play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Najavljena je 15. sjednica Županijske skupštine Varaždinske županije

Prijedlog Odluke o javnim priznanjima Varaždinske županije u 2024. godini i prijedlog godišnjeg izvještaja o izvršenju proračuna za 2023. godinu, dvije su od ukupno 23 točke dnevnog reda 15. sjednice Županijske skupštine Varaždinske županije koja će biti održana u utorak, 12. lipnja.

O kojim će sve temama raspravljati županijski vijećnici najavio je danas predsjednik Županijske skupštine dr. sc. Josip Križanić, uz kojeg je na konferenciji za novinare bila pročelnica Upravnog odjela za poslove Skupštine i župana Renata Skoko.
Komisija za dodjelu javnih priznanja predložila je da se Nagrada za životno djelo posthumno dodijeli Petri Horvat koja je tijekom svog života ostavila trag darujući svoje vrijeme za volontiranje i humanost. Za Nagradu za doprinos ugledu i promociji Varaždinske županije u zemlji i inozemstvu predloženi su prof. dr. sc. Ivor Karavanić koji 30 godina znanstveno proučava špilju Vindija, direktor VTV Televizije Marijan Varović te Dvor Trakošćan koji ove godine obilježava 70. obljetnicu osnivanja. Za Nagradu za iznimna postignuća u proteklom jednogodišnjem razdoblju predloženi su Udruženje hrvatskih obrtnika Varaždin za 120 godina organiziranog obrtništva u Varaždinu te Boris Kos, poduzetnik s 45 godina rada i djelovanja – izvijestio je dr. sc. Križanić.

Pred vijećnike je upućen i Godišnji izvještaj o izvršenju Proračuna Varaždinske županije za 2023. godinu.
Da se radi o vrlo uspješnoj godini, vidljivo je već iz same vrijednosti ostvarenja proračuna koji je realiziran u rekordnom iznosu od 268 milijuna eura. Najveći dio sredstava realiziran je u aktivnostima i projektima čiji je cilj povećanje kvalitete javnih usluga u zdravstvu i školstvu poboljšanjem infrastrukturnih uvjeta uz maksimalno osiguranje EU sredstava. Za zdravstvo i školstvo je u 2023. godini izdvojeno više od 240 milijuna eura, odnosno 91 % ukupno ostvarenih proračunskih sredstava, čime se može jasno utvrditi da ova županijska vlast nedvojbeno ostvaruje zacrtane mandatne ciljeve – istaknuo je dr. sc. Križanić.

Na dnevnom redu su i izvješća o radu i financijskom poslovanju šest zdravstvenih ustanova, čiji je osnivač Županija.
Bitno je istaknuti da su sve zdravstvene ustanove kojima je osnivač bila Varaždinska županija, među kojima je bila i Općina bolnica Varaždin, 2023. godinu završile s ostvarenim viškom prihoda i primitaka. Nakon četiri godine višak prihoda je u prošloj godini ostvarila i Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske županije – izvijestio je dr. sc. Križanić.

Vijećnici će odlučivati i o povećanju broja specijalizacija zdravstvenih radnika.
Izmjenama i dopunama Plana specijalističkog usavršavanja predlaže se da se broj specijalizacija za Specijalnu bolnicu za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice s 14 poveća na 18 specijalizacija, a za Zavod za javno zdravstvo Varaždinske županije s pet na osam – naveo je Križanić.

Na dnevnom redu su i izvješća o radu i poslovanju Doma za starije i nemoćne osobe Varaždin te Županijske uprave za ceste za 2023. godinu, kao i prijedlozi odlluka o prihvaćanju tri investicije. Riječ je o energetskoj obnovi upravne zgrade u Ivancu, zgrade javnog sektora u Novome Marofu i Područne škole Margečan.
Putem poziva „Energetska obnova zgrada javnog sektora“, a u okviru Nacionalnog programa oporavka i otpornosti, za projekt energetske obnove zgrade u Ivancu odobreno je 612.827 eura, zatim 1.053.797,67 eura za obnovu zgrade u Novome Marofu te 168.757,99 eura za Područnu školu Margečan – izvijestio je predsjednik Županijske skupštine.

Izdvojiti treba i da je pred županijske vijećnike upućen prijedlog Odluke o osnivanju i imenovanju članova Koordinacijskog odbora za pripremu i provedbu projekta „Varaždinska županija – prijatelj zlatne dobi“.
Prijedlogom Odluke imenuju se članovi i utvrđuju zadaće Koordinacijskog odbora s ciljem utvrđivanja aktivnosti i ugrađivanja koncepta aktivnog starenja u javne politike te izradu planskog dokumenta, a što će u konačnici rezultirati poboljšanjem položaja starijih osoba Varaždinske županije – napomenuo je dr. sc. Križanić.
Na dnevnom redu je i prijedlog Rezolucije o proglašenju Varaždinske županije sigurnim mjestom za žene. – Cilj je aktivno provođenje javnih politika kojima se jamči sigurnost  žena uz osudu svakog rodno uvjetovanog nasilja, osiguranja pristupa specijaliziranim, sigurnim i sveobuhvatnim uslugama potpore za žrtve rodnog uvjetovanog nasilja – izvijestio je predsjednik Županijske skupštine.

15. sjednica Županijske skupštine počet 12. lipnja u 9 sati. Materijali su dostupni na internetskoj stranici Varaždinske županije: https://tinyurl.com/3acvw9br

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Kultura

  Ritam misli poezijom obilježava mjesec ljubavi i maskiranja

  Udruga „Ritam misli“ koju predvode pjesnici Ljubica Ribić i Milan Novak u veljači organiziraju niz pjesničkih susreta, a prvi je na rasporedu već u subotu, 10. veljače. S početkom u 11 sati taj će se dan nedaleko raskršća Ulice Otona Župančića i Ulice Eugena Kumičića u Varaždinu održati program „Na kavu s umjetnikom“, pri čemu će se uz poeziju i glazbu obilježiti Slovenski dan kulture, te se osvrnuti na književni […]

  today07/02/2024 65

  0%