play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Obilježena 79. obljetnica jedne od najkrvavijih bitaka na ovim prostorima, Šemovečke bitke

U organizaciji Općine Trnovec Bartolovečki i Zajednice udruga antifašističkih boraca i antifašista Varaždinske županije, u Spomen parku u Šemovcu, kod spomenika Plamen revolucije u utorak se okupilo više od stotinu antifašista s područja Varaždinske, Međimurske, Krapinsko-zagorske i Koprivničko-križevačke županije kako bi obilježili 79. obljetnicu Šemovečke bitke.

U jednoj od najkrvavijih bitaka 3. listopada 1943. godine poginulo je 76 antifašista, a okupljeni su im odali počast polaganjem vijenaca kod spomenika žrtvama fašizma kod Osnovne škole Šemovec i Spomen parku u Šemovcu, kod spomenika Plamen revolucije.

Načelnica Verica Vitković naglasila je kako Općina Trnovec Bartolovečki vodi brigu o svojim spomenicima, kao i o spomenicima Narodnooslobodilačke borbe. „Jedan od njih je i ovaj spomenik u Šemovcu, a ove smo godine u našem proračunu izdvojili značajna sredstva kako bi uredili postolje i okoliš. Cilj nam je da i dalje vodimo brigu o spomenicima i njegujemo tradiciju naših predaka” – rekla je Vitković pozvavši i Varaždinsku županiju da se s financijskim sredstvima uključi u uređenje gornjeg dijela spomenika kako bi bio na čast ovog mjesta i cijele Varaždinske županije.

Predsjednik Zajednice udruga antifašističkih boraca i antifašista Varaždinske županije Milivoj Dretar poručio je kako je Šemovečka bitka bila jedna od težih ratnih epizoda tijekom Drugog svjetskog rata. „Ipak, danas nam pripada čast da možemo obilježiti takav jedan jubilej i doći do ovog uređenog spomenika, ali i da mlade podučimo zašto je napravljen ovaj spomenik koji je i dan danas ukras sela” – rekao je Dretar.

Istaknuo je i kako se nada da će se spomenici i dalje uređivati, da će oni i dalje održavati ovakve komemoracije i svečanosti, ali i da će građani primijetiti rad njihovih antifašističkih udruga te da će u tome imati daljnju podršku.

Uz brojne delegacije na obilježavanju Šemovečke bitke bile su saborske zastupnice Natalija Martinčević i Barbara Antolić Vupora. Zatim zamjenik gradonačelnika Varaždina Miroslav Marković te načelnici općina Martijanec i Jalžabet Branimir Nađ i Rajko Solar. U Šemovec je stigao i predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske Franjo Habulin.

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Politika

  Održana je 15. sjednica Županijske skupštine Varaždinske županije

  Varaždinska županija je prošlu godinu završila s viškom prihoda od 8,6 milijuna eura, a višak prihoda je prvi put nakon niza godina ostvarilo i svih šest zdravstvenih ustanova, istaknuto je danas na 15. sjednici Županijske skupštine Varaždinske županije, na kojoj su županijski vijećnici jednoglasno donijeli odluku o dobitnicima javnih priznanja u 2024. godini. Nagrada za životno djelo Varaždinske županije u 2024. godini je posthumno dodijeljena Petri Horvat, stradaloj u prometnoj […]

  today12/06/2024 3

  0%