play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Objavljen Javni poziv Varaždinske županije za dodjelu potpora u turizmu

Varaždinska županija je danas, 21. veljače, objavila Javni poziv za dodjelu bespovratnih potpora u turizmu u 2024. godini s ciljem unapređenja i razvoja turizma. U proračunu je osigurano ukupno 172.540 eura, a javni poziv će biti otvoren do 8. ožujka, najavili su danas na konferenciji za novinare održanoj u Klenovniku, u Kući za odmor s pričom „Pine Hill House“ župan Anđelko Stričak i pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i europske poslove Darko Majhen.  

Potpore će se dodjeljivati putem ukupno pet mjera, a javiti se mogu se fizičke i pravne osobe koja već imaju registriranu turističku, odnosno poljoprivrednu djelatnost, ali i poduzetnici početnici koji tek stvaraju uvjete za početak obavljanja turističke djelatnosti. Novost ovogodišnjeg Javnog poziva je posebna mjera za vlasnike tradicijskih kuća. – Prva mjera je za postojeće iznajmljivače koji već imaju registrirani smještaj, za koje se dodjeljuju potpore od 2.000 do maksimalno 4.000 eura po projektu. Druga mjera je za fizičke i pravne osobe koje svoju poljoprivrednu djelatnost nadopunjuju novim turističkim aktivnostima, a pet najbolje ocijenjenih projekata ostvaruje po 3.000 eura potpore. Treća mjera je za fizičke i pravne osobe koje svoju turističku djelatnost obogaćuju dodatnim atrakcijama, poput raznih vizualnih i interaktivnih atrakcija, pri čemu također pet najbolje ocijenjenih projekata ostvaruje po 3.000 eura potpore. Na četvrtu mjeru se mogu javiti poduzetnici početnici koji se tek počinju baviti turističkom djelatnošću, a njihove projekte sufinanciramo s iznosima od 2.000 do 4.000 eura po projektu. Konačno, peta mjera je novost i vjerujem da smo po tome prvi u Hrvatskoj. Namijenjena je vlasnicima objekata ruralne arhitektonske baštine koji ih prenamjenjuju u turističke svrhe. Za tu mjeru smo namijenili po 10.000 eura za tri najbolje ocijenjena projekta – izvijestio je pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i europske poslove Darko Majhen.

Župan Anđelko Stričak je podsjetio da je 2023. godina u Varaždinskoj županiji bila rekordna po broju noćenja i dolazaka turista. – Ostvarili smo rekordnih 103.000 dolazaka, 246.000 noćenja, odnosno za 25.000 noćenja smo prešli  susjednu Međimursku županiju koja je godinama ostvarivala više noćenja od naše županije. Ti brojevi potvrđuju odličan rad naših turističkih djelatnika i pokazuju da je napravljen iskorak, pri čemu je poticaj za nova ulaganja zasigurno dao i naš Javni poziv te dodjela potpora. Posebno treba istaknuti kuće za odmor čiji se broj danas popeo na 170. One su zaista dobar promotor, ne samo turizma, nego i svega onoga što Varaždinska županija pruža – rekao je župan Stričak napomenuvši da je Javni poziv za potpore u turizmu jedan od ukupno šest putem kojih se dodjeljuju potpore, a već za dva tjedan će biti raspisan i Javni poziv za dodjelu potpora u poljoprivredi.

Direktor TZ-a Varaždinske županije Goran Mališ je zahvalio svim dionicima u turizmu, svim turističkim zajednicama i iznajmljivačima.

-Iznajmljivači su najvažniji i najvrjedniji jer su i uložili najveći dio sredstava u niz projekata, ali 172 tisuće eura potpora godišnje koje dodjeljuje Županija nisu mali iznos. Do odličnih rezultata dolazimo zahvaljujući dobroj sinergiji. Sve to je dobar zamašnjak za napredak i daljnje rezultate, kako u dijelu iznajmljivanja, tako i u agroturizmu i održivom turizmu po čemu smo mi na sjeveru Hrvatske pravi primjer kako se to može raditi – rekao je Mališ napomenuvši da su se kuće za odmor pokazale kao pravi „bum“ te danas raspolažu sa 730 kreveta, što je gotovo 18 posto smještajnih kapaciteta županije.

Na predstavljanju Javnog poziva prisustvovali su i gradonačelnik Grada Lepoglave Marijan Škvarić, načelnik Općine Klenovnik Mladen Blaško, predsjednica Općinskog vijeća Općine Klenovnik Sanja Kolenko, općinski vijećnik Martin Pintarić, te direktorica Turističke zajednice područja Sjever Zagorja Mirjana Koledić.

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Razno

  Više od 18 tisuća eura za projekt „Razvoj pametnih i održivih rješenja u Gradu Novom Marofu”

  Digitalizacija rada gradske uprave te razvoj smart city koncepta, među prioritetima su brojnih jedinica lokalne samouprave, stoga je i osmišljen projekt „Razvoj pametnih i održivih rješenja u Gradu Novom Marofu”. Potvrda da je osmišljen i pripremljen dobro je odluka Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost da sufinancira ovaj projekt vrijedan gotovo 46 tisuća eura, a ugovor o sufinaciranju gradonačelniku Siniši Jenkaču u četvrtak su uručili ministrica zaštite okoliša i […]

  today19/07/2024 8

  0%