play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous play_arrow skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
chevron_left
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Nagrađeni zlatni i srebrni učenik s prestižnog svjetskog informatičkog natjecanja ACSL ALl-star 2021.

Zlatna medalja Emanuela Tukača, s osvojenih maksimalnim brojem bodova i srebro Brune Kosmačin, s prestižnog natjecanja na kojem sudjeluju najbolji mladi informatičari svijeta, bili su povod današnjem prijemu u Županijskoj palači gdje su osvajači medalja prigodno nagrađeni. Učenici Prve Gimnazije, ujedno i polaznici Centra izvrsnosti, sudjelovali su na „All Star American Computer Science League – ACSL“, natjecanju iz informatike, gdje su, u konkurenciji više od 1000 učenika i 500 škola iz SAD-a, Kanade, Europe i Azije, postigli ovaj uistinu veliki uspjeh.

Ovogodišnji osvajač zlata, Emanuel Tukač i prošle je godine sudjelovao na natjecanju te bio vrlo blizu medalje. „ Lijep je osjećaj to osvojiti, ali uvijek postoje jača natjecanja i to je motivacija za nastaviti raditi. Uspjeh ima malo i veze sa srećom jer se svi sudionici dosta pripremaju za natjecanje, a no motivacija je biti bolji. Trenutno se spremam za srednjeeuropsku matematičku Olimpijadu u kolovozu, a još se natječem u području fizike, matematike i njemačkog jezika“ rekao je.

Osvajač srebra Bruno Kosmačin istaknuo je kako mu je najveća motivacija podrška roditelja i učitelja. „Uz to, motivira i usporedba napretka s drugim učenicima, pratite kako napredujete i kada prestignete nekoga, a i same nagrade. Lijepo je dobiti nagradu za nešto što voliš raditi. Pripremao sam se od počeka godine, a na natjecanja hodam od sedmog razreda, što je odlična priprema“ kazao je Bruno koji se u budućnosti planira baviti programiranjem.

Mentor učenicima prof. Bojan Banić kazao je kako ga za mentoriranje najviše nadahnjuju uspjesi učenika. „Dečke vodi želja za usporedbom s ostalim učenicima, poseban je izazov kad je riječ o svjetskoj konkurenciji, a i nagrade pojedinih organizacija su dosta dobre. Ovakvi rezultati će im puno značiti kod upisa na Fakultet, ali najvažnije da ih to zanima i da to vole i žele raditi“  rekao je.

Ravnateljica Prve Gimnazije Janja Banić kazala je kako njihovi učenici na ovom natjecanju sudjeluju od 2008. godine, a zadnje dvije godine on-line pri čemu su i prošle godine osvojili  šest medalja: tri srebrne i tri brončane.  Zahvalila se i sponzorima koji su ih podržavali prilikom prethodnih odlazaka u Ameriku te izrazila nadu da će se iduće godine natjecanje ponovo održati uživo. Veseli ju osvajanje prve zlatne medalje, ali i 100 postotna uspješnost prilikom rješavanja testa. Pojasnila je i kako su se učenici natjecali isključivo individualno na način da se prvi dio natjecanja sastojao od tri sata programiranja, a drugi od rješavanja čak 20 problemskih zadataka u vremenskom roku od jednog sata.

Prigodna priznanja, ruksak s promotivnim materijalima i novčane nagrade, a riječ je o 5.000,00 kuna za osvojenu zlatnu medalju te 3.000,00 kuna za osvojenu srebrnu medalju su informatičarima uručili župan Anđelko Stričak i pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport dr.sc. Miroslav Huđek.

Pročelnik je pojasnio kako su ovakvi uspjesi važni jer pokazuju da smo globalno konkurentni. „Ovaj puta je u naš obrazovni sustav došlo i zlato što je važno jer pokazuje da napredujemo i da smo prepoznatljivi. Drago mi je da nije nedostajalo motivacije, makar je natjecanje posljednje dvije godine održano on-line, umjesto u Americi, pri čemu smo osvojili osam medalja“ kazao je Huđek.

Učenicima je čestitao i župan ističući da će Županija i dalje nastaviti s ulaganjem u obrazovni sustav, no da su važni ljudi koji dalju iskorak i nadogradnju. „To je ono što čini razliku i sretni smo što imamo zbilja sjajne učenike, profesore i mentore. Ovi rezultati su zbilja impresivni i lako je biti župan uz ovakve genijalce. Želim Vam puno uspjeha u daljnjem školovanju te vjerujem da će Vam znanje koje ste stekli biti poluga za daljnje napredovanje u životu“ poručio je župan.

 

Nove vijesti
 • PLAYLISTA
 • Varaždin

  Grad Varaždin nastavlja financirati program gerontodomaćica

  Zamjenik gradonačelnika Varaždina Miroslav Marković i ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Varaždin Sandra Mintas danas su potpisali ugovor kojim se na području Grada Varaždina nastavlja financirati program gerontodomaćica. Grad Varaždin osigurao je sredstva za financiranje plaća šest gerontodomaćica, koje svakodnevno pružaju pomoć i podršku u kući starijim i nemoćnim osobama oko nabave namirnica, lijekova, održavanju higijene stambenog prostora te razgovora i druženja kao nezaobilaznog dijela pomoći osobama koje žive same. […]

  today21/07/2023 27 2

  0%