play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Obilježena 30. obljetnica akcije „Drače“, počast poginulima odao i župan Anđelko Stričak

U organizaciji 7. gardijske brigade „Puma“, Općine Poličnik i Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata općine Poličnik održano je obilježavanje 30. obljetnice akcije „Drače“.

Kao i svake godine obilježavanje je započelo Svetom misom u crkvi Gospe od zdravlja u Suhovarima, zatim su položeni vijenci i zapaljene svijeće kod spomenika u Suhovarima, a nakon toga je obilježavanje nastavljeno polaganjem vijenaca i obilaskom mjesta stradavanja te prisjećanjem na poginule gardiste u akciji „Drače“.

Uz načelnika Općine Poličnik Davora Lončara, pripadnike Udruge veterana 7. gardijska brigada „Puma“, predvođene predsjednikom Robertom Pujom, izaslanstvo 2. oklopno mehanizirane bojne „ Puma“ na čelu s zapovjednikom Krunoslavom Slavincem počast poginulima je u pratnji Husarske garde odao i župan Varaždinske županije Anđelko Stričak.

Obilježavanju je nazočio i general Rahim Ademi, kao i članovi te predstavnici mnogobrojnih braniteljskih udruga s područja Općine Poličnik te cijele Zadarske županije.

Župan Stričak se zahvalio mještanima te načelniku Općini Poličnik što obilježavaju, čuvaju i cijene žrtvu pripadnika legendarne 7. gardijske brigade „Puma“.

Kada nas sjećanja vrate tridesetak godina unatrag, na području Zadarsko-kninske županije bile su dvije naše postrojbe, Specijalna jedinica policije “Roda” i 7. gardijska brigada „Puma“. Tada je ovdje u Suhovarama poginulo 11 pripadnika Puma, a mjesec dana prije u akciji “Maslenica” jedan pripadnik Specijalne jedinice policije “Roda”. U VRO Oluja pripadnici “Roda” napredovali su s dalmatinske strane Velebita preko malog Alana, Gračaca sve do Donjeg Lapca odnosno granice s Bosnom i Hercegovinom, a “Pume” u kontra smjeru iz BiH preko Dinare do Knina. Velike žrtve, ogroman doprinos slobodi, iz kojih bi trebali crpiti odlučnost da stvaramo što prosperitetniju Domovinu”– rekao je župan Stričak.

Načelnik Općine Poličnik Davor Lončar je naznačio kako su žitelji ovog kraja dužni dati zahvalu 7. gardijskoj brigadi.

Niti imamo pravo, a niti ćemo zaboraviti te dane, a poglavito ćemo se uvijek s ponosom sjećati onih koji su dali svoje živote u obrani ovog dijela Hrvatske. Pripadnici 7. gardijske brigade su jako puno učinili za obranu Hrvatske i vjerujte mi da će i buduće generacije to znati cijeniti. Varaždinke i Varaždinci budite ponosni na „Pume“”- rekao je načelnik Davor Lončar.

Robert Puja, predsjednik Udruge veterana 7. gardijska brigada „Puma“ zahvalio se domaćinima na organizaciji svečanosti obilježavanja akcije „Drače“.

Na današnji dan obilježavamo trideset godina od akcije „Drače“ u kojoj nam je poginulo 11 pripadnika dok ih je 21 bilo ranjeno, a od njih je jedan pripadnik bio i zarobljeni pa kasnije razmijenjeni. Sama akcija je inače izvedena u dva navrata, 3. i 5. ožujka 1993. godine. U prvi napad pripadnici Puma krenuli su u noći 2. na 3. ožujka no zbog iznimno loših vremenskih uvjeta pa i nepoznavanja terena napad je nažalost zaustavljen, a grupa je vraćena na početne položaje. Nakon konsolidacije snaga 5. ožujka krećemo u novi napad na selo, ovaj put s novom taktikom napada iz dvaju pravaca te topničkom i tenkovskom potporom. Neprijatelj se povukao s prednjih otpornih točaka i posakrivao po podrumima te su hrvatske snage zauzele njihove najisturenije položaje, no ubrzo dolazi do borbenog kontakta s neprijateljem i njihova jakog otpora i protunapada. Moram priznati kako je neprijatelj bio dobro opremljen s jakom tenkovskom, topničkom i pješačkom potporom. Mi smo nažalost bili prisiljeni na prekid napada te smo se povukli, a to je bilo vrlo teško izvedivo zbog velikog broja naših stradalih kolega koje smo pritom izvlačili iz poluokruženja. Moram naglasiti kako je selo Drače ostalo u rukama neprijatelja, a oslobođeno je u operaciji Oluja” – opisao je Puja tijek operacije Drače, a svim prisutnima je i Krasnodar Kišur, tadašnji pripadnik 7.gardijske brigade opisao akciju u kojoj je i sam bio ranjen.

   

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Politika

  Uklanjanjem bala ostvarit će se sva HNS-ova nastojanja za koja su se zalagali 18 godina

    Varaždinke i Varaždinci napokon će dobiti grad kakav zaslužuju, bez rugla na njegovom južnom ulazu, odnosno bez 100.000 tona baliranog otpada. Riječ je o problemu s kojim se Varaždin bori punih 18 godina. - Čitavo to vrijeme nudili smo konstruktivna rješenja u nadi da će ostale političke strane uvidjeti važnost rješavanja gorućeg problema. Varaždinski HNS nudio je i povoljnije rješenja, ali sada kada je napokon potpisan ugovor kojim se […]

  today07/02/2024 2

  0%