play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous play_arrow skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
chevron_left
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Nikad veći broj zastupnika u Varaždinu

Nikad veći broj zastupnika nije se okupio u Gradu Varaždinu, ali i iznimno veliki broj građana koji su se odazvali, što pokazuje važnost i značaj teme. Povodom Međunarodnog dana žena danas se u prepunoj dvorani Palače Herzer u Varaždinu održao Okrugli stol s temom „Položaj žena u Hrvatskoj danas“.

Organizatorica i moderatorica ovog Okruglog stola je saborska zastupnica Natalija Martinčević, a sudjelovale su: Anka Mrak Taritaš (Glas), Dalija Orešković (Centar), Urša Raukar Gamulin (Možemo) i Irena Šimunić (Socijaldemokrati) te Zdravka Grđan (dosadašnja predsjednica Gradskog vijeća Grada Varaždina) i dr. Mirjana Kolarek-Karakaš (dosadašnja vijećnica u Gradskom vijeću Grada Varaždina). Okrugli stol podržali su i saborski zastupnici Dario Zurovec (Fokus) i Željko Pavić (Socijaldemokrati), predsjednik Reformista Radimir Čačić te brojni drugi ugledni gosti iz gospodarstva i javnog života.

Položaj žena u Hrvatskoj danas“ tema je koja je bila nit vodilja Okruglog stola, znamo da žene nisu ravnopravne, no ide li se u dobrom smjeru ili pak promjene u Hrvatskoj nisu dovoljno brze ili idu čak na gore? Sudionici su se dotakli brojnih tema koje nisu važne samo za žene već za društvo u cjelini. Koliko su žene zastupljene u politici i nacionalnoj i lokalnoj i što se u tom smjeru pomaknulo od osamostaljenja Hrvatske, suočavamo li se još uvijek sa fenomenom tvz. „staklenog stropa“ gdje žene dolaze do srednjeg menadžemanta ali vrlo rijetko do pozicija direktorica, predsjednica i članica uprava ili nadzornih odbora, da li smo se odmaknuli od klasičnih podjela uloga u obitelji i da li smo uopće na putu da se to dogodi te mijenjaju li se stereotipi prisuti u našim udžbenicima. Razgovaralo se i o pitanju energetskog siromaštva žena, aktualnim temama oko kvalitetne zdravstvene zaštite žena, a posebice prava žena na pobačaj koji je sve više u fokusu nakon invazije molitelja što pred bolnicama, što na trgovima. Pitanje nasilja nad ženama tema je s kojom smo stalno suočeni, pa se postavlja pitanje nedovoljne zaštite od strane odgovornih prvenstveno policije i sudstva. Da bi žene mogle odlučivati važno je da se osigura participacija žena na ključnim pozicijama u politici i gospodarstvu.

Na kraju Okruglog stola, predsjednik Reformista Radimir Čačić svim je prisutnim ženama čestitao Međunarodni dan žena i podijelio jaglace.

  

Nove vijesti
 • PLAYLISTA
 • Regija

  Traju pripreme za 26. izdanje Međunarodnog festivala čipke u Lepoglavi

  Za otprilike četiri mjeseca, točnije od 9. do 11. rujna, Lepoglava će biti čipkarsko središte svijeta. U tom će se periodu u Lepoglavi održavati Međunarodni festival čipke, njegovo 26. izdanje na kojem će se, uz hrvatske čipkarske centre, posjetiteljima predstaviti čipkarski centri iz inozemstva. Prijave za njihovo sudjelovanje pristižu što je potvrđeno na sastanku festivalskog organizacijskog odbora, održanom 11. svibnja na kojem je još jednom potvrđeno da će glavna tema […]

  today12/05/2022 21

  0%