play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Najavljena 9. sjednica Gradskog vijeća Grada Varaždina

Predsjednica Gradskog vijeća Grada Varaždina Zdravka Grđan u ponedjeljak je zajedno s gradonačelnikom Nevenom Bosiljem najavila nadolazeću 9. sjednicu Gradskog vijeća Grada Varaždina koja će se održati 30. ožujka s početkom u 12 sati u HNK u Varaždinu.

Na dnevnom redu nalazi se ukupno 17 točaka.

Prva točka je prijedlog izmjena i dopuna proračunskih dokumenata Grada Varaždina. „Naime, rezultat iz 2021. godine bio je višak od 53 milijuna kuna, a vidimo da nam je situacija dobra i da nam se proračun puni još više. Trend je određeno povećanje poreza na dohodak. Raspolažemo sa 73 milijuna kuna, dakle 17,9 milijuna kuna više, tako da treba i taj novac preraspodijeliti.“ – rekla je predsjednica Zdravka Grđan. „Druga točka je Prijedlog Odluke o izmjeni Odluke o zaduženju Grada Varaždina izdavanjem municipalnih obveznica, dakle tu je riječ o ukupno 41 milijun kuna, a u sklopu treće točke gradonačelnik Neven Bosilj će podnijeti i svoje prvo izvješće o radu gradonačelnika, za razdoblje srpanj-prosinac 2021. godine.“ – rekla je Zdravka Grđan te najavila da će biti prezentirana i izvješća o radu gradskih ustanova.

Također odlučivat će se o Prijedlogu odluke o pripajanju trgovačkih društva Aquacity d.o.o., Vartop d.o.o. i Gradske tržnice d.o.o. trgovačkom društvu Parkovi d.o.o. „Parkovi su u 100-postotnom vlasništvu Grada, kao i sve ove tvrtke koje se pripajaju. Idemo u racionalizaciju poslovanja, jednostavnije upravljanje. Nitko neće izgubiti svoju osobnost, to će i dalje biti radne jedinice i podružnice, što ćemo i definirati. Neprimjereno je da gradski prijevoz bude u Čistoći gdje imamo samo 51 posto vlasništva pa ćemo vjerojatno i taj segment prebaciti. U Aquacityju smo sanirali sve milijunske gubitke i nebuloze koje su naš dočekale, ali gašenje Aquacityja i prebacivanje imovine Gradu bio bi za Grad prevelik trošak stoga ćemo i njega pripojiti. Ideja je da sve tvrtke u kojima Grad ima 100-posto vlasništva idu pod jednu kapu.“ – kazao je gradonačelnik.

Na dnevnom redu nalazi se i Prijedlog Odluke o uvjetima za postavljanje terasa na javnim površinama u povijesnoj jezgri grada Varaždina jer se zbog pojačanog interesa moraju regulirati uvjeti. Jedna od najvažnijih točaka zasigurno je Prijedlog odluke o načinima pružanja javne usluge sakupljanja komunalnog otpada. „Prošli put je odluka bila skinuta s dnevnog reda, jer ako ne prođe mora u ponovno 30-dnevno savjetovanje. Na tu odluku vijećnici će dobiti moj amandman kojim se reguliraju cijene. Predviđena cijena iz odluke će biti umanjena jer će se izjednačiti individualna i višestambena kućanstva zato jer je to zakonska obveza. Bit će i poseban amandman za 300.000 kuna koji će se dijeliti po socijalnim kriterijima da bismo našim sugrađanima koji spadaju u tu kategoriju omogućili da im cijena prikupljanja otpada ne poraste.“ – rekao je gradonačelnik Neven Bosilj. Gradsko vijeće raspravljat će i o Prijedlogu odluke o otkupu nekretnine Veterinarske stanice Varaždin kako bi se objedinila Gospodarska zona Brezje. U Prijedlogu odluke o davanju na upravljanje i korištenje nekretnina u Ulici Augusta Cesarca 1 u Varaždinu, Hrvatskom narodnom kazalištu u Varaždinu, daju se prostori bivše Gradske knjižnice na korištenje na neodređeno vrijeme.

Predsjednica Vijeća istaknula je važnost točke dnevnog reda koja se veže uz pokretanje postupka izrade provedbenih dokumenata strategije razvoja urbanih područja Varaždina za razdoblje 2021. godine do 2027. godine što je vezano uz ITU mehanizam te je prema uputama Europske komisije potrebno napraviti izmjene.

Na sjednici će Gradsko vijeće imenovati nove ravnatelje Gradskog muzeja Varaždin i Koncertnog ureda. Gradonačelnik je najavio i izvanrednu sjednicu Gradskog vijeća koja bi se trebala održati početkom travnja, na kojoj bi se u jednoj točci dnevnog reda kompletno, na miran način, riješili svi sporovi između Grada Varaždina i TH Investa. „Tih sporova ima desetak i mjere se u stotinama milijuna kuna.“ – rekao je gradonačelnik.

Vezano uz proračun, gradonačelnik je rekao da se puni dobro: „Mi smo prošle godine u prosincu, nekim investitorima poput Vario Systemsa, prodali zemljišta i ostvarili višak u proračunu od 17,9 milijuna kuna koje ćemo još raspodijeliti. Nažalost, cijene energenata su otišle u nebo i velik dio ćemo izdvojiti za plaćanje energenata vrtićima, školama. Tu će otići dodatni milijunski iznosi. Javnu rasvjetu moramo platiti još više ove godine. Na svu sreću imamo taj višak da možemo ovaj dio minusa pokriti.“

Gradska vijećnica Grada Varaždina iduće godine slavi 500 godina i gradonačelnik najavljuje obnovu: „Uspjeli smo završiti kompletan projekt za njezinu obnovu, aplicirali smo i vjerujemo da ćemo dobiti dva milijuna kuna od države iz Fonda za obnovu kulturne baštine i 5 milijuna kuna dodati sami. To će biti 7 milijuna kuna koje bi željeli ove godine utrošiti da ova vijećnica na svoju godišnjicu zasja punim sjajem.“ – istaknuo je gradonačelnik Bosilj.

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Razno

  Novokom uskoro bogatiji za dva nova komunalna vozila

  Gradsko komunalno poduzeće Novokom uskoro će biti bogatije za dva nova specijalizirana vozila za odvojeno prikupljanje komunalnog otpada na kućnom pragu vrijedna preko 2 milijuna kuna. Naime, direktor novomarofskog poduzeća Marinko Hođa i zamjenik predsjednika tvrtke Tehnix Željko Horvat u četvrtak su potpisali ugovor o nabavi novih komunalnih vozila koja će Novokomu omogućiti još bolje i uspješnije gospodarenje otpadom. Grad Novi Marof, kao i gradsko poduzeće Novokom već su sada […]

  today18/03/2022 79

  0%