play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous play_arrow skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
chevron_left
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Načelnik M. Korotaj: „Svi zacrtani planovi u Općini Cestica su ostvareni!“

„Svi zacrtani planovi u Općini Cestica su ostvareni!“ – izjavio je na svečanoj sjednici Općinskoga vijeća Općine Cestice uz Dan Općine načelnik Mirko Korotaj.

„Pandemija je tek malo usporila, ali nije zaustavila ni jedan veliki općinski projekt. Samo Aglomeracija je investicija vrijedna 100 milijuna kuna. Nositelj investicije je Varkom Varaždin, a Općina Cestica radove sufinancira s 4,5 milijuna kuna. Hrvatske vode plaćaju ostalih 95 milijuna. Radovi se izvode planiranom dinamikom, izvodi ih Cestno podjetje Ptuj iz Slovenije s kooperantima i to vrlo kvalitetno“ – pohvalio je načelnik.

Hrvatske vode odradile su još jedan, za građane Cestice projekt od vitalnog značaja. Završena je rekonstrukcija desnog dravskog nasipa Otok Virje – Brezje Dravsko, u dužini 3,7 km.

– Nasip je znatno ojačan, vrijednost investicije je 26 milijuna kuna. Plaćen je  iz Programa FRISCO međunarodne prekogranične suradnje (11 milijuna) i s 15 milijuna kuna Hrvatskih voda. Zahvaljujem Hrvatskim vodama i direktoru Danijelu Buniću na nasipu koji građanima Cestice znači prestanak strahovanja od poplave – zahvalan je Mirko Korotaj.

 

Izgradnja šest stanova  po programu poticajne stanogradnje (POS) objedinjuje nastojanja općinske vlasti da mlade obitelji ostanu u Cestici ali i da dosele nove.  Zgrada je vrijedna 4,5 milijuna kuna, od kojih je 400 tisuća kuna za komunalno opremanje, osigurala Općina.

– Važno je reći da  su stanovi u neposrednoj blizini vrtića i škole, pošte i ambulante. Ustanova važnih u životu obitelji s djecom. A takve su obitelji u Cestici dobrodošle. S jednakom pažnjom, što mi je drago reći, brinemo i o starijim sumještanima. Cestička mladež okupljena u udrugu HiperAktivni, redovito ih je obilazila u jeku pandemije i pomagala s opskrbom namirnicama. Žene zaposlene u programu Zaželi puno su odradile da im olakšaju svakodnevnicu.

 

Turizam je općinska budućnost, ali već i sadašnjost, pa ozbiljnost kojom su vlasnici kuća za odmor pristupili toj gospodarskoj grani, Cestici jamče turistički prosperitet. Općina redovno pomaže u izgradnji kapaciteta pa je iz Programa poticanja razvoja malog i srednjeg poduzetništva za potporu poduzetništvu, poljoprivredi i turizmu isplaćeno 856 tisuća kuna.

Uz projekte koji su ušli u završnu fazu, tu su i oni koji su tek započeli. Počela je izgradnja oborinske odvodnje i nogostupa uz županijsku cestu, koju zajednički financiraju ŽUC i Općina Cestica, u omjeru 75:25 posto.

 

– U pripremi je sanacija klizišta na županijskoj cesti Jarki – Natkrižovljan, gdje sredstva za sanaciju klizišta osigurava Županijska uprava za ceste, a za što zahvaljujem županu Varaždinske županije Anđelku Stričaku i ravnatelju ŽUC-a Tomislavu Osonjačkom. Bitna investicija je i izgradnja skretača na cesti D2 ulaz u Sportsku ulicu radi lakšeg pristupa sportskoj dvorani. Investiciju pokrivaju Hrvatske ceste i zahvaljujem Alenu Leveriću na pripremi i sredstvima Hrvatskih cesta nabraja načelnik novosti u općini.

 

Za mjesec dana u Cestici će započeti obnova Parka Križovljangrad, vrijedna 850 tisuća kuna financiranih iz EU fonda. Načelnik Korotaj najavljuje osam novih projekata.

– Među njima je  i kamp i autokamp, gdje očekujemo da ćemo uspješno aplicirati za EU sredstva te vjerujemo da ćemo imati pomoć Hrvatske vlade, Varaždinske županije, državnog tajnika Ministarstva financija Stjepana Čuraja, i saborskog zastupnika Predraga Štromara, s kojim smo uvijek uspješno surađivali oko razvojnih programa na području općine Cestica te mu se ovom prilikom na tome i zahvaljujem – zaključio je načelnik Mirko Korotaj rekavši kako je bitan projekt za mještane općine i izgradnja brze Podravske ceste koja bi rasteretila promet na državnoj D2 dionici prema Dubravi Križovljanskoj. Život uz tu dionicu je gotovo nemoguć uz preopterećenost teretnog tranzita. Mirko Korotaj apelira na sve ljude na funkcijama, u Vladi, ministarstvima, županiji da pomognu da se projekt i realizira, a inicijativi se pridružuju i čelnici općina susjedne Slovenije.

 

Također, u školstvo je uloženo 2 milijuna kuna, rekao je načelnik Korotaj, navodeći izdvajanja Općine za boravak djece u vrtiću, nabavku radnih materijala za osnovnoškolce, produženi boravak, te stipendije za sve redovne studente od 2. godine nadalje.

 

Uzvanici svečanosti okupili su se u  sportskoj dvorani Osnovne škole Cestica. Među gostima je bio i varaždinski župan, Anđelko Stričak. Općinu i načelnika Korotaja, koji je dugo na čelu općine, istaknuo je kao pozitivan primjer u koji se vrijedi ugledati.

 

Predrag Štromar, saborski zastupnik, pak je izjavio kako vjeruje da bi bila dobra ideja  osnivanje zajedničke turističke zajednice Cestice i nekoliko susjednih općina.

 

Na svečanoj su sjednici uručena općinska priznanja. Dobitnici su: DVD Babinec, NK Dinamo Babinec, Društvo za obilježavanje grobišta ratnih i poratnih žrtava, zatim Nevenka Turščak, Trgovina Centar i Niskogradnja Veselnik, a nagrađeni su i najbolji učenici: Tena Gavrić i Patrik Vinter.

 

U glazbenom dijelu svečanosti su nastupile članice zbora Stellarium iz Cestice.

 

Nove vijesti
 • PLAYLISTA
 • Razno

  Osigurano je gotovo 27 tisuća eura za Društveni dom u Makojišću Gornjem

  Grad Novi Marof uspješno se prijavio na natječaj "Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu" te je Gradu kao nositelju projekta odobren maksimalan iznos potpore. Za uređenje društvenog doma u Makojišću Gornjem ukupno se Novom Marofu isplaćuje 26,659,57 eura, što iznosi više od 200 tisuća kuna. „Bilo da se radi o nacionalnim sredstvima ili o europskim […]

  today05/06/2023 6

  0%