play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Načelnik Vidovca upozorava na nelogičnosti u popisu stanovništva

Nakon objave prvih rezultata popisa stanovništva u Općini Vidovec ukazuju na pojedine nelogičnosti u rezultatima popisa stanovništva, a kako bi se utvrdilo stvarno stanje najavljuju mogućnost, u suradnji sa Državnim zavodom za statistiku, angažiranje popisivača i provođenje novog popisa kako bi se utvrdile stvarne i realne činjenice. Naime, Općina Vidovec prema prvim rezultatima popisa stanovništva ima 4.923 stanovnika. No, prema drugim izvorima ih je više i dolazi se do četiri različite brojke ukupnog broja stanovnika na području Općine Vidovec, upozorava načelnik Bruno Hranić.

 

-Prema podacima HZZO-a na području Općine Vidovec su 5.053 osiguranika. Razlika u odnosnu na popis stanovnika je 130 osoba više. Nadalje u biračke popise upisana su 4.363 birača. Ako se tome pridoda 187 djece u vrtićima, 42 novorođene djece, 342 učenika OŠ Vidovec, 92 učenika OŠ Tužno, oko 150 učenika srednjih škola i 10-ak djece koja ne polaze vrtić, dolazi se do brojke od 5.186 stanovnika na području Općine Vidovec. Razlika u odnosu na popis stanovnika je 263 mještana više – pojasnio je načelnik Hranić te nastavio s podacima koji samo potvrđuju već ranije spomenute nelogičnosti.

 

Također, u 10 godina s oko 200 više umrlih nego rođenih (u odnosu na 2011. godinu kada je popis utvrdio 5.425 stanovnika na području Općine Vidovec), dolazi se do brojke od 5.225 stanovnika. Razlika u odnosu na aktualni popis stanovnika je +302.

 

– Znači imamo četiri različita rezultata. Još kad tome dodamo i stanovnike koji nisu osigurani preko HZZO-a, a takvih ima, dolazimo do novog upitnika – naglašava načelnik Hranić.

 

Popisom stanovništva 2021. utvrđeno je smanjene i broja kućanstava i stambenih jedinica na području Općine Vidovec. Broj kućanstava smanjen je s 1.433 na 1.337, odnosno 99 kućanstava manje, a broj stambenih jedinica s 1.612 na 1.482, odnosno 130 stambenih jedinica manje.

 

– Kaj je netko porušil sve te kuće? – pita se načelnik Hranić.

 

– Ako imamo 1234 stanovnika, moramo onda znati da su to stvarno 1234. Radi utvrđivanja stvarnog stanja angažirat ćemo, ako treba, u suradnji sa Državnim zavodom za statistiku, popisivače koji će obaviti ponovni popis stanovništva i utvrditi stvarno stanje broja stanovnika i broja kućanstava – zaključuje Bruno Hranić.

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Regija

  Pripremljen bogat program povodom Dana Općine Trnovec Bartolovečki

  Općina Trnovec Bartolovečki slavi svoj dan. Tim je povodom pripremljen bogat program u kojem će brojni mještani moći pronaći nešto za sebe, od najmlađih do nešto starijih, a organizirane su i edukativne te eko akcije. Naime, najprije će se u petak, 19. travnja, održati nekoliko edukativnih događanja, i to u 13 sati vježba civilne zaštite „Potres 2024” kod zgrade Općine, zatim u 17 sati edukacija o prevenciji bolesti dijabetesa i […]

  today18/04/2024 5

  0%