play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Na Židovskom groblju u Varaždinu obilježen Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta

Na Židovskom groblju u Varaždinu  obilježen je međunarodni Dan sjećanja na žrtve holokausta. U pratnji pripadnika Husarske garde Varaždinske županije i Varaždinske građanske garde zajednički vijenac su u spomen svim nedužnim žrtvama holokausta  položili župan Varaždinske županije Anđelko Stričak i zamjenik gradonačelnik Grada Varaždina Miroslav Marković te Lovro Lukavečki, predsjednik Gradskog vijeća Grada Varaždina. Odavanju počasti žrtvama holokausta pridružili su se i zastupnica u Hrvatskom saboru Barbara Antolić Vupora te, članovi  Zajednice udruga antifašističkih boraca i antifašista kao predstavnici  Židovske općine kao i grupa učenika iz Centra izvrsnosti za nacionalnu povijest.

Župan Stričak je istaknuo kako  odajemo počast svim žrtvama koje su prolazile nacistički teror. “Odajemo počast, da se prisjetimo tih strahota, ali i da u  ova nemirna izazovna vremena diljem svijeta povučemo jedan poučak – da ljudska zloba, mržnja mogu nanijeti zaista puno nesreće i zla ljudima. Upravo zbog toga smo danas ovdje pozvali i učenike našeg Centra izvrsnosti iz povijesti da na licu mjesta mogu čuti koliko je to sve bilo zloćudno, da u razgovoru sa sudionicima ovog protokola također o tome popričaju, a sve kako bi iz toga mogli učiti i stvarati bolji i sretniji svijet”  poručio je župan.

Zamjenik gradonačelnika Grada Varaždina Miroslav Marković je naznačio kako je ovo jedan od težih dana kada se prisjećamo svega što se događalo za vrijeme II. Svjetskog rata, prije gotovo 80 godina. “Kada se vratimo u prošlost, a gledamo sadašnjost, onda vidimo da se i danas događaju velike promjene u cijelom svijetu, da nažalost ljudski rod ne uči iz svojih grešaka i da želi destruktivnim silama opet ići u tom smjeru. Nažalost, svime što svakodnevno gledamo na televiziji, i u Ukrajini, na rubu civilizirane Europe, i u Gazi, vidimo da se procesi koji su toliko negativni, toliko destruktivni, ponavljaju kao neki uzorak. Mislim da nam je svima dužnost kao građanima civilizirane Europe, Hrvatske, mi koji smo rat prošli prije 30-ak godina, voditi brigu da se to nikada ne dogodi i da držimo uspomene na sve ljude koji su stradali za vrijeme totalitarnih režima, pogotovo onog nacističkog” rekao je Marković.

Dr. Andrej Pal , predsjednik Židovske općine Čakovec je istaknuo kako se radi o  najmračnijem razdoblju u povijesti Židova, u povijesti dugoj 5 tisuća godina. “Od tih nepunih 6 godina ubijeno je preko 6 milijuna Židova, ubijeno je preko 2 milijuna djece. To je bila velika prekretnica u povijesti i sigurno dovela do jedne značajne promjene tijeka svjetske povijesti. Židovi koji su živjeli i u Varaždinu i Čakovcu, oni su se apsolutno integrirali u život zajednice, doprinijeli su razvoju zajednice i zasigurno je vrlo teško reći što bi bilo da toga nije bilo, da te tragične njihove sudbine nije bilo i na koji način bi se dalje razvijao naš kraj. Grad Varaždin i Varaždinska županija redovito obilježavaju današnji dan. Ja im na tome zahvaljujem i sa željom da se ta vremena i događaji nikad ne zaborave i da svi učinimo da se to i ne ponovi”  zaključio je dr. Pal.

Nakon odavanja počasti, učenici Centra izvrsnosti za nacionalnu povijest su razgledali Židovsko groblje u pratnji prof. Milivoja Dretara.

 

 

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Razno

  Bumbari Varteksa osvojili treće mjesto na turniru u Švicarskoj

  Mladi nogometaši U-12 iz NK Varteks ponosno su se vratili kući s brončanim medaljama s prvog turnira prijateljstva „Crohelvetic Fussball Cup“ koji je održan u nedjelju, 23. lipnja, na terenima Sportanlage Schweizerbild u gradu Schaffhausenu, prijateljskom gradu Varaždina u Švicarskoj. Uz podršku i pokroviteljstvo Grada Varaždina turnir je održan u organizaciji Generalnog konzulata RH u Zürichu, uz potporu Kulturne udruge HSD Ban St. Gallen i grada Schaffhausena. Ovaj turnir okupio […]

  today24/06/2024 2

  0%