play_arrow

keyboard_arrow_right

skip_previous play_arrow skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
chevron_left
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Obilježen je Dan stradanja i junaštva židovskog naroda

Polaganjem vijenca, paljenjem svijeća i tradicionalnim polaganjem kamenčića uz spomen ploču na varaždinskom židovskom groblju u četvrtak, 28. travnja 2022. godine obilježen je Dan stradanja i junaštva židovskog naroda.

Vijenac su položili u ime Grada Varaždina dr.sc. Neven Bosilj, gradonačelnik te u ime Varaždinske županije Renata Skoko, pročelnica UO za poslove Skupštine i župana.

 

Gradonačelnik Bosilj tom je prigodom rekao: Zbog tužne povijesne činjenice da su početkom drugog svjetskog rata stradali naši sugrađani, pripadnici varaždinske židovske zajednice te da su mnogi izgubili živote u holokaustu, Grad Varaždin s posebnim pijetetom obilježava Dan sjećanja na holokaust kao i Dan stradanja i junaštva židovskog naroda. Naših stradalih sugrađana ne sjećamo se samo na te dane. Imali smo nedavno izložbu i predavanje  o životu Eve Akerman, naše počasne građanke koja je preživjela holokaust. Osim toga u Varaždinu je  podignut spomenik žrtvama logora Jasenovac, obnavljamo sinagogu koja je sa uređenjem sjeverne fasade poprimila svoj nekadašnji izgleda.  Radovi će biti nastavljeni na potpunom uređenju te zgrade i stavljanju nje u funkciju.  Imamo odlične odnose s veleposlanstvom Izraela, a od veleposlanika smo dobili sve pohvale za ono što Grad Varaždin čini kako bi odao počast i sačuvao sjećanje na židovsku zajednicu koja je pridonijela razvoju Varaždina, ali koja je nažalost stradala od nacista u drugom svjetskom ratu. Naša je dužnost sačuvati sjećanje na naše preminule sugrađane, pripadnike židovske zajednice i pokloniti se svim žrtvama nacističkog terora, žrtvama holokausta.

 

Pročelnica Skoko tom je prilikom naglasila važnost obilježavanja ovih datuma jer nam oni služe i kao svojevrsna opomena da se takvo zlo nikada više ne smije ponoviti.

– Danas odajemo počast nedužnim žrtvama jednog strašnog zločina, holokausta koji se dogodio nad pripadnicima židovske zajednice. Današnji dan nam također mora biti  i opomena da se ovakvo zlo više nikada ne smije ponoviti. Tolerancija, jednakost, ravnopravnost   i sloboda moraju biti trajne vrijednosti na kojima se temelji izgradnja današnjeg društva – rekla je Renata Skoko.

 

Uz građane i članove Udruge antifašističkih boraca i antifašista, komemoraciji  je prisustvovao i dr. Andrej Pal, predsjednik židovske općine koji je zahvalio Gradu Varaždinu i županiji na svemu što čine kako ne bi bile zaboravljene žrtve holokausta i pripadnici židovske zajednice koji su izgubili živote u holokaustu a mnogo su pridonijeli razvoju Varaždina.

 

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Nove vijesti
 • PLAYLISTA
 • Regija

  Novih 4,1 milijun kuna za projekte male infrastrukture

  Na sjednici Upravnog odbora Lokalne akcijske grupe - Sjeverozapad, koja je održana u ponedjeljak, 20. lipnja, donijete su odluke o odabiru projekata za Mjeru 7.4. - Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu. Temeljem ovih odluka o dodjeli  bespovratnih sredstava 14 jedinica lokalne samouprave s područja LAG-a Sjeverozapad dobit će ukupno 4,1 milijun kuna bespovratnih sredstava […]

  today24/06/2022 7