play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Nizom aktivnosti obilježen Europski tjedan

Varaždinska županija u suradnji sa Savjetom za obrazovanje, gospodarstvo i međuregionalnu suradnju Varaždinske županije, Koordinacijom za ljudska prava Varaždinske županije te Prvom gimnazijom Varaždin i Drugom gimnazijom Varaždin, i ove godine, organizirala je obilježavanje Europskog tjedna.

Povod organizacije aktivnosti u Europskom tjednu je obilježavanje dva značajna datuma u povijesti Europske unije – 5. svibnja 1949. godine, dan osnivanja Vijeća Europe i 9. svibanj 1950., dan  potpisivanja tzv. Schumanove deklaracije, koji se u Europskoj uniji obilježava i kao Dan Europe. Kao što je naglasila zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec svrha obilježavanja Europskog tjedna je kroz jedan otvoreni dijalog približiti građanima svih generacija aktualne informacije o Europskoj uniji s posebnim naglaskom što uključivanje Hrvatske u Europsku uniju znači za Varaždinsku županiju.

 

Varaždinska županija je u proteklom programskom razdoblju bila najuspješnija županija po povlačenju bespovratnih europskih sredstava. Koristi od toga vidljive su na svakom koraku. Prošle godine otvorili smo tzv. Spinalni centar u Varaždinskim Toplicama, u Općoj bolnici Varaždin Objedinjeni hitni bolnički prijem, dnevnu bolnicu i jednodnevnu kirurgiju. Također pri Medicinskoj školi Varaždin otvorili smo Regionalni centar kompetentnosti iz inovativnih zdravstvenih tehnologija. Zahvaljujući sredstvima Europske unije, osim kapitalnih ulaganja, koristi su vidljive i na području socijalne skrbi i civilnog društva, pa su tako i dalje osigurani pomoćnici u nastavi, školska prehrana za učenike lošijeg materijalnog statusa, a nastavljamo intenzivno i s programom gerontodomaćica – nabrojala je zamjenica Zagorec istaknuvši kako će Varaždinska županija i dalje nastaviti tim smjerom.

Trenutno u pripremi, provedbi ili su već realizirani imamo 65 projekata u iznosu preko 355 milijuna eura. Od toga bih istaknula izgradnju Centralnog operacijskog bloka u Općoj bolnici Varaždin, najvećeg EU projekta na području županije, a bespovratna sredstva osigurana su i za izgradnju osnovne škole Ivanec, kao i za dogradnju područnih škola Strmec Podravski i Nova Ves Petrijanečka te za unutarnje uređenje Minerve – zaključila je zamjenica.

Inače, obilježavanje Europskog tjedna započelo je s 1. Eurokvizom na kojem su sudjelovali učenici viših razreda osnovnih škola, a najbolje poznavanje Europske unije pokazali su učenici varaždinske Šeste osnovne škole. Njih su, uz organizatore, predsjednicu Koordinacije za ljudska prava Varaždinske županije Nadicu Dreven Budinski i zamjenicu Zagorec pozdravili i gradonačelnica Varaždinskih Toplica Dragica Ratković, počasni konzul Republike Moldove Emil Solenički, te zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak.

Europska unija mogućnosti! Vrata Europe otvorena su mladima kako bi se obrazovali, putovali, upoznavali ljude, jezike i kulture. Brojne su prednosti našeg članstva u Europskoj uniji, a uz nacionalna sredstva koja su osigurana s razine Vlade RH, naša se zemlja transformira u europsku priču o uspjehu. Nalazimo se u najvećem ciklusu ulaganja u obrazovanje u povijesti Hrvatske vrijednom 2,5 milijardi eura, a osim financijskih ulaganja, vrijednosti su te koje nas povezuju i čine nas Hrvatima, ali i Europljanima – rekla je europarlamentarka Sunčana Glavak.

Kako se razdoblje od 9. svibnja 2023. do 8. svibnja 2024. godine u Europskoj uniji označilo kao „Europska godina vještina“ Savjet za obrazovanje, gospodarstvo i međuregionalnu suradnju Varaždinske županije organizirao je tribinu na temu „Vještine i budućnost tržišta rada“.

Poslodavci u cijeloj Uniji izvješćuju kako teško pronalaze radnike s potrebnim vještinama, a njihov nedostatak sve je veća prepreka uspješnoj zelenoj i digitalnoj tranziciji koji su definirani kao temeljni ciljevi jačanja konkurentnosti gospodarstva EU. Stoga je cilj tribine bio predstaviti trenutno stanje u stjecanju vještina, ali gledano s malo drugačijeg aspekta – aspekta pripreme mladih za tržište rada u strukovnim zanimanjima kroz nadstandardne oblike učenja i praktičnog dijela nastave, ali i programe obrazovanja odraslih kojima se prilagođavaju potrebama tržišta rada ili zadovoljavaju neke svoje osobne interese u kontekstu cjeloživotnog učenja. I u konačnici, na tribini nam se pridružila i treća strana, predstavnici poslodavaca, kao jedna od ključnih karika na tržištu rada koji također imaju svoje viđenje, izazove s kojima se susreću, ali i preporuke za poboljšanje stanja na tržištu rada – objasnio je predsjednik Savjeta prof. dr. sc. Goran Kozina.

Župan Varaždinske županije Anđelko Stričak tom je prigodom upoznao sudionike, između ostalog, i s obrazovnim sustavom Varaždinske županije koje je prilagođeno potreba tržišta rada.

Osim vrijednosti koje njeguje sve zemlje članice Europske unije, zajedničko nam je i tržište rada na kojem građani svih zemalja članica mogu neometano ulagati, poslovati, raditi. Biti u jednom takvom društvu zemalja članica kao što su Švedska, Danska, Nizozemska, Njemačka, Austrija nije samo pitanje prestiža, već i pitanje transformacije, sigurnosti, razvoja. Očito je da nas drugi doživljavaju u daleko boljem svijetlu nego mi sami sebe jer da nije tako sigurno nas ne bi pustili u svoju veliku europsku obitelj. Varaždinska županija osnivač je 13 srednjih škola, 14 centara izvrsnosti te 5 centara izvrsnosti u strukovnim zanimanjima te dva centra kompetentnosti. Također, naše srednje škole su prilagođene cjeloživotnom obrazovanju tako da u suradnji sa HZZ- Područnim uredom Varaždin provodimo cijeli niz doškolovanja te različitih prekvalifikacija. Recimo, u 2022. godini su 234 osobe to završile, prošle godine 321 osoba, a u ovoj godini već sada imamo 190 polaznika – naglasio je župan Stričak.

Na sam Dan Europe građani su se kroz promotivne i informativne materijale mogli upoznati s Europskom unijom i predstojećim izborima za Europski parlament, a obilježavanje Europskog tjedna zaključili su učenici srednjih škola s područja Varaždinske županije. Naime, u organizaciji Prve gimnazije Varaždin i Druge gimnazije Varaždin učenicima je predstavljena kampanja za izbore za Europski parlament „Iskoristi svoj glas!“, kao i program „Škola ambasador Europskog parlamenta“ te program „Euroscola“.

U program Škola ambasador Europskog parlamenta za kojeg je u Hrvatskoj zadužen Ured za Europski parlament uključeno je preko 50 srednjih škola iz cijele Hrvatske, a s područja Varaždinske županije uključene su varaždinske Prva i Druga gimnazija. Riječ je o program koji za cilj ima motivirati učenike na aktivniju političku participaciju, na razumijevanje demokratskih procesa, prije svega usmjeren je na razumijevanje Europske unije kao takve, razumijevanje vrijednosti Europske unije, a danas želimo naglasiti važnost i vrijednost izlaska na europske izbore. Naši učenici i mladi moraju biti svjesni kako politike koje netko donosi utječu na njihove živote i trebali bi se i oni sami uključiti u politiku ili neki oblik civilnog društva te na taj način doprinijeti zajednici u kojoj žive  – zaključila je voditeljica EPAS programa Ivana Žnidarić Kajić.

Podršku obilježavanju Europskog tjedna dali su pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb, civilno društvo i hrvatske branitelje Ljubica Božić i pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i europske poslove Darko Majhen.

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Razno

  Župan Stričak primio državne prvakinje, rukometašice ŽRK Koka

  Rukometašice Ženskog rukometnog kluba Koka starosti do 13 godina su prošli vikend u Poreču, na završnici 1. HRL U13, postale prvakinje Hrvatske. Ekipa sastavljena od 20 sjajnih mladih rukometašica je obranila naslov prvakinja Hrvatske pod vodstvom Maje Čop Andesilić, koja je proglašena najboljom trenericom. Na velikom uspjehu čestitao im je župan Anđelko Stričak koji je zajedno s pročelnikom Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport dr. sc. Miroslavom Huđekom za […]

  today14/06/2024 5

  0%