play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Obilježen Dan plavog irisa

Ispred ulaza na Gradsku tržnicu u Varaždinu obilježen je Dan plavog irisa, a cilj ovog obilježavanja je podizanje svijesti o prevenciji karcinoma debelog crijeva i ukazivanje na važnost preventivnog pregleda u okviru Nacionalnog programa ranog otkrivanja karcinoma debelog crijeva i pružanje potpore osobama sa stomom. Tako su svi zainteresirani građani mogli izmjeriti krvni tlak i razinu šećera u krvi, a mogli su čuti i korisne informacije o simptomima bolesti te o samom liječenju uz savjetovanje o zdravoj prehrani i zdravom načinu života. Organizator obilježavanja je već tradicionalno Zavod za javno zdravstvo Varaždinske županije, ILCO društvo Varaždin i Savjet za zdravlje Varaždinske županije uz sudjelovanje Medicinske škole Varaždin. Ovu hvalevrijednu akciju podržali su u ime Varaždinske županije ravnatelj Opće bolnice Varaždin dr.sc. Damir Poljak i predsjednik Gradskog vijeća Grada Varaždina Lovro Lukavečki, kao i mnogobrojni članovi ILCO društva.

Županijska koordinatorica Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka debelog crijeva Katica Čusek Adamić iz Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije naglasila je kako je karcinom debelog crijeva drugi po učestalosti od svih karcinoma u Republici Hrvatskoj. ”U Varaždinskoj županiji je ovaj karcinom podjednako prisutan i kod žena i kod muškaraca. Najviše zabrinjava činjenica da se radi o karcinomu koji odnosi puno života, a problem je u tome što se prekasno otkriva. Stoga, organizacijom Dana plavog irisa želimo podsjetiti građane da postoji preventivni program kojim se otkrivaju rane, predmaligne promjene koje se mogu učinkovito liječiti, izliječiti te na taj način spriječiti teška bolest. Činjenica je da karcinom zahvaća stariju dobnu skupinu, ali preventivni program obuhvaća dobnu skupinu od 50 do 74 godine i to je zapravo razdoblje kad se te predmaligne promjene mogu dogoditi. Mi se trudimo da osvijestimo građane, a tu nam preventivni programi igraju veliku ulogu, ali nažalost nisu dovoljno iskorišteni. Zabrinjavajuće je to što Hrvatska zauzima treće mjesto među Europskim zemljama po smrtnosti od karcinoma debelog crijeva odmah iza Slovačke i Mađarske. To je pokazatelj da se karcinom prekasno otkriva, odnosno otkriva se najčešće u uznapredovanoj fazi kada su šanse za izlječenje manje”, kazala je Čusek Adamić naglasivši da se i Varaždinska županija nalazi u nacionalnom prosjeku od 26 % što se tiče odaziva građana na preventivne programe.

Ravnatelj Opće bolnice Varaždin Damir Poljak izrazio je zadovoljstvo što može podržati akciju u ime Varaždinske županije i župana Anđelka Stričaka te je također naglasio važnost odaziva građana na preventivne preglede. ”Moram ovom prilikom spomenuti kako je Opća bolnica Varaždin jedna od prvih bolnica u Hrvatskoj koja je uvela multidisciplinaran pristup liječenju karcinoma debelog crijeva. Danas opremamo Odjel gastroenterologije, primjenjujemo moderne tehnologije u liječenju pacijenata oboljelih od ove zloćudne bolesti, ali uz sve to je važno da se građani odazovu na preventivne programe. Zato pohvaljujem ovu akciju te njene organizatore – Zavod za javno zdravstvo, Savjet za zdravlje Varaždinske županije, a posebno članove ILCO društva Varaždin koji već više od dvadeset godina rade na educiranju i osvješćivanju ne samo svojih članova nego svih građana o potrebi odlaska na preglede”, kazao je Poljak.

Lovro Lukavečki, predsjednik Gradskog vijeća Grada Varaždina dao je podršku u ime Grada Varaždina. ”Usprkos tome što Grad Varaždin nema gotovo nikakve ovlasti u pogledu zdravstvene skrbi, mi ćemo uvijek podržavati ovakve javnozdravstvene akcije. Drago mi je da iako pripadam mlađoj populaciji kojoj je dostupan internet, koja ima sve informacije na dlanu spadam u one koji vole činjenice i informacija čuti uživo. To je dobro i korisno. Stoga su ovakve akcije vrlo važne, a na nama, gradskim i županijskim vlastima, obrazovnim ustanovama te udrugama civilnog društva je da ih podržimo i da svi zajedno pozovemo građane na preventivne preglede”, istaknuo je Lukavečki.

Predsjednik ILCO društva Varaždin Milorad Vasilić naglasio je kako je karcinom debelog crijeva izlječiva bolest ako se na vrijeme otkrije. ”Pozivam sve građane neka se odazovu na pregled, jer ako dođu na vrijeme, onda neće biti nikakvih problema. ILCO društvo je vrlo aktivno društvo u kojem djeluje preko sedamdeset članova, a kroz svoje mnogobrojne aktivnosti provodimo preventivne programe, različite edukacije te uz obitelj dajemo podršku kako bi se svi bolesni osnažili i što prije vratili normalnom tijeku života. Želja nam je da se smanji broj oboljelih, zato smo i organizirali javne tribine u Novom Marofu, Lepoglavi i Petrijancu”, zaključio je Vasilić.

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Razno

  Više od 18 tisuća eura za projekt „Razvoj pametnih i održivih rješenja u Gradu Novom Marofu”

  Digitalizacija rada gradske uprave te razvoj smart city koncepta, među prioritetima su brojnih jedinica lokalne samouprave, stoga je i osmišljen projekt „Razvoj pametnih i održivih rješenja u Gradu Novom Marofu”. Potvrda da je osmišljen i pripremljen dobro je odluka Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost da sufinancira ovaj projekt vrijedan gotovo 46 tisuća eura, a ugovor o sufinaciranju gradonačelniku Siniši Jenkaču u četvrtak su uručili ministrica zaštite okoliša i […]

  today19/07/2024 8

  0%