play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Načelnica Donje Voće Sanja Kočet: Protekla godina bila je godina izazova, ali i velikih postignuća Općine

Svečanom sjednicom, održanom 10. studenoga, obilježen je Dan Općine Donja Voća. Svečanost je otvorio predsjednik Općinskog vijeća Donja Voća Željko Žmegač koji je tom prilikom naglasio kako su sve odluke Općinskog vijeća u proteklih godinu dana donijete s ciljem sveukupnog društvenog i gospodarskog napretka lokalne zajednice, poboljšanja životnog standarda mještana te stvaranja preduvjeta za još brži razvoj općine. Istaknuo je pritom kapitalni projekt rekonstrukcije i dogradnje Vatrogasnog doma, što je velika stvar za razvoj standarda kada su u pitanju komunalna i prometna infrastruktura.

– Uz sve ono što je vidljivo da se radi, svi zajedno ponosni smo na brigu koju vodimo oko naših najmlađih te potrebitih sumještana, a tako će biti i ubuduće. Iskoristio bih ovu priliku da zahvalim i svim našim udrugama što su svojim radom i aktivnostima pokretači brojnih aktivnosti i događanja u našoj općinirekao je predsjednik Vijeća, zahvalivši na kraju članicama i članovima na trudu i pozvavši ih da i dalje svi zajedno drže visoku razinu demokratičnosti i uvažavanja različitih stavova i mišljenja. Interes sumještana i daljnji razvoj općine mora biti nit vodilja rada Vijeća, zaključio je Žmegač.

Načelnica Sanja Kočet u svom je govoru istaknula da Općina obilježava 30. obljetnicu te je naglasila da je protekla godina bila godina izazova, ali i velikih postignuća. Suočavanje s teškoćama, kazala je, prihvaćeno je kao prilika za rast i razvoj te je istaknula neke od najznačajnijih projekata.

 

– Pogledajmo s ponosom na ulaganja u komunalnu infrastrukturu tijekom 2023. godine, koja su bila veća nego ikada. Uz sanaciju nekoliko klizišta na području općine, radilo se i na redovnom održavanju i modernizaciji nerazvrstanih cesta. Kroz navedene projekte i održavanje, tijekom 2023. godine na području općine Donja Voća uloženo je više od 600.000 eura. Svjetionik naše općine je trenutna provedba najvećeg kapitalnog projekta u povijesti općine, rekonstrukcija i dogradnja zgrade DVD-a Donja Voća u vrijednosti 1,2 milijuna eura. Nastavno na to, tu je i potpuna rekonstrukcija i dogradnja grobne kuće te vanjsko uređenje u vrijednosti investicije 120.000 euranavela je načelnica i dodala da provedba navedenih projekata danas stoji kao simbol odlučnosti za unapređenjem infrastrukture za sigurnost i dobrobit svih mještana.

– Ozbiljno shvaćajući lošu demografsku situaciju, Općina je sve svoje napore usmjerila na poboljšanje životnih uvjeta svojih stanovnika. Mlade obitelji i djeca su nam prioritet pa provodimo Program mjera za korištenje sredstava pri rješavanju stambenog pitanja mladih obitelji na području Općine te je tijekom ove godine pet mladih obitelji ostvarilo sufinanciranje u iznosu od 7.000 eura po obitelji. U svrhu daljnjeg poboljšanja demografskih mjera, raznim aktivnostima i programima želi se potaknuti pozitivni prirast stanovništva na području općine te povećati standard odgoja i obrazovanja djece predškolske dobiustvrdila je Kočet.

 

Navela je potom ključni projekt za buduće razdoblje – izgradnju vrtića, odnosno rekonstrukciju dijela područne škole u dječji vrtić, za što je Općina već osigurala sredstva od 230.000 eura putem NPOO-a kroz Ministarstvo znanosti i obrazovanja. Nastavlja se također s projekcijama ulaganja u školstvo, zdravstvo i socijalnu skrb, uvijek težeći ka boljem sutra.

 

– Po prvi puta u povijesti Općine poveća novčana sredstva izdvojena su za potpore usmjerene našim poduzetnicima, poljoprivrednicima, ali i turističkim djelatnicima s područja općine. Pripremamo i dalje projekte za razvoj i unapređenje komunalne infrastrukture kroz izgradnju, rekonstrukciju i uređenje prometnica – kazala je načelnica Donje Voće i nastavila: – Usredotočili smo se i na očuvanje naše jedinstvene prirodne i kulturne baštine, posebice našu špilju Vindiju. Kao turistički biser, ona će biti središnji dio našeg novog interpretacijskog centra i multimedijalne galerije, projekta koji s nestrpljenjem očekujemo. Voća se otvara svijetu kao destinacija koja živi u skladu s prirodom i tradicijomrekla je načelnica Sanja Kočet, izrazivši uvjerenje da Općinu i njezine mještane čekaju još veći uspjesi.

 

 

Sve prisutne potom je u ime Varaždinske županije i župana Anđelka Stričaka pozdravio načelnik Općine Bednja Damir Poljak te čestitao Vijeću i načelnici Donje Voće na dosadašnjim rezultatima.

 

– Na ovom području kontinuirano se ulaže u razvoj i poboljšanje komunalne infrastrukture, financiraju se programi u osnovnom obrazovanju, gdje svojim sredstvima pomaže i Varaždinska županija, a izdvojena su i značajna sredstva u županijskom proračunu za projektiranje energetske obnove same škole. Na taj način zajednički ulažemo u budućnost općine Donja Voća. A kada govorimo o budućnosti, onda svakako moramo spomenuti zajedničku suradnju na projektu „Špilja Vindija”, odnosno na realizaciji Istraživačko-interpretacijskog centrarekao je Poljak i dodao da će upravo realizacija tog projekta u budućnosti u turističkom, ali i znanstveno-obrazovnom pogledu pozicionirati Donju Voću ne samo na regionalnoj, odnosno nacionalnoj razini, već puno šire.

Županija će, kako je rekao, i nadalje biti partner i podrška u budućim projektima Općine.

–  Cilj nam je i želja da sve općine i gradovi na našem području razvijaju ravnomjerno, poštujući i njegujući svoje specifičnosti i razlike završio je Poljak.

Saborska zastupnica Natalija Martinčević u svom je govoru istaknula da sve ono što se dogodilo u protekle dvije godine mandata načelnice Sanje Kočet, kao i ono što se događalo u mandatu njezinog prethodnika, potvrđuje da nema velikih i malih općina, već da postoje sposobni i nesposobni načelnici.

– Nakon stupanja na dužnost nove načelnice bilo je puno problema i dugova s kojima se morala suočiti Vaša načelnica, a koje joj je ostavio njen prethodnik koji se i dalje trudio svim silama opstruirati rad. No, zahvaljujući upornosti, znanju i prilikama te prijavama projekata na razne Fondove, Općina Donja Voća počela se razvijati i u samo dvije godine rezultati su tu. U samo dvije godine mandata Vaše načelnice uspjelo se doći do situacije da se ovdje realizira najveći kapitalni projekt u povijesti općine, izgradnja i rekonstrukcija DVD-a Donja Voća, vrijedan 1,2 milijuna eurarekla je Martinčević, dodavši da će se na inicijativu načelnice riješiti još jedan veliki problem – izgradnja i opremanje dječjeg vrtića u vrijednosti oko pola milijuna eura.

No, bez obzira na entuzijazam, sposobnost i osjećaj odgovornosti za svoj kraj i svoje ljude, istaknula je, načelnica i njezin tim ne mogu sve sami.

– Stoga podsjećamo i župana na obećanja koja je dao, ali i činjenicu da se i središnja vlast preko resornih ministarstava može uključiti i pomoći vrijednim ljudima u kraju kao što je Donja Voća, a to je pomoć kod osiguranja preostalih sredstava i za potpuno uređenje prostora za vrtić, ali i za izgradnju školsko-sportske dvorane – dodala je saborska zastupnica i pozvala župana da ispuni obećanje, a načelnici je poručila da ustraje na svom putu jer je dosad u svom mandatu napravila puno više od onih koji su na njezinom mjestu bili nekoliko mandata.

Načelnik slovenske općine Starše, Stanislav Greifoner, izrazio je poštovanje prema Općini Donja Voća. Pobratimljenost među našim dvjema Općinama predstavlja most koji povezuje ljude i kulturu. Pobratimljenje je sačinjeno od prijateljstva i međusobnog poštovanja. Naša Općina je otvorena za nove ideje i projekte koji će pridonijeti bogatstvu naših općina. Dijeljenja znanja i iskustva su ključni za razvoj naših općina – završio je Greifoner.

 

 

Svečana sjednica bila je ujedno prilika za zahvaliti se te istaknuti osobe i udruge koje su u 2023. godini bile od osobitog značaja za razvitak i ugled Općine Donja Voća.

 

Plakete Općine Donja Voća dodijeljene su Lovačkom društvu „Trčka“, Nogometnom klubu „Vindija“, Ivanu Bakariću te Slavku Medenjaku.

 

Zahvalnice Općine Donja Voća dodijeljene su Josipu Pintariću, Sandri Ljubljanović, Tomislavu Čavleku, Udruzi hrvatskih branitelja Domovinskog rata Voća, Članovima Lovačkog društva „Trčka“: Josipu Jakopancu, Željku Kočetu, Damiru Premužiću i Tomislavu Kokotecu, zatim Članovima Nogometnog kluba NK Vindija: Mariu Medenjaku, Stjepanu Kundiji, Antunu Mihalincu, Zdenku Skoku, Vladi Črepinku, Stjepanu Stolniku i Slavku Periću te Obitelji Dobnik.

 

Godišnja nagrada dodijeljena je najboljoj učenici Ani Perić, a Priznanja Općine Donja Voća uručena su Alenu Flisu, Dariji Vusić, Karolini Dukarić i Lei Stolnik.

U ime svih nagrađenih zahvalio se Mario Medenjak: –Ne mogu reći da nam nije drago kada netko prepozna naša višegodišnja nastojanja, naše aktivnosti i zalaganja u poboljšanju uvjeta života u našoj Općini. Kad sam razmišljao što reći, sjetio sam se jednog citata Mark Twaina, kada je rekao “Ako nemam volju mijenjati, nema smisla niti kritizirati”. Zato pozivam sve vas, sve naše mlade sumještane da se ogledaju na ove ljude koji su danas dobili priznanja – probajte postići ono što su oni postigli, zalažite se koliko su se oni zalagali i vjerujem da ćete u budućnosti zaslužiti i naš pljesak i našu zahvalu – poručio je Medenjak.

U kulturno umjetničkom dijelu programa svečane sjednice nastupili su članovi KUD-a Voća.

 

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Regija

  U Varaždinske Toplice stiže 26.500 eura za uređenje nerazvrstanih cesta

      Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine donijelo je Odluku o odabiru projekata gradova i općina za poticanje razvoja komunalnog gospodarstva i ujednačavanje komunalnog standarda za sufinanciranje u 2024. godini.   Među projektima odabranim za sufinanciranje nalazi se i onaj Grada Varaždinskih Toplica, pa je tako za projekt Uređenja nerazvrstanih cesta na području Varaždinskih Toplica Gradu dodijeljeno 26.500 eura.   Zadovoljstvo dobivenim sredstvima istaknula je gradonačelnica Dragica Ratković. […]

  today23/07/2024 5

  0%