play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
  • cover play_arrow

    Radio Megaton Radio Megaton..

Nakon tišine koju donosi Velika subota, slijedi radost proslave Kristova uskrsnuća

Danas je Velika subota – dan kada se vjernici dolaze pokloniti Kristovom tijelu u grobu, a Crkva čitav dan razmatra muku i smrt Isusa Krista. Vjernici će Isusov grob u varaždinskoj katedrali moći pohoditi tijekom čitavog dana.

 

Na Veliku subotu nema sakramentalnih slavlja, niti pričesti. Posjećuje se posebno uređen Božji grob u crkvi, a sa spuštanjem mraka slavi se Vazmeno bdijenje kojim ulazimo u proslavu Isusova uskrsnuća, najvećeg blagdana u crkvenoj godini, koji je ishodište i središte svih ostalih blagdana. U uskrsnoj noći se kroz molitvu, blagoslivlja vatra, odnosno svjetlost svijeća – što simbolizira Krista, te se posvećuje voda kojom se škrope krštenici pri obnavljanju svojih krsnih zavjeta. Biskup Varaždinske biskupije monsinjor Bože Radoš danas će u varaždinskoj katedrali u 20 sati predvoditi Vazmeno bdijenje.

 

Svečanim liturgijama koje će sutra biti služene u crkvama diljem Hrvatske, vjernici će proslaviti Uskrs – svjedočanstvo Isusove pobjede nad smrću i grijehom. Varaždinski biskup mons. Bože Radoš na Nedjelju Uskrsnuća predvodit će uskrsno misno slavlje u katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije u Varaždinu s početkom u 11 sati. Po Uskrsu proslavljamo Uskrsni ponedjeljak – dan kada se u crkvama spominje put uskrsnulog Isusa u Emaus s dvojicom učenika. Uskrsno vrijeme traje sljedećih 50 dana, odnosno do Duhova.

Nove vijesti

  • PLAYLISTA
  • Razno

    Proglašeni pobjednici Bocuse d’Or Croatia i Državnog prvenstva u kuharstvu

    Zadnji natjecateljski dan manifestacije Dani hrvatskog kulinarstva nam je donio imena najboljih chefova hrvatske natjecateljske gastro scene. Marin Sambolek iz varaždinskog restorana Nobel osvojio je zlato u ukupnom poretku kuharskog djela natjecanja i tako postao novi Kuharski prvak države, viceprvak je Antoniu Bukvić iz koprivničkog restorana Katarza dok je broncu osvojio Tomislav Greganić iz zagrebačkog hotela Westin. Nastupom u tri kategorije koje su obuhvatile 14 različitih vrsta jela mlade nade […]

    today08/04/2022 135

    0%