play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Obilježena 75. obljetnica pogibije mladih mještana kod Matušina u Makojišću Donjem

Udruga Hrvatski domobran – ogranak Novi Marof i Grad Novi Marof i ove su godine organizirali obilježavanje obljetnice pogibije mladih mještana nakon Drugog svjetskog rata kod zaseoka Matušini u Makojišću Donjem. U počast žrtvama poraća, u subotu je položen vijenac i zapaljene su svijeće.

Mladi mještani pogubljeni su na kućnom pragu gotovo dvije godine nakon završetka Drugog svjetskog rata. Nevine žrtve stradale su 22. veljače 1947. godine. Tadašnja komunistička vlast pogubila ih je bez suđenja, unatoč činjenici da je 23. kolovoza 1945. godine donijeta opća amnestija za sve sudionike Drugog svjetskog rata. Kod spomen obilježja podignutog u znak sjećanja na stradavanje njihovih sumještana i ove su se godine okupili mještani te, uz poštivanje epidemioloških mjera, molitvom obilježili obljetnicu tog tragičnog događaja

Zdravko Maltar, predsjednik novomarofskog ogranka udruge Hrvatski domobran, podsjetio je da je prošlo 75 godina od tragedije u Matušinima. „Zahvaljujem svima koji svake godine svjedoče o toj tragediji. Odajemo počast i prisjećamo se žrtava. Hrvatski narod je jedan od naroda u Europi koji je nakon završetka rata i proglašenja opće amnestije proživio najveće tragedije. Uzrok tome je komunistička diktatura, komunistička laž koju smo morali trpjeti. Zlo su i fašizam i komunizam. Jednakom mjerom osuđujemo i jedno i drugo zlo, bez obzira na ideologiju, bilo lijevo, bilo desno” – rekao je Maltar osvrnuvši se i na aktualnu situaciju u Ukrajini. „Vjerujem da smo danas svi u srcima uz ukrajinski narod” – naglasio je.

Gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač ponovio je da je istina da se ovdje dogodio zločin komunističke vlasti i također upozorio na ono što se događa u Ukrajini. „Danas smo svjedoci agresije jedne sile, ideologije koja ima elemente onoga što se događalo Hrvatskoj u Jugoslaviji i u osamostaljenju, politike i metodologije koje su primjenjivali srpski vlastodršci, a sad se komunicira prema Ukrajini. Kao da je prepisano. Koliko god se ovaj zločin dogodio prije 75 godina i koliko god mislimo da živimo u demokratskom svijetu, često smo okrenuti sebi i mislimo samo na sebe. Ovo nam mora biti pouka. Često zaboravljamo što smo proživjeli. Europa i zapadni svijet često misle samo na sebe, a Rusi su pokazali gdje živimo. Ako mislimo da nam ne treba naoružanje, vojska, zajedništvo, država, onda se varamo” – poručio je Jenkač.

Župnik Vjekoslav Vidaček predvodio je molitvu za ubijene mještane, a potom su uručene zahvalnice udruge onima koji pomažu organizaciju komemoracije.

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Regija

  Izvješće o koronavirusu za Varaždinsku županiju za prošli tjedan

  U Varaždinskoj županiji je prošli tjedan PCR-om potvrđena 21 Covid pozitivna osoba, što je 24 posto više u odnosu na prethodni tjedan. Brzim antigenskim testom u istom razdoblju potvrđene su 24 pozitivne osobe, što je više u odnosu na tjedan dana ranije kada je bila 21 pozitivna osoba. Na liječenju u Općoj bolnici Varaždin na današnji dan je 19 pacijenata. S Covidom-19 je prošli tjedan umrla jedna osoba. Broj aktivnih slučajeva […]

  today20/02/2023 24

  0%