play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous play_arrow skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
chevron_left
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Obilježena 75. obljetnica pogibije mladih mještana kod Matušina u Makojišću Donjem

Udruga Hrvatski domobran – ogranak Novi Marof i Grad Novi Marof i ove su godine organizirali obilježavanje obljetnice pogibije mladih mještana nakon Drugog svjetskog rata kod zaseoka Matušini u Makojišću Donjem. U počast žrtvama poraća, u subotu je položen vijenac i zapaljene su svijeće.

Mladi mještani pogubljeni su na kućnom pragu gotovo dvije godine nakon završetka Drugog svjetskog rata. Nevine žrtve stradale su 22. veljače 1947. godine. Tadašnja komunistička vlast pogubila ih je bez suđenja, unatoč činjenici da je 23. kolovoza 1945. godine donijeta opća amnestija za sve sudionike Drugog svjetskog rata. Kod spomen obilježja podignutog u znak sjećanja na stradavanje njihovih sumještana i ove su se godine okupili mještani te, uz poštivanje epidemioloških mjera, molitvom obilježili obljetnicu tog tragičnog događaja

Zdravko Maltar, predsjednik novomarofskog ogranka udruge Hrvatski domobran, podsjetio je da je prošlo 75 godina od tragedije u Matušinima. „Zahvaljujem svima koji svake godine svjedoče o toj tragediji. Odajemo počast i prisjećamo se žrtava. Hrvatski narod je jedan od naroda u Europi koji je nakon završetka rata i proglašenja opće amnestije proživio najveće tragedije. Uzrok tome je komunistička diktatura, komunistička laž koju smo morali trpjeti. Zlo su i fašizam i komunizam. Jednakom mjerom osuđujemo i jedno i drugo zlo, bez obzira na ideologiju, bilo lijevo, bilo desno” – rekao je Maltar osvrnuvši se i na aktualnu situaciju u Ukrajini. „Vjerujem da smo danas svi u srcima uz ukrajinski narod” – naglasio je.

Gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač ponovio je da je istina da se ovdje dogodio zločin komunističke vlasti i također upozorio na ono što se događa u Ukrajini. „Danas smo svjedoci agresije jedne sile, ideologije koja ima elemente onoga što se događalo Hrvatskoj u Jugoslaviji i u osamostaljenju, politike i metodologije koje su primjenjivali srpski vlastodršci, a sad se komunicira prema Ukrajini. Kao da je prepisano. Koliko god se ovaj zločin dogodio prije 75 godina i koliko god mislimo da živimo u demokratskom svijetu, često smo okrenuti sebi i mislimo samo na sebe. Ovo nam mora biti pouka. Često zaboravljamo što smo proživjeli. Europa i zapadni svijet često misle samo na sebe, a Rusi su pokazali gdje živimo. Ako mislimo da nam ne treba naoružanje, vojska, zajedništvo, država, onda se varamo” – poručio je Jenkač.

Župnik Vjekoslav Vidaček predvodio je molitvu za ubijene mještane, a potom su uručene zahvalnice udruge onima koji pomažu organizaciju komemoracije.

Nove vijesti
 • PLAYLISTA
 • Regija

  Grad Varaždinske Toplice domaćin međunarodne izložbe Zlatna kapljica 2022.

  Grad Varaždinske Toplice domaćin je 17. zajedničke izložbe vina Zlatna kapljica 2022. koja je ove godine poprimila i međunarodni karakter jer su uzorci stigli i iz Slovačke i Bosne i Hercegovine. Nakon dva dana prikupljanja uzoraka i ocjenjivanja vina koje je održano 29. i 30. travnja, ovog vikenda na redu je završna svečanost dodjele diploma vinarima, ali i degustacija vina otvorena za javnost.   Na ovogodišnjoj izložbi sudjelovalo je sedam […]

  today13/05/2022 61

  0%