play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous play_arrow skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
chevron_left
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Obilježavanje 250. obljetnice izgradnje palače Varaždinske županije

U Skupštinskoj dvorani Županijske palače je u organizaciji Zavoda za znanstveni rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Varaždinu održan prigodni znanstveni skup kojim je nastavljeno obilježavanje 250. obljetnice izgradnje palače Varaždinske županije.

Sudionici skupa imali su prilike upoznati se s poviješću palače, njezinom obnovom, građom o Županijskoj palači iz zbirki Gradskog muzeja Varaždin kao i o Carici Sisi. Znanstvenom skupu prisustvovali su župan Anđelko Stričak, njegova zamjenica Silvija Zagorec, predsjednik Županijske skupštine dr. sc. Josip Križanić, predsjednica Gradskog vijeća Grada Varaždina Zdravka Grđan, gradonačelnici i načelnici s područja Varaždinske županije kao i županijski vijećnici, ali i zainteresirani građani.

Župan Stričak pozdravio je sve prisutne te izrazio ponos i zadovoljstvo što se upravo u njegovom mandatu slavi ovako okrugla obljetnica izgradnje palače. „Početkom lipnja odlučili smo pažnju posvetiti ovoj zgradi koja je izgrađena prije 250 godina. Od 1772. godine pa do 1924. godine u ovoj zgradi stolovalo je 25 župana, a potom su županije ponovno osnovane 1993. godine. Upravo zbog te tradicije i povijesti odlučili smo obilježiti obljetnicu izgradnje palače kao sjedišta jednog hrvatskog župana nizom manifestacija. Započeli smo jutros podjelom nagrada našim izvrsnim učenicima, sada imamo znanstveni skup kako bi naša javnost čula tko su bili župani i čime su se bavili, koje su odluke donosili, odnosno da imamo jedan pregled što se u Varaždinu i Varaždinskoj županiji zbivalo. Večeras se održava i prigodni glazbeni koncert, a sutra završavamo sa formiranjem zdruga husarskih postrojbi. Sjever Hrvatske ima bogatu povijest pa me stoga veseli da su se u ovu našu obljetnicu uključili i husari iz Bjelovara i Karlovca” – rekao je župan te napomenuo kako je palača simbol donošenja različitih odluka za dobrobit građana.

Dr.sc. Vladimir Huzjan, upravitelj Zavoda za znanstveni rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Varaždinu osvrnuo se na program znanstvenog skupa. „Današnju konferenciju o 250. obljetnici izgradnje palače Varaždinske županije organizira Zavod za znanstveni rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Varaždinu u suradnji s Varaždinskom županijom i Koncertnim uredom. Naši predavači pripremili su teme o povijesti, nastanku i razvoju ove palače. Saznati ćemo kada je i s kojom namjerom palača izgrađena u drugoj polovici 18. stoljeća, zatim u kojim fazama i segmentima je bila građena, potom kakav je izgled imala tijekom 19. stoljeća, kada su se dogodile prve važne pregradnje i adaptacije same zgrade i kakva je ona bila prije posljednje adaptacije tijekom 2000.-ih godina, odnosno, kako ona danas izgleda u odnosu na svoje prvotno stanje. Palača je od izuzetne važnosti za Varaždinsku županiju i za Grad Varaždin, ona ima svoj prepoznatljiv izgled i boju i smatra se jednom od najljepših na području kontinentalne Hrvatske. U tom smislu opravdano je da slavimo ovu 250. obljetnicu njezine izgradnje” – rekao je Huzjan.

Čestitke je uputila i predsjednica Gradskog vijeća Grada Varaždina Zdravka Grđan poručivši da svi koji stoluju u ovoj palači imaju povijesnu odgovornost i važnost te je županijskim dužnosnicima zaželjela puno uspjeha u radu.

Osim dr. Huzjana o palači su govorili i Spomenka Težak te Željko Trstenjak.

Nakon održanog skupa članovi ansambla Camerata Garestin izveli su prigodan glazbeni program,  a koncertu je nazočila i izaslanica ministrice kulture i medija dr.sc. Nine Obuljen Koržinek dr.sc. Vesna Pascuttini Juraga, pročelnica Konzervatorskog odjela u Varaždinu za područje Varaždinske županije i Međimurske županije.

Nove vijesti
 • PLAYLISTA
 • Regija

  Proslavljen Dan Općine Klenovnik

  Završetak izgradnje vodoopskrbne mreže „Visoka zona Klenovnik“ u okviru koje su priključak na vodovodnu mrežu dobila 62 kućanstva, te dogradnja Dječjeg vrtića „Latica“ – dva su najveća završena projekta u Općini Klenovnik unazad godinu dana. Istaknuto je to u povodu Dana Općine na svečanoj sjednici klenovničkog Općinskoga vijeća i proslavi 777. obljetnice pisanog spomena Klenovnika. Asfaltirano je i 2.400 metara nerazvrstanih cesta, naglasio je načelnik Mladen Blaško istaknuvši kako su […]

  today11/10/2021 388

  0%