00 sati ~ Svečana sjednica Županijske skupštine Varaždinske županije

Atrij Županijske palače, Franjevački trg 7, Varaždin

Subota, 11. rujna

09:00 sati ~ Prezentacija OPG-ova

Ispred Županijske palače, Franjevački trg 7, Varaždin

 

 

Nove vijesti
 • PLAYLISTA
 • Razno

  Ukupni pobjednik 19. Olimpijskog festivala dječjih vrtića je Dječji vrtić Novi Marof

  U novomarofskom športskom parku održan je 19. Olimpijski festival dječjih vrtića Novi Marof 2023., a ukupni pobjednik je Dječji vrtić Novi Marof. Na festivalu je sudjelovalo 250 djevojčica i dječaka koji su se natjecali u nekoliko olimpijskih disciplina. U utrci djevojčica na 60 metara prvo mjesto je osvojila Josipa Horvat iz DV Bmbi, druga je Vinka Petrić iz DV Novi Marof, a treća Petra Posavec iz DV Vlakić. Kod dječaka […]

  today01/06/2023

  0%