play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous play_arrow skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
chevron_left
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Najbolji informatičari iz 12 srednjoeuropskih zemalja na olimpijadi u Varaždinu

Prva gimnazija Varaždin domaćin je 29. Srednjoeuropske informatičke olimpijade koja se u Varaždinu održava do 30. srpnja, a svečano je otvorena u ponedjeljak, 25. srpnja u Velikoj koncertnoj dvorani Glazbene škole. Riječ je o međunarodnom natjecanju za učenike srednjih škola u kojem sudjeluje 12 zemalja. Ravnateljica Prve gimnazije Varaždin Janja Banić istaknula je kako je školi ovo prvi put da su domaćini jednog takvog natjecanja međunarodne razine. “Za našu školu organizirati ovakvo natjecanje je čast. Spremni smo, puno smo uložili truda u samu organizaciju, veliki dio ekipe stoji iza toga i sigurna sam da će sve biti u redu. Tu je izvrsna ekipa Hrvatskog saveza informatičara, naši učenici, volonteri koji su zaduženi za reprezentacije i pratnju natjecatelja, kao i za tehnički dio dežurstva tijekom pisanja testova. Želim da svaka ekipa realizira svoje planove, a pobijedit će onaj tko je najbolji”  rekla je ravnateljica škole domaćin Janja Banić.

Predsjednik Organizacijskog odbora 29. Srednjoeuropske informatičke olimpijade Krešimir Malnar podsjetio je kako Hrvatska na njoj sudjeluje od samih početaka. “Ovo nam je peti puta da smo domaćini. Učenici srednjih škola natječu se u programiranju. Natjecanje traje 2 dana, svaki dan po pet sati i učenici rješavaju jako teške i zahtjevne zadatke. Svrha natjecanja je da učenici iz raznih zemalja međusobno odmjere snage, ali naravno i da se promovira STEM. Sudjeluje 12 zemalja, sve sudjeluju uživo, osim Ukrajine koja je online. Ove godine ukupno sudjeluje 52 natjecatelja” objasnio je Malnar.
Zadovoljstvo što je Prva gimnazija Varaždin domaćin jednog takvog natjecanja nije krila ni zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec. “U fokusu Varaždinske županije je obrazovanje; stvaranje sustava jednakih šansi i poticanje izvrsnosti. Ulaganjem u opremu, infrastrukturu, poticanjem STEM pristup u odgoju i obrazovanju učenika, kao i nagrađivanjem i stipendiranjem –  pokazujemo koliko nam je obrazovanje važno. Informatika je zanimanje sadašnjosti, ali i budućnosti. Živimo u digitalnom dobu gdje je ključ uspjeha svake države imati razvijeno gospodarstvo, zasnovano na inovacijama, praćenju trendova, tehnologija, ulaganja u digitalnu transformaciju poslovanja i iskreno vjerujem da među ovim našim učenicima, odnosno svim natjecateljima postoje vrhunski učenici, usudila bih se reći genijalci koji će svoje znanje, vještine i kompetencije u skoroj budućnosti vratiti u naše gospodarstvo” naglasila je zamjenica Zagorec nadovezavši se kako je ovo još jedan događaj koji Varaždinsku županiju pozicionira kao županiju znanja.
Državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Tomislav Paljak rekao je kako je ovo natjecanje izvrsna priprema za Međunarodnu informatičku olimpijadu “Ovdje radi kvalifikacija da tako kažemo onih koji će biti u tom segmentu informatičkog promišljanja, informatičkog jezika u top vrhu u svijetu. Ovo je idealan grad i županija za stjecanje novih prijateljstava i to je naša poruka, s obzirom na to da svi koji su dovde došli su na neki način prvaci i trebaju se tako osjećati ” rekao Paljak.

U ime predsjednika Vlade Republike Hrvatske natjecanje je podržao i državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva Bernard Gršić. “Ovo natjecanje jako je značajno u digitalnoj transformaciji Hrvatske. Često puta govorim da naše ekipe, naši mladi, naša djeca kad odu na bilo koje natjecanje da se s njega vrate s određenim medaljama što pokazuje da se u Hrvatskoj s djecom radi, ali to pokazuju i brojke, Hrvatska je osma u Europi po razvoju digitalnih vještina. Mladi Hrvati od 16 do 26 godina su prvi po digitalnim vještinama i korištenju digitalnih vještina u Europskoj uniji. To su brojke koje govore da Hrvatska ima budućnost” zaključio je državni tajnik Gršić.

Otvorenju samog natjecanja prisustvovao je i pročelnik za prosvjetu, kulturu i sport dr.sc. Miroslav Huđek. Natjecanje se održava pod pokroviteljstvom i uz potporu Predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića, Ministarstva znanosti i obrazovanja, Varaždinske županije i Hrvatske zajednice tehničke kulture.

Nove vijesti
 • PLAYLISTA
 • Regija

  Poznate okolnosti nesreće u kojoj je poginuo motociklist

  Stiglo je i službeno policijsko priopćenje o nesreći koja se dogodila jučer oko 18 sati i 20 minuta u Varaždinu, a u kojoj je smrtno stradao vozač motocikla. Muškarac starosti 72 godine upravljao je automobilom šljunčanom cestom uz rijeku Plitvicu u smjeru županijske ceste. Dolaskom do raskrižja sa županijskom cestom automobilom je počeo skretati u lijevo, a da pri ulasku vozilom na cestu sa prvenstvom prolaza nije propustio motocikl, kojom […]

  today11/08/2022 22

  0%