play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Obilježeno 70 godina gorskog spašavanja u Varaždinu

Prigodnom svečanošću u Županijskoj palači u Varaždinu Hrvatska gorska služba spašavanja Stanica Varaždin obilježila je 70 godina gorskog spašavanja u Varaždinu. Napomenimo kako je Stanica osnovana  1953. godine, svega tri godine nakon što je osnovana Gorska služba spašavanja u Hrvatskoj, a već 1954. godine imali su zabilježene prve službene akcije.

Svečanosti su uz veliki broj članova HGSS-a i njihovih gostiju nazočili i župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, saborski zastupnik i gradonačelnik Grada Novog Marofa Siniša Jenkač, gradonačelnik Grada Varaždina Neven Bosilj, zamjenik načelnika PU varaždinske Dalibor Božić, te načelnici i gradonačelnici općina i gradova s područja Varaždinske županije.

Kada se govori o povijesti gorske službe spašavanja u Varaždinu nezaobilazna su imena prvog pročelnika Vladimira Pohuleka te Zlatka Smerkea koji je još sedamdesetih  godina prošlog stoljeća pokrenuo alpinističku školu i orijentacijsko trčanje kojima je pripremao buduće mlade snage GSS-a.

Pročelnik HGSS Stanice Varaždin Ivan Vitez je u svom obraćanju naglasio kako  stanica Varaždin broji 31-og volontera, od kojih 16 gorskih spašavatelja, a  godišnje sudjeluju u 20-ak akcija na području Varaždinske županije.

– To su najčešće akcije na Ivanščici, a sudjelujemo i u ostalim akcijama diljem Republike Hrvatske zatim na raznim ekspedicijama, provodimo niz edukativnih aktivnosti, dežuramo na mnogim manifestacijama koje se provode u prirodi. Možemo reći da dugi niz godina aktivno spašavamo ne samo imovinu, nego i ljudske živote na području Varaždinske županije. Sa svim strukturama u Županiji imamo jako dobru suradnju, a također i sa svim GSS-ovima, i sa žurnim službama , počevši od 112, preko policije, vatrogasaca, Crvenog križa, hitne pomoći i vjerujem da ćemo tu suradnju nastaviti i u budućnosti  i da će Stanica Varaždin i dalje rasti – rekao je Vitez.

Čestitke je uputio i župan Anđelko Stričak– Čestitam im na ovoj lijepoj obljetnici i zahvaljujem im na svemu onome što su učinili kod pomoći i spašavanja naših ugroženih građana i turista. Živimo u izuzetno turbulentnim vremenima i naše sastavnice domovinske sigurnosti tu dolaze do izražaja i brinu o sigurnosti svih koji se zateknu na području Varaždinske županije. Mogu reći da je Varaždinska županija  sigurna za život, za ulaganja i za razvoj – zaključio je župan, a s njime se složio i gradonačelnik Varaždina Bosilj. – Imamo planine Ivanščicu, Kalnik, Ravnu goru, Čevo, imamo prekrasne rijeke Bednju, Dravu, Plitvicu. Ljudi vole uživati u prirodi, većina ih se ponaša odgovorno, ali čak i onima koji se odgovorno ponašaju zna se dogoditi nezgoda. Sretni smo što imamo Hrvatsku gorsku službu spašavanja u Varaždinu, da imamo njihovu stanicu i da u takvim slučajevima oni mogu reagirati. Čestitam im na svemu što su dosad uradili i želim im da i ubuduće budu toliko efikasni i požrtvovni – rekao je gradonačelnik Bosilj.

Saborski zastupnik i gradonačelnik Grada Novog Marofa Siniša Jenkač također se obratio prisutnima naznačivši važnost djelovanja HGSS-a te je članovima poželio puno sreće i zdravlja u njihovim aktivnostima.

Na Trgu kralja Tomislava u Varaždinu bila je i organizirana prigodna smotra opreme kojom se služe članovi HGSS.

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Regija

  U Varaždinske Toplice stiže 26.500 eura za uređenje nerazvrstanih cesta

      Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine donijelo je Odluku o odabiru projekata gradova i općina za poticanje razvoja komunalnog gospodarstva i ujednačavanje komunalnog standarda za sufinanciranje u 2024. godini.   Među projektima odabranim za sufinanciranje nalazi se i onaj Grada Varaždinskih Toplica, pa je tako za projekt Uređenja nerazvrstanih cesta na području Varaždinskih Toplica Gradu dodijeljeno 26.500 eura.   Zadovoljstvo dobivenim sredstvima istaknula je gradonačelnica Dragica Ratković. […]

  today23/07/2024 5

  0%