play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Obilježava se Svjetski dan prevencije utapanja

Diljem svijeta 25. srpnja obilježava se Svjetski dan prevencije utapanja. Generalna skupština UN-a usvojila je povijesnu rezoluciju o globalnom sprječavanju utapanja 28. travnja 2021. koja prepoznaje razmjere i utjecaj prevencije utapanja na globalnoj razini i poziva na koordinirano multidisciplinarno djelovanje kako bi se spriječilo utapanje – vodeći uzrok smrti i invaliditeta zbog ozljeda širom svijeta.

Utapanje je jedan od vodećih uzroka slučajne smrti širom svijeta, ali i u Europi. Svake godine u europskim vodama utapanjem umre 23.000 ljudi. To znači u prosjeku više od tri osobe svaki sat. U Hrvatskoj godišnje u prosjeku od utapanja umre 90 ljudi. Upravo utapanje vodeći je uzrok smrti kod djece u Hrvatskoj, odmah nakon prometnih nesreća, a jedan je i od pet glavnih razloga među nesretnim slučajevima u Republici Hrvatskoj. Procjenjuje se da se svake godine u svijetu utopi 236.000 ljudi, a utapanje je među deset vodećih uzroka smrti djece u dobi od 5 do 14 godina.

Svjetski dan prevencije utapanja obilježit će i Hrvatski Crveni križ, organizacija koja ima najveću bazu osposobljenih spasioca u republici Hrvatskoj i jedina u zemlji educira spasioce, provodi preventivne kampanje i edukacije, želi skrenuti pozornost svima da kao društvo moramo puno više raditi na prevenciji utapanja, osobito kod najmlađih. Također, važno je skrenuti i pozornost na nužnost prisutnosti spasilaca na plažama i kupalištima jer značajno doprinose važnom aspektu sigurnosti u turizmu.

Utapanje je nedovoljno prepoznato javnozdravstveno pitanje koje pogađa sve zemlje i regije, a može se spriječiti stoga je i slogan Svjetskog dana prevencije utapanja – Svatko se može utopiti, ali nitko ne bi trebao!

Svatko se može utopiti, ali nitko ne bi smio jer se svako utapanje može spriječiti ako se ponašamo odgovorno i razumno. Ove je godine slogan da svatko od nas može učiniti barem jednu stvar kako bi spriječio utapanje i to je istina. Svi mi možemo i moramo paziti i na sebe i na druge“, ističe Silvana Radovanović, voditeljica Spasilačke službe Hrvatskog Crvenog križa.

Utapanje je javnozdravstveno pitanje koje pogađa sve zemlje i regije, ali malo o tome govorimo i upravo zato se i krenulo sa Svjetskim danom prevencije utapanja. Cilj je informirati i educirati ljude. Utapanje se možemo dogoditi svakome od nas“, napominje Radovanović.

Prema preporuci Svjetske zdravstvene organizacije, na Svjetski dan prevencije utapanja, 25. srpnja, diljem Hrvatske osvijetlit će se prepoznatljivi objekti i građevine plavom bojom kako bi se i na taj način poslala poruka o važnosti prevencije utapanja.

U plavoj boji svijetlit brojni objekti objekti (od okvirno 21 sat pa tijekom cijele noći), a jedan od tih objekata bit će Hrvatsko narodno kazalište i vodotoranj u Varaždinu.

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Regija

  Tradicionalni božićni kolači u Županijskoj palači

    Više od 60 vrsta tradicionalnih božićnih kolača, od medenjaka, zvjezdica, orehnjača i makovnjača do breskvica, medvjeđih šapa, čupavaca i salenjaka, predstavljeno je i ponuđeno građanima u subotu u Županijskoj palači. „Slatko“ događanje privuklo je veliki broj građana svih generacija, koji su uživali u okusima i mirisima koji su ih vratili u vrijeme kada su se svi kolači pripremali kod kuće, u kuhinjama naših baka i mama. - Kako su […]

  today10/12/2023 58

  0%