play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Obuka neplivača u osnovnim školama Varaždinske županije

Školski sportski savez Varaždinske županije je u rujnu prvi puta provodio program obuke neplivača. Program je prijavljen na natječaj Ministarstva turizma i sporta pod nazivom „Hrvatska pliva”, a njegovu su realizaciju financirali Ministarstvo turizma i sporta i Varaždinska županija. U provođenje programa u 2022. godini bile su uključene tri škole – OŠ Kneginec Gornji, OŠ Ljubešćica i OŠ „Petar Zrinski“ iz Jalžabeta uz sudjelovanje 71 učenika – polaznika trećih razreda. Nositelj programa bio je Školski sportski savez Varaždinske županije uz stručno vodstvo profesora kineziologije Ante Sudeca. Osnovni cilj bio je djecu naučiti osnovama plivanja – prilagodbi na vodu, održavanju na vodi, tehnikama plivanja (kraul, leđno i prsno) te osposobiti neplivače da samostalno mogu preplivati 25 metara. Oni učenici koji su na inicijalnom testiranju pokazali znanje plivanja za kriterij „Plivač početnik“ ili „Plivač“ radili su program učenja i usavršavanja osnovnih plivačkih tehnika, dok su ostali učenici bili obuhvaćeni programom obuke neplivača. Sudjelovanje u programu bilo je besplatno za sve učenike uz osigurani prijevoz, ulaznice na bazen i učitelja plivanja. Obuku neplivača provodili su kineziolozi – učitelji tjelesne i zdravstvene kulture Silvia Pavlović, Emerik Večerić, Nikola Katalenić, Biserka Topolovec i Ante Sudec. Po završetku obuke svaki je učenik dobio medalju i diplomu, a obuka se provodila 20 sati na Gradskim bazenima od 19. do 30. rujna. Uz plivačke aktivnosti voditelji su na svojim školama proveli i edukativne radionice s ciljem upoznavanja učenika s načelima fair play-a i prevencije nasilja.

Program ” Hrvatska pliva” ispunio je sva naša očekivanja. Pokazao nam je da u manjim sredinama još uvijek ima velik broj neplivača. Za vrijeme inicijalnog testiranje mogao se osjetiti blagoga straha kod djece, napetosti, uzbuđenja i iščekivanja, no kako su prolazili sati obuke djeca su bila sve veselija i opuštenija. Većina djece uspjela je proplivati. Na samom kraju djeca su bila oduševljena i puna dojmova te su poželjela da nije kraj i da dalje dolaze na bazen. Vjerujem da ćemo nastaviti s ovim projektom i u budućnosti zbog izuzetne važnosti savladavanja elementarnog znanja plivanja” – naglasio je voditelj Programa Ante Sudec.

Ponosni smo što je prvi puta u projekte koje provodimo u našem Savezu uključen i program obuke neplivača. Dugoročni motiv provođenja ovakvog programa je kontinuirano smanjivanje broja neplivača među učenicima osnovnih škola u Varaždinskoj županiji” – rekla je predsjednica ŠSSVŽ Josipa Polančec Štimec, svim sudionicima zahvalivši na njihovu angažmanu.

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Varaždin

  Otvoren Natječaj za prikupljanje zahtjeva za kupnju stanova građenih po POS programu

  Povjerenstvo za utvrđivanje Liste reda prvenstva za kupnju stana iz Programa društveno poticajne stanogradnje Grada Varaždina raspisalo je Natječaj za prikupljanje zahtjeva za kupnju stanova građenih po Programu društveno poticane stanogradnje za naredno razdoblje.   Tekst natječaja zajedno s obrascem (zahtjevom) nalazi se na web stranici Grada Varaždina (https://varazdin.hr/natjecaji/natjecaj-prikupljanje-zahtjeva-kupnju-stanova-gradenih-programu-drustveno-poticane-stanogradnje-nare-9525/) i Javne ustanove Gradski stanovi te je objavljen u Varaždinskim vijestima. Zahtjev se može i osobno preuzeti u Upravnom odjelu za […]

  today14/04/2022 53

  0%