play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Obuka neplivača u osnovnim školama Varaždinske županije

Školski sportski savez Varaždinske županije je u rujnu prvi puta provodio program obuke neplivača. Program je prijavljen na natječaj Ministarstva turizma i sporta pod nazivom „Hrvatska pliva”, a njegovu su realizaciju financirali Ministarstvo turizma i sporta i Varaždinska županija. U provođenje programa u 2022. godini bile su uključene tri škole – OŠ Kneginec Gornji, OŠ Ljubešćica i OŠ „Petar Zrinski“ iz Jalžabeta uz sudjelovanje 71 učenika – polaznika trećih razreda. Nositelj programa bio je Školski sportski savez Varaždinske županije uz stručno vodstvo profesora kineziologije Ante Sudeca. Osnovni cilj bio je djecu naučiti osnovama plivanja – prilagodbi na vodu, održavanju na vodi, tehnikama plivanja (kraul, leđno i prsno) te osposobiti neplivače da samostalno mogu preplivati 25 metara. Oni učenici koji su na inicijalnom testiranju pokazali znanje plivanja za kriterij „Plivač početnik“ ili „Plivač“ radili su program učenja i usavršavanja osnovnih plivačkih tehnika, dok su ostali učenici bili obuhvaćeni programom obuke neplivača. Sudjelovanje u programu bilo je besplatno za sve učenike uz osigurani prijevoz, ulaznice na bazen i učitelja plivanja. Obuku neplivača provodili su kineziolozi – učitelji tjelesne i zdravstvene kulture Silvia Pavlović, Emerik Večerić, Nikola Katalenić, Biserka Topolovec i Ante Sudec. Po završetku obuke svaki je učenik dobio medalju i diplomu, a obuka se provodila 20 sati na Gradskim bazenima od 19. do 30. rujna. Uz plivačke aktivnosti voditelji su na svojim školama proveli i edukativne radionice s ciljem upoznavanja učenika s načelima fair play-a i prevencije nasilja.

Program ” Hrvatska pliva” ispunio je sva naša očekivanja. Pokazao nam je da u manjim sredinama još uvijek ima velik broj neplivača. Za vrijeme inicijalnog testiranje mogao se osjetiti blagoga straha kod djece, napetosti, uzbuđenja i iščekivanja, no kako su prolazili sati obuke djeca su bila sve veselija i opuštenija. Većina djece uspjela je proplivati. Na samom kraju djeca su bila oduševljena i puna dojmova te su poželjela da nije kraj i da dalje dolaze na bazen. Vjerujem da ćemo nastaviti s ovim projektom i u budućnosti zbog izuzetne važnosti savladavanja elementarnog znanja plivanja” – naglasio je voditelj Programa Ante Sudec.

Ponosni smo što je prvi puta u projekte koje provodimo u našem Savezu uključen i program obuke neplivača. Dugoročni motiv provođenja ovakvog programa je kontinuirano smanjivanje broja neplivača među učenicima osnovnih škola u Varaždinskoj županiji” – rekla je predsjednica ŠSSVŽ Josipa Polančec Štimec, svim sudionicima zahvalivši na njihovu angažmanu.

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Regija

  Policajci spasili dijete od utapanja

  U srijedu, 20. travnja u 20.06 sati voditelj smjene Operativno-komunikacijskog centra Policijske uprave varaždinske zaprimio je dojavu 14-godišnje djevojčice da se nalazi na obali derivacijskog kanala HE Varaždin kod Svibovca Podravskog i da je njezin 13-godišnji prijatelj pao u Dravu te da ga ne mogu izvući iz vode. Odmah po zaprimanju dojave, voditelj smjene je žurno na mjesto događaja uputio sve raspoložive ophodnje Policijske postaje Varaždin, Postaje prometne policije Varaždin […]

  today21/04/2022 57

  0%