play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Obilazak OPG-ova dokazao kako imamo sve preduvjete za proizvodnju vrhunskih poljoprivrednih proizvoda

Uzgoj jabuka, ekološki uzgoj svinja mangulica, revitalizacija fazanerije te proizvodnja Varaždinskog bučinog ulja, djelatnosti su kojima se bave obiteljska poljoprivredna gospodarstva i tvrtke, koja su s ciljem promocije lokalno uzgojene i proizvedene hrane te predstavljanja marljivih, inovativnih poljoprivrednih proizvođača obišli župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, zamjenica župana Silvija Zagorec i pročelnik upravnog odjela za poljoprivredu dr.sc. Dragutin Vincek.

 

-Gospodarstva koje smo danas obišli, dokaz su da na ovom području imamo sve preduvjete za proizvodnju vrhunskih poljoprivrednih proizvoda. Zato kupujmo lokalno uzgojenu i proizvedenu hranu, kako bismo pomagali našim proizvođačima, jačali lokalno gospodarstvo i stvarali nova radna mjesta, čime ćemo napraviti višestruku korist za sve u lancu – kazao je župan Stričak.

Pročelnik Vincek je rekao kako kao Županija još uvijek ne proizvodimo dovoljno hrane iz domaćih izvora, lokalnog porijekla i prerade te smo, kao i cijela Hrvatska, ovisni o uvozu, iako imamo velik broj registriranih OPG-a kojima Županija unatrag pomaže bespovratnim novčanim potporama.

-Budući da je obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima teško dobiti financijsku iz EU-a zbog nedostatka vlastitog kapitala, nedovoljnih kapaciteta ili niske razine kreditne sposobnosti, pomažemo im županijskim potporama. Unatrag četiri godine direktna županijska izdvajanja za poticanja ulaganja u poljoprivredu, okrupnjavanje zemljišta, očuvanje tradicionalnih proizvoda i usluga, iznose preko 16 milijuna kuna –pojasnio je.

Na području županije je 60.592 ha poljoprivrednog zemljišta, od čega su 39.405,70 ha oranice, 10.454,10 ha livade i pašnjaci, 3.088,00 ha vinogradi, 729,10 ha voćnjaci te 6.915,10 ha zapušteno poljoprivredno zemljišta.

 

Obitelj Peharda iz Ladanja Gornjeg jedna je od onih koji ima voćnjake. Bave se uzgojem jabuka na cca. 10 hektara voćnjaka u kojem je zasađeno 36.000 stabala sorti: Gala, Zlatni delišes, Idared i Jonagold, a prosječni godišnji urod je 300 tona, 20 kg po voćki u punoj rodnosti. Izvoze puno u Austriju gdje se od njihovih jabuka radi koncentrat za sokove.

-Ekološka proizvodnja na području Županije bilježi stalni rast, a trenutno je 36 subjekata upisanih u EKO registar, čija se proizvodnja odvija na ukupno 686 ha, što je povećanje od 277% u odnosu na 2015. godinu – navodi pročelnik pojašnjavajući kako rascjepkanost parcela i zapušteno poljoprivredno zemljište predstavljaju najveća ograničenja daljnjem rastu poljoprivredne proizvodnje.

Ograničenje predstavlja i značajan pad broja goveda i svinja, koji se u Županiji bilježi unatrag nekoliko godina. Unatoč tome, tvrtka Ecoagro d.o.o. iz Nove Vesi Petrijanečke bavi se, jedina u Hrvatskoj, ekološkim uzgojem svinja mangulica, stare pasmine koja je imala veliku ulogu u hrvatskom stočarstvu gdje se uzgaja više od stoljeće i pol, dosežući vrlo visoke cijene mesa zbog svoje vrhunske kvalitete i pozitivnog kolesterola. Na jedinstvenoj farmi u Hrvatskoj trenutno ima oko stotinjak svinja, cijelo stado je upisano u matičnu evidenciju, a ove svinje „bez kolesterola“ hrane se isključivo hranom iz vlastite i ekološke proizvodnje, pa će njihovi proizvodi postizati vrlo visoku cijenu.

 

Ista tvrtka uložila je i u revitalizaciju fazanerije  u Petrijancu, a obzirom da je lovstvo oduvijek imalo važnu ekonomsku ulogu na ovom području, župan, zamjenica i pročelnik obišli su i fazaneriju, koja osim za prehrambene potrebe uz de-lux oznaku, nudi i odrasle fazane za lov. Farma ima ISO i HASAP certifikat, kapaciteta je 15.000 – 20.000 fazana, a fazanerija se prostire na  21 hektar.

Osim što je poznat po lovstvu, varaždinski kraj regija je s najvećom i najkvalitetnijom proizvodnjom proizvoda od buče, od kojih je zasigurno najpoznatije Varaždinsko bučino ulje, koje posljednjih godina redom osvaja najprestižnije nagrade diljem Europe. Takvo je ono OPG-a Patrčević, koje je najboljim na svijetu proglašeno 2020. godina na prestižnom svjetskom natjecanju u Bruxellesu pa se obišla i uslužna uljara Patrčević, koja nudi toplo i  hladno prešanje ulja, otkupljuje koštice te prodaje bučino ulje i koštice. Imaju svoja 64 hektra obradive površine, a s kooperantima ukupno 180, a proizvode oko 800 kg suhih koštica po hektaru, pa se župan sa suradnicima upoznao i s kompletnim proizvodnim procesom proizvodnje ulja.

 

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Politika

  Konstituiran Savjet mladih Grada Varaždina

  U Gradskoj vijećnici je u srijedu, 19. lipnja održana konstituirajuća sjednica Savjeta mladih Grada Varaždina. Sjednici je do izbora predsjednice Savjeta mladih predsjedavao predsjednik Gradskog vijeća Grada Varaždina Lovro Lukavečki. Za predsjednicu Savjeta mladih Grada Varaždina izabrana je Hana Kontrec, a za zamjenicu predsjednice Dorotea Strelec. Ostali članovi Savjeta mladih Grada Varaždina su Hana Polansky, Vito Martinčević, Karlo Težak, Mirta Venchiarutti-Cikač, Luka Šprem-Novak, Patrik Klarić i Luka Antončić. Novoizabrana predsjednica […]

  today21/06/2024 2

  0%