play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous play_arrow skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
chevron_left
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Novomarofska „Pinta” priredila odličnu feštu u Brezničkom Humu povodom Vincekova

Novomarofska Udruga vinogradara i voćara „Pinta” u subotu je već tradicionalno obilježila Vincekovo, a ovogodišnja proslava održala se u vinogradima Šafran u Radešiću, u općini Breznički Hum.

Udruga vinogradara i voćara Pinta Novi Marof, u suradnji s Vinarijom Šafran, općinama Breznički Hum i Breznica, LD „Lisac“, DVD-om Ščepanje i Udrugom „Starinski žmaki“ blagdan sv. Vinka obilježila je veselim druženjem uz vinski i lovački gulaš, kobasice, špek i jeger na ražnju, kuhano i svježe vino kojim Udruga „Pinta“, Vinarija Šafran i lovci tradicionalno časte svoje članove i goste, a za dobar štimung pobrinuo se glazbeni sastav „FIŠKALI“.

Prije same veselice kod kapelice bl. Alojzija Stepinca i Nevine dječice u Radešiću velečasni Ivica Šestak, župnik župe Visoko blagoslovio je vinograde i vinogradare, a uslijedila je prigodna ceremonija rezidbe trsa prema Križevačkim štatutima u vinogradu Stjepana Šafrana koju je predvodio mešter Krunoslav Čolo.

Počasni predsjednik Udruge Dragutin Košćak naglasio je kako su prošle godine na snazi još bile epidemiološke mjere te izrazio zadovoljstvo što ove godine nema nikakvih ograničenja.

Ova manifestacija označava početak radova u vinogradima, a oni se odnose na rezidbu. Mi u Udruzi trudimo se tu tradiciju očuvati kao i sve ostale vinogradarske običaje poput podizanja klopoca ljeti u sklopu Lovrečeva, kao i u jesen kada su berbe gotove i kad mošt odvrije i prelazi u vino koje tada krstimo. To su glavni tradicijski blagdani koji su se u narodu udomaćili i naša je zadaća da ih očuvamo” – rekao je Košćak te se osvrnuo na neizvjesne vremenske prilike i potencijalne posljedice koje one mogu imati na vinovu lozu.

Nedavnih +15 stupnjeva usred zime nikako nije poželjno. Dobro je da se sada temperatura snizila kako sokovi ne bi krenuli prerano, a tu je i opasnost od mrazova do kojih kasnije može doći koji bi smrznuli već potjerale listiće i cvjetove što nikako ne priželjkujemo” – objasnio je Košćak.

Proslavu nije propustio ni gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač koji je pohvalio „Pintu” što dugi niz godina održava ovu prekrasnu tradiciju „živom”.

Ovo je velik dan za svakog vinogradara, a i za stanovnike šireg novomarofskog područja kojima je ta tradicija vrlo važna. Stoga će u Gradu ovakve manifestacije imati podršku da tu tradiciju održavamo živom, jer dok žive običaji živjet ćemo i mi. Zato je važno takve stvari njegovati kako bi se one prenosile na buduće generacije” – rekao je Jenkač.

Da je tradicija uzgoja vinove loze i proizvodnje vina duboko ukorijenjena na području Varaždinske županije potvrdio je i predsjednik Županijske skupštine Josip Križanić.

Varaždinska županija danas je izuzetno bogata vinska regija iz koje stižu neka od najkvalitetnijih i najnagrađivanijih vina u svijetu. Da su naša vina kvalitetna to smo znali, ali potvrdu smo dobili na najprestižnijem svjetskom natjecanju Decanter održanom u Londonu gdje je Varaždinska županija, u rekordnoj konkurenciji od preko 18.000 uzoraka vina iz 54 države, osvojila ukupno 38 medalja, a po broju medalja i priznanja druga smo najuspješnija županija u Hrvatskoj, odmah iza Istarske” – rekao je Križanić dodavši kako na takvim rezultatima treba zahvaliti domaćim vinogradarima i vinarima koji ulažu u sebe, u svoje znanje, opremu.

Nadam se kako će sveti Vinko i ove godine čuvati naše vinograde od zime, mraza, kiše, tuče, bolesti, štetnika i svega drugog što vinogradu može naštetiti i neka nam u ovoj godini urod bude još bolji, a vino još kvalitetnije” – zaključio je Križanić.

Podršku Udruzi vinogradara i voćara „Pinta“ daju i iz novomarofska Turistička zajednica, a Renata Horvatić čestitala im je na još jednoj uspješnoj organizaciji ove manifestacije kojom Udruga doprinosi pozitivnoj turističkoj slici Grada Novog Marofa.
Program su dodatno obogatili i marofski kuburaši „Grebengradske haramije“ sa svojim glasnim pucanjem, Udruga „Potkalnički plemenitaši“, Limena glazba „Sv. Martin“ iz Brezničkog Huma i Udruga umirovljenika „Prigorčica“ iz Breznice.

     

Nove vijesti
 • PLAYLISTA
 • Regija

  Općina Vinica isplaćuje po 200 kuna božićnice

  Povodom božićnih blagdana,  u proračunu Općine Vinica i ove su godine osigurana financijska sredstva za isplatu jednokratnih potpora - božićnica našim umirovljenicima. Božićnice u iznosu od 200,00 kn isplatiti će se umirovljenicima čiji ukupni mirovinski prihodi (uključujući i inozemne)  ne prelaze iznos od 2.000,00 kn. Pravo na isplatu potpore umirovljenici će ostvariti uz predočenje osobne iskaznice te zadnjeg odreska od mirovine ili izvoda s tekućeg računa iz kojeg je vidljiva […]

  today15/12/2021 83

  0%