play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Od 2022. godine Općina Vidovec smanjit će prirez, osigurani su novci i za kupnju školskog pribora

U Etno kući  (KITEC) Domitrovec  u petak, 9. srpnja održana je sjednica Općinskog vijeća Općine Vidovec. Vijećnici su prihvatili prijedlog Odluke o sufinanciranju troškova zakupa prodajnog mjesta poljoprivrednicima koji prodaju vlastite proizvode na tržnicama unutar i izvan Varaždinske županije u ovoj godini. „Niz godina pomažemo našim poljoprivrednicima na način da iz općinskog proračuna izdvajamo sredstva za sufinanciranje zakupa na tržnicama ili drugim prodajnim mjestima“ rekao je načelnik Općine Bruno Hranić.

Jedna od bitnijih točaka bio je prijedlog o izmjeni Odluke o porezima Općine Vidovec. Naime, većinom glasova prihvaćeno je smanjenje stope prireza. Kako je kazao načelnik Hranić, prirez će biti smanjen za tri postotna poena, odnosno s 10 na 7 posto. „Ukidanje prireza znači povećanje neto osobnih dohodaka i vjerujem da je to jedno olakšanje našim ljudima da lakše prebrode pandemijsku i osobnu financijsku krizu koju imaju. To znači veće prihode u kućnim budžetima. Mi u općinski proračun godišnje dobivamo oko milijun kuna iz naslova prireza. Neki vijećnici pitali su zašto sada idemo na smanjenje prireza, jer je općina u problemima i nemao financijska sredstva jer smo se zadužili za izgradnju vrtića, te da radimo na kanalizaciji, no mogu reći da se ove godine proračun puni bolje nego prošle godine unatoč pandemiji. Imamo povećanje broja zaposlenih, kao i povećanje obrta i poduzeća koju su se otvorili na području naše općine i vjerujem da je ovo dobar potez s naše strane“ zaključio je načelnik Bruno Hranić. Odluka od prirezima stupa na snagu od 1. siječnja 2022. godine.

Na sjednici Općinskog Vijeća Općine Vidovec donijeta je Oluka o preuzimanju obveze plaćanja cijene za dio javne usluge koja se odnosno na kante za pelene. U tijeku je natječaj za osobe koji imaju potrebu za takvom uslugom, rekao je načelnik Vidovca Bruno Hranić. Na natječaj se mogu javiti osobe koje imaju  novorođenu djecu, te one koje  imaju problema sa inkontinencijom. Općina će sudjelovati u podmirenju troška. „Kontaktirali smo s tvrtku Čistoća koja će osigurati potrebne kante . Vjerujem da ćemo krajem ove godine ili početkom iduće godine krenuti s tom akcijom, rekao je načelnik Vidovca Bruno Hranić.

Također Općina će i ove godine sudjelovati o financiranju nabave radnih bilježnica, likovnih mapa i kutija za tehničku kulturu za učenike osnovnih škola s područja Općine Vidovec. „ Za tu stavku iz proračuna godišnje izdvajamo oko 185 tisuća kuna, a pritom moram napomenuti da nema nikakvih cenzusa i da su u tu Odluku uključeni svi učenici“, naglasio je načelnik Hranić.

 

Donesene su i odluke o imenovanju članova Povjerenstva za procjenu šteta od prirodnih nepogoda, Povjerenstva za razvoj ruralnog turizma, te Vijeća za prevenciju Općine Vidovec. „Povjerenstva su bitna za razvoj Općine. U njima su predstavnici naših Udruga koje sudjeluju u razvoju ruralnog turizma. Znamo da je u tijeku izrada plana razvoja turizma Općine Vidovec. Na čelu tog povjerenstva je Petra Pozder koja će imati veliku ulogu ne samo u izradi tog plana već i u realizaciji. Općina Vidovec je osim poljoprivrede  fokus stavila i na razvoj ruralnog turizma“ istaknuo je Hranić. Predsjednik  Povjerenstva za procjenu šteta od prirodnih nepogoda je Marko Hladika koji će uz ostale članove voditi brigu o prirodnom nepogodama na način da rade sve aktivnosti koju su potrebne da bi se šteta utvrdila i sanirala ili proslijedila županu kako bi se eventualno proglasila elementarna nepogoda. Formirano je i Vijeće za prevenciju u koje su uključene  su osobe iz osnovnih škola, zdravstva, općine, policije.

Vijećnici su jednoglasno donijeli odluku o osiguranju sredstava za pomoć Općini Jakšić u Požeško-slavonskoj županiji, gdje su zbog nedavnog snažnog nevremena i tuče zabilježene velike štete. „Vidovčanci su uvijek bili spremni pomoći ljudima u nevolji. Često se kaže da je bolje pomagati, nego da moramo tražiti pomoć. Općina će iz proračuna izdvojiti 10.000 kuna za nabavu crijepa i ostalog građevinskog materijala za sanaciju šteta, a u akciju su se dobrovoljno priključili obrtnici, poduzetnici  i fizičke osobe, koji su prikupili dodatnih 12.000 kuna. Kroz nekoliko dana u općinu Jakšić kreće kamion s građevinskim materijalom „ rekao je načelnik.

 

Na sjednici je bilo riječi i osiguranju sredstava za uklanjanje gnijezda vrana. „S tim problemom se bore mnogi gradovi. Mi smo prva Općina koja je donijela plan zaštite divljači kojim je reguliran način odnosa tijela javne vlasti ali i stanovnika prema životinjama. Tim  planom je regulirano i rješavanje problema s vranama kojih imamo najviše u parku u Vidovcu. Prikupili smo ponude i krećemo sa skidanjem gnijezda. Ishodili smo sve potrebne suglasnosti od strane Ministarstva poljoprivrede te smo angažirali tvrtku koja je ovlaštena za navedene radnje“ , priopćio je Bruno Hranić.

 

Vijećnici su pri kraju sjednice informirani o implementaciji aplikacije Transparentnost isplate iz proračuna. „Što se tiče transparentnosti Općina Vidovec je niz godina poznata kao jedna od najtransparentnijih općina u Varaždinskoj županiji. Držimo taj trend i dalje. Uvijek smo bili transparentni u raspolaganju javnim novcem“, rekao je Hranić i istaknuo kako se moraju otvoriti još više kako bi bili još otvorenija općina prema svim mještanima. „Naša je obveza da svaki porezni obveznik ima pravo na uvid u svaku potrošenu kunu. Prikupili smo ponude i program će biti instalirani, a od početka iduće godine bit će i u primjeni“ zaključio je načelnik Vidovca Bruno Hranić na sjednici Općinskog vijeća.

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Razno

  Više od 18 tisuća eura za projekt „Razvoj pametnih i održivih rješenja u Gradu Novom Marofu”

  Digitalizacija rada gradske uprave te razvoj smart city koncepta, među prioritetima su brojnih jedinica lokalne samouprave, stoga je i osmišljen projekt „Razvoj pametnih i održivih rješenja u Gradu Novom Marofu”. Potvrda da je osmišljen i pripremljen dobro je odluka Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost da sufinancira ovaj projekt vrijedan gotovo 46 tisuća eura, a ugovor o sufinaciranju gradonačelniku Siniši Jenkaču u četvrtak su uručili ministrica zaštite okoliša i […]

  today19/07/2024 8

  0%