play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

O intenzitetu rada na Odjelu za abdominalnu kirurgiju Opće bolnice Varaždin

Čak 1700 obavljenih operativnih zahvata godišnje najbolje svjedoče o intenzitetu rada na Odjelu za abdominalnu kirurgiju Opće bolnice Varaždin. I sve to iz ruku sedmero specijalista i subspecijalista abdominalne kirurgije, od toga dva specijalista sa znanstveno-nastavnim zvanjem docenta, tri doktora znanosti, jednog liječnika s titulom primariusa i jednim doktorom na doktoratu. Na Odjelu, kao neizostavni dio uspješnog tima, rade i 21 medicinska sestra i tehničar, od kojih su tri magistre sestrinstva, devet njih prvostupnice sestrinstva i jedan medicinski tehničar na dodiplomskom studiju.

Na Odjelu se obavlja širok raspon operativnih zahvata probavnog sustava, od jednjaka do završnog dijela debelog crijeva. Na varaždinskom Odjelu dva su fokusa interesa: onkološka kirurgija i barijatrijska kirurgija. Naime, godišnje se obavi gotovo 200 elektivnih operativnih zahvata tumora probavnog trakta, a sve više operacija se obavlja minimalno invazivnim tehnikama, odnosno laparoskopski, od tumora želuca do tumora debelog crijeva.

– Moram istaknuti da smo pioniri i jedna od rijetkih ustanova u Hrvatskoj koja obavlja minimalno invazivne zahvate tumora završnog dijela debelog crijeva, tzv. TAMIS metodom. Tom metodom odstranjuju se polipi i početni tumori završnog dijela debelog crijeva bez reza na trbušnoj stijenci, kroz prirodni otvor. Vrlo je važna i iznimna suradnja s našim gastroenterolozima, onkolozima, radiolozima i patolozima – ističe doktor Pajtak.

U Općoj bolnici Varaždin od 2004. godine djeluje Multidisciplinarni tim za tumore probavnog sustava, koji će ove godine obilježiti 20 godina postojanja. Svi pacijenti s novootkrivenim tumorima probavnog trakta iz Varaždinske županije prolaze ovaj multidisciplinarni tim u okviru kojeg stručnjaci različitih specijalnosti zajednički donose odluku o liječenju (zračenju, kemoterapiji, operativnom liječenju…). Od 2019. godine na Odjelu se započelo s izvođenjem barijatrijskih kirurških operacija, odnosno kirurškim liječenjem debljine, što varaždinsku Bolnicu također svrstava u jednu od svega četiri ustanove u Hrvatskoj koje se bave ovom vrstom kirurgije. Također, OB Varaždin je trenutna jedina ustanova koja sustavno izvodi i složenije barijatrijske procedure poput želučanog premoštenja.

– S početkom izvođenja barijatrijskih kirurških procedura osnovan je i Multidisciplinarni tim za liječenje pretilosti, barijatrijsku i metaboličku kirurgiju koji uključuje i endokrinologe, psihologe, psihijatre te nutricioniste iz Opće bolnice Varaždin – govori Pajtak.

Potreba za ovom vrstom liječenja se pokazala kao nužnost s obzirom da je Hrvatska na vrhu liste zemalja Europske unije po broju pretilih osoba, a te brojke se mogu prenijeti i na Varaždinsku županiju.

– Samim time jasno je da imamo sve više pacijenata koji dolaze na naš Odjel zbog kirurškog liječenja debljine. Zgodno je napomenuti, da se zapravo ne radi samo o liječenju debljine već se ovom kirurgijom uspješno liječe i dijabetes, povišen krvni tlak te druge popratne bolesti. Gotovo svi naši pacijenti nakon barijatrijske procedure više nemaju potrebe za lijekovima za dijabetes i visoki tlak. U konačnici osim gubitka viška tjelesne težine dobivate i godine kvalitetnog života – objašnjava doktor Pajtak.

Iako varaždinski Odjel za abdominalnu kirurgiju u mnogočemu prednjači na nacionalnoj razini, brojni su planovi za budućnost. Svi s jednakim ciljem, poboljšati kvalitetu i dostupnost usluga svim pacijentima.

– Na tragu toga u tijeku je registracija i otvaranje Savjetodavne ambulante za enterostomalnu terapiju. Riječ je o Ambulanti koju će voditi naše medicinske sestre, enterostomalni terapeuti. Trenutno imamo jednu medicinsku sestru enterostomalnog terapeuta i planiramo edukaciju za još dvije medicinske sestre. U Ambulanti će naši pacijenti, kod kojih je tijekom operativnog zahvata formirana stoma crijeva, moći dobivati savjete i preporuke te naučiti nositi se s novim životom iza operativnog zahvata. Edukacija osoblja u tom smjeru i otvaranje ove Ambulante svakako predstavlja dodatnu vrijednost i kvalitetu našem cjelokupnom radu – poručuje doktor Pajtak.

A upravo su edukacija i cjeloživotno učenje ono čemu su posebno posvećeni na Odjelu za abdominalnu kirurgiju Opće bolnice Varaždin. Naime, dugi niz godina se provode edukacije mlađeg medicinskog kadra, učenica i učenika Srednje medicinske škole, kao i studentica i studenata zdravstvenih smjerova na Sveučilištu Sjever. Želja je pozicionirati se kao nastavna baza Sveučilišta Sjever za studente Sestrinstva i Fizioterapije.

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Varaždin

  Postavljanje nove javne rasvjete u Ulici Stanka Vraza

      U Ulici Stanka Vraza, danas su započeli radovi na modernizaciji javne rasvjete. Prva faza radova od Hallerove aleje do Ulice Vatroslava Lisinskog započela je demontažom zastarjelih svjetiljki i dotrajalih stupova te na spomenutoj dionici u sljedeća tri tjedna neće biti javne rasvjete, najavljeno je iz varaždinske gradske uprave. U tom razdoblju bit će zamijenjeni podzemni elektroenergetski kablovi, postavljeni novi temelji stupova javne rasvjete, novi stupovi i nove energetski […]

  today22/07/2024 2

  0%