play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Nagrađeni zlatni i srebrni učenik s prestižnog svjetskog informatičkog natjecanja ACSL ALl-star 2021.

Zlatna medalja Emanuela Tukača, s osvojenih maksimalnim brojem bodova i srebro Brune Kosmačin, s prestižnog natjecanja na kojem sudjeluju najbolji mladi informatičari svijeta, bili su povod današnjem prijemu u Županijskoj palači gdje su osvajači medalja prigodno nagrađeni. Učenici Prve Gimnazije, ujedno i polaznici Centra izvrsnosti, sudjelovali su na „All Star American Computer Science League – ACSL“, natjecanju iz informatike, gdje su, u konkurenciji više od 1000 učenika i 500 škola iz SAD-a, Kanade, Europe i Azije, postigli ovaj uistinu veliki uspjeh.

Ovogodišnji osvajač zlata, Emanuel Tukač i prošle je godine sudjelovao na natjecanju te bio vrlo blizu medalje. „ Lijep je osjećaj to osvojiti, ali uvijek postoje jača natjecanja i to je motivacija za nastaviti raditi. Uspjeh ima malo i veze sa srećom jer se svi sudionici dosta pripremaju za natjecanje, a no motivacija je biti bolji. Trenutno se spremam za srednjeeuropsku matematičku Olimpijadu u kolovozu, a još se natječem u području fizike, matematike i njemačkog jezika“ rekao je.

Osvajač srebra Bruno Kosmačin istaknuo je kako mu je najveća motivacija podrška roditelja i učitelja. „Uz to, motivira i usporedba napretka s drugim učenicima, pratite kako napredujete i kada prestignete nekoga, a i same nagrade. Lijepo je dobiti nagradu za nešto što voliš raditi. Pripremao sam se od počeka godine, a na natjecanja hodam od sedmog razreda, što je odlična priprema“ kazao je Bruno koji se u budućnosti planira baviti programiranjem.

Mentor učenicima prof. Bojan Banić kazao je kako ga za mentoriranje najviše nadahnjuju uspjesi učenika. „Dečke vodi želja za usporedbom s ostalim učenicima, poseban je izazov kad je riječ o svjetskoj konkurenciji, a i nagrade pojedinih organizacija su dosta dobre. Ovakvi rezultati će im puno značiti kod upisa na Fakultet, ali najvažnije da ih to zanima i da to vole i žele raditi“  rekao je.

Ravnateljica Prve Gimnazije Janja Banić kazala je kako njihovi učenici na ovom natjecanju sudjeluju od 2008. godine, a zadnje dvije godine on-line pri čemu su i prošle godine osvojili  šest medalja: tri srebrne i tri brončane.  Zahvalila se i sponzorima koji su ih podržavali prilikom prethodnih odlazaka u Ameriku te izrazila nadu da će se iduće godine natjecanje ponovo održati uživo. Veseli ju osvajanje prve zlatne medalje, ali i 100 postotna uspješnost prilikom rješavanja testa. Pojasnila je i kako su se učenici natjecali isključivo individualno na način da se prvi dio natjecanja sastojao od tri sata programiranja, a drugi od rješavanja čak 20 problemskih zadataka u vremenskom roku od jednog sata.

Prigodna priznanja, ruksak s promotivnim materijalima i novčane nagrade, a riječ je o 5.000,00 kuna za osvojenu zlatnu medalju te 3.000,00 kuna za osvojenu srebrnu medalju su informatičarima uručili župan Anđelko Stričak i pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport dr.sc. Miroslav Huđek.

Pročelnik je pojasnio kako su ovakvi uspjesi važni jer pokazuju da smo globalno konkurentni. „Ovaj puta je u naš obrazovni sustav došlo i zlato što je važno jer pokazuje da napredujemo i da smo prepoznatljivi. Drago mi je da nije nedostajalo motivacije, makar je natjecanje posljednje dvije godine održano on-line, umjesto u Americi, pri čemu smo osvojili osam medalja“ kazao je Huđek.

Učenicima je čestitao i župan ističući da će Županija i dalje nastaviti s ulaganjem u obrazovni sustav, no da su važni ljudi koji dalju iskorak i nadogradnju. „To je ono što čini razliku i sretni smo što imamo zbilja sjajne učenike, profesore i mentore. Ovi rezultati su zbilja impresivni i lako je biti župan uz ovakve genijalce. Želim Vam puno uspjeha u daljnjem školovanju te vjerujem da će Vam znanje koje ste stekli biti poluga za daljnje napredovanje u životu“ poručio je župan.

 

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Razno

  16. biciklijada „Šic na bic“ Udruge Mladi za Marof

  Već 16. biciklijada „Šic na bic“ u organizaciji Udruge Mladi za Marof protekle je subote sudionike vodila kroz prekrasnu prirodu zagorskih brežuljaka. „Šic na bic“ počeo je okupljanjem biciklista na Trgu Hrvatske državnosti u Novom Marofu, a ruta duga 40 kilometara bila je Novi Marof – Grana – Možđenec – Ljubešćica – Varaždinske Toplice – Lužan Biškupečki – Seketin – Presečno – Oštrice – izletište Lužec – Ključ – Novi […]

  today30/08/2021 58

  0%