play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Od 8. do 17. ožujka traju “Dani okusa varaždinskog kraja”

Od 8. do 17. ožujka u 15 restorana diljem Varaždinske županije održat će se „7. Dani okusa varaždinskoga kraja“, jedinstveni festival autohtone i tradicijske gastronomije. Manifestaciju su u nazočnosti predstavnika Turističkih zajednica s područja Varaždinske županije i  vlasnika ugostiteljskih objekata najavili zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec, direktor Turističke zajednice Varaždinske županije Goran Mališ te koordinator projekta Borislav Šimenc.

 

„Mislim da ćemo i ovoga puta pokazati sve ono na što su ljudi možda i zaboravili, a to su tradicijska jela iz kuhinja naših baka spravljena od autohtonih namirnica, ali na jedan moderniji način. Svaki restoran pripremio je dva menija s tri slijeda koji će posjetiteljima po promotivnim cijenama pružiti sve ono zbog čega vole gastronomiju našega kraja“ – najavio je direktor Turističke zajednice Varaždinske županije Goran Mališ.

Idejni začetnik i koordinator projekta Borislav Šimenc pojasnio je kako su u projekt na nacionalnoj razini pod nazivom „Dani okusa hrvatske tradicije“, kada je on krenuo prije sedam godina bile uključene Varaždinska i Vukovarsko-srijemska županija.

„Danas je u projekt uključeno dvanaest hrvatskih županija, 130 ugostiteljskih objekata, nosioca standarda, čime smo, nadam se, dali jedan doprinos očuvanju bogate gastronomske baštine Hrvatske, ali i povećanju udjela tradicijskih jela u ponudi naših ugostitelja“rekao je Šimenc zahvalivši se Varaždinskoj županiji i županijskoj turističkoj zajednici na podršci od samih početaka projektu. Ujedno je najavio kako će krajem godine svih 12 županija pripremiti i ove godine veliki nacionalni festival „Okusi tradicije“.

Ove godine u gastronomsku manifestaciju uključen je i novi ugostiteljski objekt – Bistro Familija koji se nalazi u Trakošćanskoj ulici 24 u Varaždinu, u kojem je i održana najava manifestacije te im je simbolično dodijeljen znak Okusa.

Predstavljanju ovog jedinstvenog festivala gastronomije prisustvovala je i zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec koja je pozvala sve građane da probaju odlična jela naših kuhara.  „Drago mi je da ponovo imamo priliku najaviti sedme Dane okusa varaždinskoga kraja gdje će naši posjetitelji, gosti i građani imati priliku uživati u vrhunskim tradicionalnim jelima spravljenih od lokalnih namirnica, namirnica koje marljivo i vrijedno proizvode naši OPG-ovi. Ovom tradicionalnom manifestacijom želimo napraviti jednu zaokruženu cjelinu “od polja do stola” u kojoj posjetitelji mogu uživati dušom i tijelom u tradicionalnim jelima. Prije godinu i pol dana  smo promovirali knjigu „Okusi varaždinskog kraja“ i kroz nju smo prikazali naše kuhare kao čuvare tradicionalnih jela, jer oni zaista čuvaju jela od zaborava. Ponosni smo na naše ugostitelje i kuhare koji su se nedavno vratili sa olimpijade i osvojili broncu, a sama enogastronomija čini veliku autentičnost Varaždinske županije, ona je jedan simbol, identitet i čini tu određenu prepoznatljivost. Dakle, stvara se jedna zaokružena cjelina od gastronomije, tradicijskih obrta, proizvodnje, OPG-ova i poljoprivrede, a sve su to preduvjeti koji nam govore u prilog da stvaramo jednu kvalitetnu i zaokruženu turističku priču. O tome najbolje govore rezultati – prošla godina je bila rekordna po pitanju turizma. Pozivam sve naše građane da podrže ovu manifestaciju jer svi zajedno  ne smijemo dopustiti da u zaborav padne naša tradicionalna kuhinja već moramo biti ponosni na nju te ju kontinuirano promovirati  kako bi i  mlađe generacije osjetile mirise i okuse  bakinih kuhinja“rekla je zamjenica župana Zagorec koja je vlasniku  Bistro Familija Nini Biškupu predala tablu s natpisom „Okusi tradicije Varaždinskoga kraja“ kao znak uključivanja spomenutog ugostiteljskog objekta u ovu hvalevrijednu manifestaciju.

Ove godine u Danima okusa varaždinskoga kraja sudjeluju: restoran Arabela, restoran August, restoran Bedem, restoran Garestin, seosko domaćinstvo Grešna pilnica, hotel Minerva, restoran i zalogajnica Šanjek, hotel Trakošćan, hotel Varaždin, restoran Verglec, restoran Vila Toplissa, restoran Zlatne gorice, restoran Žmah, kavana Grofica Marica i bistro Familija.

Izvršni organizator manifestacije „Dani okusa varaždinskog kraja“ je tvrtka Vall 042, a partner Turistička zajednica Varaždinske županije.

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Razno

  Bumbari Varteksa osvojili treće mjesto na turniru u Švicarskoj

  Mladi nogometaši U-12 iz NK Varteks ponosno su se vratili kući s brončanim medaljama s prvog turnira prijateljstva „Crohelvetic Fussball Cup“ koji je održan u nedjelju, 23. lipnja, na terenima Sportanlage Schweizerbild u gradu Schaffhausenu, prijateljskom gradu Varaždina u Švicarskoj. Uz podršku i pokroviteljstvo Grada Varaždina turnir je održan u organizaciji Generalnog konzulata RH u Zürichu, uz potporu Kulturne udruge HSD Ban St. Gallen i grada Schaffhausena. Ovaj turnir okupio […]

  today24/06/2024 4

  0%