play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Obilježeno 40 godina KUD-a Marof

Kulturno-umjetničko društvo „Marof” iz Novog Marofa osnovano je 1980. godine, no zbog pandemije koronavirusa, 40. obljetnicu obilježilo je tek sada, u petak svečanim programom u Kulturnom centru „Ivan Rabuzin“.

KUD broji oko 90 aktivnih članova koji djeluju u folklornoj sekciji s podmladkom i veteranskom sekcijom, tamburaškom orkestru s vokalnim solistom, dramskoj sekciji „Videki”, Klapi „Marof” i Ženskoj vokalnoj sekciji „Zipka”. U proteklih 40 godina KUD se okrunio s preko 900 nastupa u Hrvatskoj i izvan njenih granica što je rezultiralo i brojnim gostovanjima inozemnih društava čime su mještani Novog Marofa upoznali tradicijsku kulturu drugih zemalja. Želja za održavanjem tradicijske kulturne baštine i ljubav prema glazbi, plesu i dramskom stvaralaštvu rezultirali su s preko 500 aktivnih članova od osnutka, od kojih su pojedinci zaslužili posebna priznanja i zahvalnice. Dugogodišnjim aktivnim članovima uručena su zlatna, srebrna i dijamantna priznanja Hrvatskog sabora kulture, a KUD Novi Marof kao udruga dobio je zasluženu dijamantnu diplomu što je jedno od najvećih kulturnih priznanja, ali i svoju fotomonografiju „40 godina KUD-a Marof” na 230 stranica i s preko 400 fotografija.

Za svoju veliku obljetnicu KUD je, u holu KC „Ivan Rabuzin” postavio izložbu priznanja, fotografija, poklona, suvenira i plakata. Na kraju programa posjetitelji su uživali u kulturno-umjetničkom programu u izvedbi svih sekcija Društva. „Obilježavanje smo počeli prigodnom izložbom naših priznanja, fotografija, poklona, suvenira i plakata, naših uspomena koje smo stekli, dobili, primili prilikom naših gostovanja u zemlji i u inozemstvu. To je mali dio fotografija, u fotomongrafiji je otprilike 50 puta više fotografije nego na izložbi, a pomoću suvremenih tehnologija dostupno je još 5-6 tisuća fotografija KUD-a. Ove su fotografije ogromno bogatstvo, kako za članove KUD-a, za sve koji su u toj povijesti sudjelovali, tak i za Novi Marof. KUD je dao vrijednosti koje rijetko kroz koju djelatnost možeš steći uz smijeh, igru, ples, zabavu, druženje. Na nama je da mlade usmjerimo da budu članovi KUD-a, da se bave takvom lijepom aktivnošću koja nudi ples, zabavu, druženje, putovanja, upoznavanje novih zemalja, ljudi, kultura. I to je nemjerljiva vrijednost.” – naglasio je predsjednik KUD-a „Marof“ Dragutin Košćak.

Grad Novi Marof kontinuirano podupire i prepoznaje rad Kulturno-umjetničkog društva „Marof“, a gradonačelnik Siniša Jenkač ovom je prilikom istaknuo zadovoljstvo proslavom velike obljetnice koja naglašava dug, predan i kvalitetan rad s ciljem očuvanja kulture ovog kraja, ali i promocije kulture cijele Hrvatske. „Dobro poznajem rad KUD-a, odavno ih pratim. 40 godina je iza njih. Ako to pretočimo u ljudske godine, to su najbolje godine. Pred KUD-om je najbolje, najaktivnije vrijeme. Čestitam im na svemu što su učinili za marofski kraj. A predstavljena fotomongrafija i postavljena izložba su krasan podsjetnik tko je sve bio dio KUD-a.” – rekao je gradonačelnik Jenkač.

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Regija

  Svečanom sjednicom Općinskog vijeća uz podjelu općinskih priznanja, proslavljen Dan Općine Cestica

  Svečanom sjednicom Općinskog vijeća održanoj u Kulturnom centru uz nazočnost brojnih gostiju i mještana, proslavljen je Dan Općine Cestica. „Unatoč poplavama i drugim nepogodama koje su zadesile ovaj kraj unazad nekoliko mjeseci, sve zacrtano se realiziralo“ – istaknuo je načelnik Općine Mirko Korotaj naglasivši kako je ŽUC sa milijun eura sufinancirao sanaciju cesta i klizišta.   „Počela je dogradnja vrtića vrijedna milijun i 200 tisuća eura, pri čemu je milijun […]

  today17/09/2023 2

  0%