play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Obilježen Međunarodni dan starijih osoba

U organizaciji Udruge umirovljenika grada Varaždina i pod pokroviteljstvom Grada Varaždina 3. listopada 2022. godine uz prigodno druženje obilježen je Međunarodni dan starijih osoba, a u ime Grada Varaždina i u Gradonačelnikovo ime sve okupljene pozdravio je zamjenik gradonačelnika Grada Varaždina Miroslav Marković.

Međunarodni dan starijih osoba obilježava se od 1991. svake godine 1. listopada kako bi se naglasila važnost osiguravanja životne sredine koja se može prilagoditi potrebama i sposobnostima stanovnika treće dobi. Svjetska populacija stari. Očekivano trajanje života je poraslo. U zajednicama razvijenog svijeta s dostupnom zdravstvenom skrbi povećana je dugovječnost i poboljšano preživljavanje u starijoj dobi. „Čestitam vam Međunarodni dan starijih osoba i želim da zadržite taj entuzijazam koji ste danas pokazali na ovoj proslavi te vam želim puno zdravlja i što više ovakvih druženja. Grad Varaždin čini sve kako bi olakšao i uljepšao umirovljeničke dane svim umirovljenicima s područja Grada Varaždina te će iz tih razloga ove godine podići i cenzus za Božićnice s trenutačnih 2.500, 00 kn na 2.750, 00 kn, što znači da će Božićnice od Grada dobiti svi umirovljenici s područja Grada Varaždina čija mirovina i primanja ne prelaze iznos od 2.750.00 kuna s mjesecom rujan 2022.“ – istaknuo je zamjenik gradonačelnika Grada Varaždina Miroslav Marković.

Grad Varaždin povodom uskršnjih i božićnih blagdana isplaćuje jednokratnu novčanu pomoć umirovljenicima s niskim mirovinama, osobama s osobnom invalidninom preko Centra za socijalnu skrb Varaždin i nezaposlenim osobama u evidenciji regionalnog ureda HZZ Varaždin.

Grad Varaždin preuzima obvezu plaćanja dijela javne usluge za otpad iz kategorije samačkog umirovljeničkog na području Grada Varaždina, čime će se poboljšati financijska situacija samačkom umirovljeničkom domaćinstvu.

Gradsko društvo Crvenog križa Varaždin kroz Program „Pomoć u kući za starije i nemoćne osobe na području grada Varaždina“ osigurava pomoć u kući odraslim i starim osobama koje su nesposobne za samostalan život i koje zbog promjena u zdravstvenom stanju ne mogu same zadovoljiti osnovne životne potrebe, niti joj tu pomoć mogu osigurati članovi obitelji, a nemaju dovoljno financijskih sredstava kojima bi platili potrebne usluge. Usluge pomoći i njege pružaju se korisniku u njegovom domu, kako bi što duže mogao ostati u vlastitom okruženju.

Nakon završetka programa „ZAŽELI II“ Grad Varaždin od siječnja 2022. godine preuzeo je isplatu plaća za 5 gerontodomaćica koje su radile na projektu Zažali II, a svaka brine za 7 korisnika – umirovljenika .

Projekt „Pelamo se2?“ odnosi se na Uslugu prijevoza isključivo starijih osoba u potrebi koje si same ne mogu priuštiti ili organizirati prijevoz na njima važna mjesta kao na primjer odlazak liječniku, na terapiju, u crkvu, u posjet rodbini i slično. Prednost imaju osobe koje su u teškoj financijskoj situaciji, žive same ili im ukućani nikako ne mogu osigurati prijevoz.

Pučko otvoreno učilište Varaždin, u okviru programa javnih potreba financiranih iz dotacija Grada Varaždina, a u suorganizaciji Grada Varaždina te Povjerenstva za umirovljenike i osobe starije dobi provodi program i organizira nastavu engleskog jezika i informatike, španjolskog jezika.

Upravo kroz sve navedeno vidljivo je kako Grad poduzima sve kako bi se osobe 3. životne dobi na području Grada Varaždina osjećale uključeno u društvo i kako bi im se olakšao svakodnevni život.

 

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Regija

  Grad Novi Marof nastavlja ulagati u komunalnu infrastrukturu

  Grad Novi Marof kreće u realizaciju još jedne važne investicije – sanaciju klizišta na nerazvrstanoj cesti u naselju Možđenec. Grad i inače ulaže značajna sredstva u održavanje i sanaciju komunalne infrastrukture na cijelom svom području, a ova investicija samo je nastavak gradske politike kojom svim svojim građanima stvara adekvatne uvjete za život. Riječ je o klizištu Vrtari – Horvati, a radovi su vrijedni gotovo pola milijuna kuna. „Grad Novi Marof […]

  today07/11/2022 42

  0%