play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous play_arrow skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
chevron_left
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Nove smjernice razvoja lepoglavskog čipkarstva

Lepoglavska čipka i umijeće njene izrade vrijedan je i značajan dio lepoglavske baštine. U vremenu što dolazi potrebna je posebna pažnja i planski pristup očuvanju ovog vrijednog nasljeđa utkanog u gen lepoglavskih obitelji koje je potvrdu vrijednosti dobilo uvrštavanjem na UNESCO-vu prestižnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva. O tome što i kako dalje činiti na njezinu očuvanju, uz osvrt na dosad učinjeno, razgovarali su predstavnici Zadruge lepoglavske čipke, Turističko kulturno informativnog centra, Ekomuzeja Lepoglava, Međunarodnog festivala čipke i čipkaricama s gradonačelnikom Grada Lepoglave Marijanom Škvarićem na sastanku o budućnosti lepoglavske čipke i čipkarstva.

– Prije 20-ak godina započeli smo sa znatnim ulaganjima u očuvanje i razvoj lepoglavskog čipkarstva. U tome je prednjačio Grad Lepoglava koji je za to izdvojio značajan financijska sredstva i bio pokretač brojnih aktivnosti, projekata i programa usmjerenih očuvanju ovog vrijednog dijela naše baštine koju su nam u nasljeđe ostavile naše vrijedne čipkarice, poručio je gradonačelnik Škvarić te dodao kako je u budućnosti potrebna veća inicijativa i produktivnost svih sudionika procesa razvoja čipkarstva – svima nam je u cilju da sačuvamo našu neprocjenjivu baštinu i da, uz ponos što baštinimo nešto tako jedinstveno, iskoristimo njenu gospodarsku i promotivnu vrijednost, zaključio je na kraju sastanka gradonačelnik Škvarić.

 

Nove vijesti
 • PLAYLISTA
 • Razno

  Ovogodišnje Antunovo v Marofu nadmašilo sva očekivanja

  Nakon dvije pandemijske godine Antunovo v Marofu vratilo se u svom punom sjaju. Sport, koncerti, pjesničke večeri, dječji kutak, smotra folklora, brojni izlagači i oldtimeri samo su dio onog u čemu su posjetitelji mogli uživati ovog vikenda. Udarni vikend u Novom Marofu zatvoren je 19. Folklornim festivalom, Malonogometnim turnirom Ožujsko kup i koncertom Gazda, a u parku ispod Kulturnog centra Ivan Rabuzin po prvi puta je održana i pjesnička večer […]

  today13/06/2022 47

  0%