play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Obilježen Nacionalni dan dobrovoljnih darivatelja krvi

Tijekom svog života Rudolf Gregorina iz Gradskog društva Crvenog križa Ivanec krv je dao 126 puta. Irena Matić iz Gradskog društva Crvenog križa Varaždin krv je dala 55 puta. Zajedno, istaknuli su, dijele taj poseban osjećaj kad znaju da su nekome pomogli. Za njih dvoje, te još 24-ero višestrukih darivatelja krvi s područja Varaždinske županije u Županijskoj palači organiziran je tradicionalan prijem, a povodom Nacionalnog dana darivatelja krvi. Na njihovoj humanosti, nesebičnosti, plemenitosti i ljubavi prema čovjeku čestitao im je župan Varaždinske županije Anđelko Stričak.

Zahvaljujući razvijenoj empatiji, žitelji Varaždinske županije uvijek su bili i jesu spremni pomoći. Upravo vi, samozatajni darivatelji krvi, ste ti koji ste spremni pomoći, spremni odazvati se na poziv, akciju, a sigurno ni sami niste svjesni koliko ste života spasili. Da nije bilo vas, te dragocjene tekućine, krvi, mnogi danas ne bi bili s nama, mnogim obiteljima ne bi vratili osmijeh na lice. I zbog toga vam velika hvala! Čestitam vam ovu veliku obljetnicu – 70. godina dobrovoljnog darivanja krvi u organizaciji Crvenog križa, ali i 145. godina postojanja i djelovanja Crvenog križa na tlu današnje Hrvatske, kao i 30 godina od ulaska u međunarodnu asocijaciju – rekao je župan Stričak. Riječi zahvale višestrukim darivateljima krvi uputila je i pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb, civilno društvo i hrvatske Ljubica Božić.

-Varaždinska županija već godinama je među najboljim županijama u Hrvatskoj kada se gleda broj dobrovoljnih darivatelja krvi. To nam samo govori da je kod naših građana urođena svijest o važnosti darivanja krvi, posebice iz razloga što se ona ne može proizvesti, a krv nam je itekako, uz struku i tehniku, potrebna u spašavanju nečijeg života – rekla je pročelnica Božić, čestitavši darivateljima krvi, ali i Odjelu za transfuzijsku medicinu Opće bolnice Varaždin te društvima Crvenog križa na području Varaždinske županije.

Voditeljica Odjela za transfuzijsku medicinu Opće bolnice Varaždin Gordana Jaklin, dr. med. također se zahvalila svim darivateljima krvi.

– Bez dobrovoljnih darivatelja krvi ne bismo imali dovoljne zalihe krvnih pripravaka, a samim time bili bi ugroženi životi i zdravlje mnogih naših pacijenata – zahvalila se voditeljica varaždinske transfuzije Gordana Jaklin naglasivši kako Odjel za transfuzijsku medicinu uvijek ima određene novitete u svom djelovanju.
Pripremamo prikupljanje pojedinih staničnih elemenata krvi jer često imamo određene nedostatke, posebice trombocita. Jednako tako, Hrvatska se priprema na prikupljanje veće količine plazme, kako bi zadovoljila svoje potrebe u lijekovima iz plazme. Tako se već pripremamo od sljedeće godine, osim uzimanja pune krvi, za nove postupke uzimanja krvi. Započet ćemo uzimati krv i preko staničnih separatora, znači uzimat ćemo samo stanice trombocite od davatelja, odnosno plazmu od darivatelja – pozvala je liječnica Jaklin darivatelje i na takav oblik darivanja krvi.

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Razno

  Više od 18 tisuća eura za projekt „Razvoj pametnih i održivih rješenja u Gradu Novom Marofu”

  Digitalizacija rada gradske uprave te razvoj smart city koncepta, među prioritetima su brojnih jedinica lokalne samouprave, stoga je i osmišljen projekt „Razvoj pametnih i održivih rješenja u Gradu Novom Marofu”. Potvrda da je osmišljen i pripremljen dobro je odluka Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost da sufinancira ovaj projekt vrijedan gotovo 46 tisuća eura, a ugovor o sufinaciranju gradonačelniku Siniši Jenkaču u četvrtak su uručili ministrica zaštite okoliša i […]

  today19/07/2024 8

  0%