play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Novi prostori za državni arhiv u Varaždinu – investicija vrijedna više od 7 milijuna eura

U Državnom arhivu u Varaždinu u petak su potpisani ugovori kojim se osiguravaju sredstva za izvođenje radova na rekonstrukciji zgrada Vojne pekare za potrebe Državnoga arhiva u Varaždinu.

Kreće adaptacija i rekonstrukcija dviju zgrada bivše Vojne pekare u Ulici Mihovila Pavleka Miškine kojim će Arhiv dobiti suvremeno uređena arhivska spremišta, uredske i radne prostore i prostore namijenjene javnosti. Projekt se financira iz NPOO i osigurano je više od 7 milijuna eura, odnosno 6.838.502,39 EUR je osigurano za izvođenje radova, a ostatak sredstava već je osiguran za voditelja projekta građenja i stručni nadzor. Ugovore su potpisali ravnatelj Državnog arhiva u Varaždinu Damir Hrelja te predstavnici Zajednice ponuditelja Core upravljanje d.o.o. iz Varaždina Zvjezdana Erceg i Oprema-pit d.o.o. iz Ludbrega Alen Sabol, a potpisivanju su nazočili ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, gradonačelnik Grada Varaždina Neven Bosilj, župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, saborski zastupnik Damir Habijan, državni tajnik u Ministarstvu obrane Zdravko Jakop i pročelnica Konzervatorskog odjela u Varaždinu Vesna Pacuttini Juraga.

Ravnatelj Damir Hrelja naglasio je kako je, nakon osnivanja, ovo drugi najvažniji događaj za Državni arhiv u Varaždinu. -Dosad su naša spremišta bila često vlažna, što smo nekako rješavali uređajima za odvlaživanje, a novi prostori bit će uređeni po svim standardima 21. stoljeća i Grad i Županija će se moći njima ponositi.“ – rekao je Hrelja. Istaknuo je kako je izuzetno zahvalan Ministarstvu kulture i medija koje je pokazalo pažnju prema arhivima i upravo zahvaljujući sredstvima koja je osiguralo sada se može ući u takvu investiciju. „To je povijesni događaj za varaždinski arhiv. Prema ugovoru, svi radovi bi trebali biti završeni u roku od 24 mjeseca, ali imamo neke naznake da bi to moglo biti i puno prije.“ – kazao je ravnatelj.

U Varaždinu se dugo tražio adekvatni prostor za Državni arhiv i slične probleme imaju i ostali gradovi, a ministrica Nina Obuljen Koržinek je naglasila kako se sada konačno ulaže u arhivsku infrastrukturu diljem Hrvatske. „Donijeli smo Zakon o arhivima pa zatim Nacionalni program razvoja, a sada smo kroz NPOO osigurali financiranje za 8 arhiva koji grade nove ili obnavljaju postojeće prostore koji će biti u potpunosti prilagođeni današnjim standardima. Sastavni dio ove investicije je ulaganje u novi informacijski sustav, digitalizacija posebno arhivskih gradiva pravosudnih tijela čime ćemo stvoriti nove e-usluge za ubrzanje različitih postupaka. Za nas je ovo bila jedna od ključnih reformi. Još će ostati nekih područja gdje trebamo dodatna ulaganja, no do 2026. godine želimo omogućiti da svi arhivi u Republici Hrvatskoj mogu ispunjavati svoje zakonske obveze i da za naredno stoljeće riješimo pitanje arhivskih prostora.“ – rekla je ministrica kulture i medija.

‘Važna investicija za buduće naraštaje’

Gradonačelnik je također iskazao zadovoljstvo što se nakon dugog niza godina rješava problem arhivske građe te će se konačno moći ispuniti obveza koju imaju jedinice lokalne samouprave. Posebno je pohvalio suradnju s Ministarstvom kulture i medija.

-Ova investicija ide iz NPOO-a. Najsretniji će biti varaždinski franjevci jer se većina arhivske građe čuva u Franjevačkom samostanu, a u roku od dvije godine sve će se to preseliti na prostor bivše Vojne pekare. To je važno za naš grad. Želim ponovo izraziti zadovoljstvo dobrom suradnjom s ministricom kulture. Zahvalan sam za njezinu potporu, od sredstava za obnovu kazališta, za Scenu Rogoz, sad uređujemo i Scenu Petar Veček, dobili smo milijun eura za energetsku obnovu Starog grada, završavamo i pripremamo energetsku obnovu kazališta, obići ćemo s ministricom sada i palaču Sermage da zajedno s konzervatoricom čuje planove i za tu lokaciju, povećana su nam sredstva za Varaždinske barokne večeri, za funkcioniranje knjižnice i kazališta. Želio bih da sa svim ministarstvima imamo ovakvu dobru suradnju – rekao je gradonačelnik.

Župan Anđelko Stričak istaknuo je kako je ovo važna investicija za sve buduće naraštaje.

-Gledano financijski, ovih sedam milijuna eura koliko će se uložiti u adaptaciju i rekonstrukciju Vojne pekare za potrebe Državnog arhiva u Varaždinu nije trenutačno najveća investicija koja se odvija u Gradu Varaždinu, odnosno Varaždinskoj županiji. Naime, ima i po nekoliko puta većih. Ali, ovo je jedna od značajnijih investicija u kojoj će napokon Arhiv dobiti adekvatan prostor. Zahvaljujući njoj, uposlenicima Arhiva će se omogućiti da lakše prikupljaju građu, odnosno da trajno pohrane dašak vremena u kome živimo, da budući naraštaji mogu jednog dana proučavati čime su se to Varaždinke i Varaždinci bavili, što su postigli, koji izazovi su ih brinuli i slično. U svakom slučaju jedna prijeko potrebna investicija na kojoj se zahvaljujem i ministrici Obuljen Koržinek i premijeru Plenkoviću – rekao je župan.

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Obrazovanje

  Završetak nastavne godine obilježili Danom sporta i svečanom priredbom

  Učenici Osnovne škole Petrijanec proslavili su završetak nastavne godine u sportskom i svečanom duhu, obilježavajući Dan sporta u srijedu, 19. lipnja, i Dan škole u četvrtak, 20. lipnja. Dan sporta okupio je brojne učenike i njihove roditelje na školskom terenu i nogometnom igralištu NK Orač. Učiteljice razredne nastave organizirale su međurazredno nadmetanje u tradicijskim igrama poput potezanja užeta, ljudskih tački, skakanja u vrećama i nošenja loptice u žlici. Sudionici su […]

  today21/06/2024

  0%