play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Najavljena organizacija Recitala duhovne poezije: Sveti Martin, svetac milosrđa i dijeljenja

Udruga Humščak je uz Općinu Breznički Hum suorganizator anualne Likovne kolonije sv. Martin, najposjećenije u našoj državi, s preko sedamdeset likovnih umjetnika u gostima, a vodi je slikar Marijan Sekovanić. Također, na književnim večerima u Brezničkom Humu, ugostili su mnoge suvremene hrvatske književnike/ce.

Ove su godine pjesnik Josip Šafranec i Ružica Šafranec Kišur u Radešiću kod Brezničkog Huma pokrenuli uspješnu Međunarodnu večer poezije, u suradnji s Vinarijom Šafran. Udruga redovito surađuje s knjižnicama, udrugama, galerijama, učilištima, kulturnim centrima, medijima, općinama, gradovima i drugim organizacijama. Na sam blagdan Sv. Martina biskupa, zaštitnika naše župe i Općine Breznički Hum, 2018. god. na podestu pored župne crkve postavljena je i blagoslovljena Stopa Sv. Martina (dvadeseta u našoj zemlji). Nakon svečane mise i ophoda oko glavnog oltara, generalni vikar Bjelovarsko-križevačke biskupije, mons. Stjepan Ptiček blagoslovio je stopu. Uz Udrugu Humščak, Općinu Breznički Hum i župu Sv. Martina biskupa, Stopu Sv. Martina postavili su: Europska mreža centara Sv. Martin, Kulturni centar Sv. Martin – Hrvatska i Institut za etnologiju i folkloristiku iz Zagreba. Time je i Breznički Hum upisan u Europski kulturni itinerar Vijeća Europe, Sv. Martin, Europljanin, simbol dijeljenja, zajednička vrijednost. Nadalje, 2019. godine u Registar kulturnih dobara RH (Lista zaštićenih kulturnih dobara) upisana je hrvatska tradicija slavljenja blagdana Sv. Martina biskupa, a općina Breznički Hum jedan je od nositelja tog dobra.

U međuvremenu, nastala je i sazrela ideja o pokretanju Recitala duhovne poezije – Sveti Martin, svetac milosrđa i dijeljenja, Breznički Hum 2021. Ista se nametnula kao logičan slijed, kao dodana vrijednost pozicije Udruga na itineraru Vijeća Europe. Udruga Humščak je krajem lipnja objavila javni Natječaj na koji se odazvao neočekivano velik broj autora, njih 94, s ukupno 160 pjesama. Stručno prosudbeno povjerenstvo Recitala čine:

1. dr. sc. Đurđica Garvanović-Porobija, prof. – dr. filologije u mirovini

2. prof. dr. sc. Ines Sabotič, Katoličko sveučilište

3. dipl. iur. Nikola Kristić, HRT.

Od svih radova pristiglih iz cijele domovine, Australije, Kanade, Austrije, Njemačke te Bosne i Hercegovine, Povjerenstvo je prema donjetim kriterijima vrednovanja za nagradu, pohvalu i objavu u tiskanom obliku odabralo 123 rada. Zbornik Recitala grafički će oblikovati mr. theol. Robert Ivančan, a svjetlopisi slika na platnu domicilnih slikara Marijana Sekovanića i Ivice Nemeca, resit će Zbornik.

Recital i promocija Zbornika održat će se  u subotu, 9. listopada 2021. godine u Velikoj dvorani Kulturnog centra Ivan Rabuzin u Novom Marofu, kada će biti i javno objavljeni nagrađeni (3) i pohvaljeni (10) radovi i imena njihovih autora, a program ćemo obznaniti pravovremeno. Turistička zajednica Novog Marofa preuzela je brigu oko osmišljavanja turističkog obilaska dijela znamenitosti brezničkohumskog i novomarofskog kraja, za sudionike Recitala. Medijski pokrovitelji do sada su Radio Marija Hrvatska, Radio Megaton, Radio Novi Marof, portal HIA.com i Brzi mediji.

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Regija

  Ministrica Brnjac: “Varaždinska županija ima izvrstan potencijal za daljnji razvoj turizma!”

  Nakon otvorenja Tjedna karijera na Sveučilištu Sjever, ministrica turizma i sporta u Vladi Republike Hrvatske dr.sc. Nikolina Brnjac održala je kraći radni sastanak s županom Varaždinske županije Anđelkom Stričakom i njegovim suradnicima, zamjenicom župana Silvijom Zagorec, pročelnikom Upravnog odjela za poljoprivredu i zaštitu okoliša dr.sc. Dragutinom Vincekom, pročelnikom Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport dr.sc. Miroslavom Huđekom, Darkom Majhenom, pročelnikom Upravnog odjela za gospodarstvo i europske poslove te Goranom […]

  today09/05/2023 116

  0%