play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
  • cover play_arrow

    Radio Megaton Radio Megaton..

Nikad veći broj zastupnika u Varaždinu

Nikad veći broj zastupnika nije se okupio u Gradu Varaždinu, ali i iznimno veliki broj građana koji su se odazvali, što pokazuje važnost i značaj teme. Povodom Međunarodnog dana žena danas se u prepunoj dvorani Palače Herzer u Varaždinu održao Okrugli stol s temom „Položaj žena u Hrvatskoj danas“.

Organizatorica i moderatorica ovog Okruglog stola je saborska zastupnica Natalija Martinčević, a sudjelovale su: Anka Mrak Taritaš (Glas), Dalija Orešković (Centar), Urša Raukar Gamulin (Možemo) i Irena Šimunić (Socijaldemokrati) te Zdravka Grđan (dosadašnja predsjednica Gradskog vijeća Grada Varaždina) i dr. Mirjana Kolarek-Karakaš (dosadašnja vijećnica u Gradskom vijeću Grada Varaždina). Okrugli stol podržali su i saborski zastupnici Dario Zurovec (Fokus) i Željko Pavić (Socijaldemokrati), predsjednik Reformista Radimir Čačić te brojni drugi ugledni gosti iz gospodarstva i javnog života.

Položaj žena u Hrvatskoj danas“ tema je koja je bila nit vodilja Okruglog stola, znamo da žene nisu ravnopravne, no ide li se u dobrom smjeru ili pak promjene u Hrvatskoj nisu dovoljno brze ili idu čak na gore? Sudionici su se dotakli brojnih tema koje nisu važne samo za žene već za društvo u cjelini. Koliko su žene zastupljene u politici i nacionalnoj i lokalnoj i što se u tom smjeru pomaknulo od osamostaljenja Hrvatske, suočavamo li se još uvijek sa fenomenom tvz. „staklenog stropa“ gdje žene dolaze do srednjeg menadžemanta ali vrlo rijetko do pozicija direktorica, predsjednica i članica uprava ili nadzornih odbora, da li smo se odmaknuli od klasičnih podjela uloga u obitelji i da li smo uopće na putu da se to dogodi te mijenjaju li se stereotipi prisuti u našim udžbenicima. Razgovaralo se i o pitanju energetskog siromaštva žena, aktualnim temama oko kvalitetne zdravstvene zaštite žena, a posebice prava žena na pobačaj koji je sve više u fokusu nakon invazije molitelja što pred bolnicama, što na trgovima. Pitanje nasilja nad ženama tema je s kojom smo stalno suočeni, pa se postavlja pitanje nedovoljne zaštite od strane odgovornih prvenstveno policije i sudstva. Da bi žene mogle odlučivati važno je da se osigura participacija žena na ključnim pozicijama u politici i gospodarstvu.

Na kraju Okruglog stola, predsjednik Reformista Radimir Čačić svim je prisutnim ženama čestitao Međunarodni dan žena i podijelio jaglace.

  

Nove vijesti

  • PLAYLISTA
  • 0%