play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Obilježena 31. obljetnica stradavanja u akciji “Vihor”

Kod spomen-obilježja na izlazu iz Jarmine prema Karadžićevu obilježena je 31. obljetnica pogibije pripadnika Specijalne jedinice policije PU varaždinske “Roda” u akciji „Vihor“.

Polaganjem vijenaca i paljenjem lampiona počast poginulim pripadnicima “Roda” odali su članovi obitelji poginulih i nestalih pripadnika te postrojbe, izaslanstva MUP-a, načelnik PU varaždinske Predrag Benčić, načelnik PU Vukovarsko-srijemske Fabijan Kapular, načelnik PU međimurske Ivan Sokač, dok su zajednički vijenac položili zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec i zamjenik župana Vukovarsko-srijemske županije Franjo Orešković, a njima se u odavanju počasti pridružila i saborska zastupnica Nadica Dreven Budinski.

Počast i pijetet poginulima odali su i načelnik Općine Jarmina Goran Ileković, te načelnik Općine Vinica dr.sc. Branimir Štimec koji su iskoristili ovaj dan kako bi potpisali Povelju o prijateljstvu dviju općina. Ivo Loborec u ime Udruge specijalne jedinice policije “Roda” Varaždin, zatim Stevo Culej , predsjednik krovne Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata, te mnogobrojni članovi braniteljskih i stradalničkih udruga s područja Varaždinske županije također su se prisjetili stradalih  pripadnika Specijalne jedinice policije.

Zamjenica župana Silvija Zagorec je istaknula kako današnji dan istovremeno izaziva i tugu i ponos kod svih koji su došli u Jarminu. „Tužni smo jer naše kolege i prijatelji te članovi obitelji nisu s nama, ali smo izuzetno ponosni što su svojom hrabrošću i domoljubljem dali ogromni doprinos u oslobađanju Hrvatske. Zbog toga im dugujemo vječnu zahvalnost jer se nisu dvoumili da li doći ovdje u Slavoniju i pomoći osloboditi ovaj kraj od okupacije agresora” – rekla je zamjenica župana dok je saborska zastupnica Nadica Dreven Budinski naznačila kako su branitelji s područja Varaždinske županije pokazali svoju hrabrost i želju za slobodom diljem cijele Hrvatske, od oslobađanja Varaždina, sudjelovanja u obrani Vukovara, Zapadne Slavonije pa sve do Južnog bojišta.

Nakon polaganja vijenaca te odavanja počasti služena je sveta misa u mjesnoj crkvi Sv. Vendelina u Jarmini, koju su služili domaći župnik Antun Farkaš te vinički župnik prečasni Valent Posavec, a nakon odslužene mise svi sudionici odavanja počasti obišli su i Dom hrvatskih branitelja u Jarmini.

Podsjetimo , u pokušaju proboja preko tada okupiranoga Karadžićeva prema opkoljenom Vukovaru, 9. studenoga 1991. poginuli su pripadnici Jedinice specijalne policije “Rode” iz Varaždina Mladen Kasun, Zvonko Kardoš, Branko Kos i Željko Pongrac, dok je Vlado Štampar nestao u pokušaju proboja.

       

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Kultura

  Varaždinski folklorni ansambl gostovao u Sjevernoj Makedoniji

  Varaždinski folklorni ansambl sudjelovao je od 20. do 22. kolovoza na 2. međunarodnom festivalu folklora “Kumanovo” u istoimenom gradu u Sjevernoj Makedoniji. Organizator festivala je KUD “Pance Pesev” iz Kumanova, jedno od najstarijih kulturno-umjetničko društva u Sjevernoj Makedoniji koje ove godine slavi 95. obljetnicu rada. Prvo izdanje festivala održalo se 2019. godine, dok je prošlogodišnje bilo otkazano zbog pandemija koronavirusa. Na festivalu su uz VFA sudjelovale folklorne skupine iz Srbije, […]

  today26/08/2021 140

  0%