play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Na varaždinskom Korzu kultura, običaji i gastronomija nacionalnih manjina

Varaždin i Varaždinska županija danas su bili centar kulturne raznolikosti, druženja i veselja: na Trgu kralja Tomislava je uz pjesmu i ples kulturno-umjetničkih društava albanske, bošnjačke, slovenske i srpske nacionalne manjine te bogatu ponudu njihovih gastronomskih delicija obilježen Dan kulturne raznolikosti za dijalog i razvoj. Ovu jedinstvenu manifestaciju u Hrvatskoj zajednički organiziraju Grad Varaždin i Varaždinska županija.

Predstavnici nacionalnih manjina su zajedno sa županom Anđelkom Stričakom, gradonačelnikom Nevenom Bosiljem, njegovim zamjenikom i saborskim zastupnikom Miroslavom Markovićem, predsjednikom Gradskog vijeća Lovrom Lukavečkim te pročelnicom Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb, civilno društvo i hrvatske branitelje Ljubicom Božić ugostili veleposlanika Slovenije u Republici Hrvatskoj, NJ.E. Gašpera Dovžana, veleposlanicu Bosne i Hercegovine NJ.E. Elmu Kovačević Bajtal i predsjednika Unije Albanaca u Republici Hrvatskoj Esada Čollaka.
Sretni smo jer Grad i Varaždinska županija gotovo jedini u Hrvatskoj organiziraju ovakvo obilježavanje Dana kulturne raznolikosti, na kojem se kulturno-umjetničkim programima i prepoznatljivim delicijama predstavljaju nacionalne manjine s područja Grada i Županije. Često se koristi fraza „kvalitetan suživot“, što smatram pogrešnim. Svi mi ovdje živimo život, jer su gotovo svi pripadnici nacionalnih manjina državljani Republike Hrvatske i svoja sva prava ostvaruju kao građani Republike Hrvatske, dok putem prava nacionalnih manjina ostvaruju manji dio svojih prava – istaknuo je u ime svih nacionalnih manjina Salko Ikanović, predstavnik bošnjačke nacionalne manjine Varaždinske županije.

Župan Anđelko Stričak je istaknuo da su ovakve manifestacije važne.
Na području Varaždinske županije živi 2.343 pripadnika nacionalnih manjina, što je 1,5 posto ili svaki 68. stanovnik županije. Ovdje boravi i oko 8.000 stranih radnika, što je pet posto ili svaki 20. žitelj, a uz njih i 279 raseljenih osoba iz Ukrajine. Stoga je dobro i poželjno da se održavaju ovakve manifestacije kako bismo se međusobno bolje upoznali te se upoznali s njihovom kulturom, običajima i gastronomijom. Naravno da Varaždinska županija to podržava te će i dalje podržavati. Svi oni zajedno s nama stvaraju bolju, razvijeniju i napredniju Varaždinsku županiju – naglasio je župan Stričak.

Na Međunarodni dan kulturne raznolikosti tradicionalno okupljamo naše nacionalne manjine, a uz njih se drugu godinu zaredom predstavljaju i predstavnici Nepala i Ukrajine, naveo je gradonačelnik Bosilj.
Grad Varaždin njeguje suradnju i multikulturalnost, a jedini smo u cijeloj Hrvatskoj koji zajedno sa Županijom u ovakvom obimu organiziramo predstavljanje i druženje naših nacionalnih manjima. Moram istaknuti predstavnike Nepala i Ukrajine, jer u našoj županiji stalno raste broj stranih radnika, pa je važno da te ljude integriramo, da zadrže svoju kulturu i običaje, ali da postanu naši sugrađani i stanovnici Republike Hrvatske – rekao je gradonačelnik Bosilj.

Svoje nastupe na Korzu u Varaždinu povodom Dana kulturne raznolikosti za dijalog i razvoj tako su predstavili Kulturno-umjetničko društvo „Hajdina“, Ženski pjevački zbor „Bulbuli“, SKD Prosvjeta – pododbor Benkovac, KUD Shkendija Zagreb i Slovensko kulturno društvo „Nagelj“. Dodajmo i kako je prije službenog otvorenja, u Gradskoj vijećnici održan prijem na kojem su, uz predstavnike Grada Varaždina sudjelovali predstavnici sudionika ovogodišnjeg Dana kulturne raznolikosti za dijalog i razvoj.

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Regija

  Velikim četvrtkom otpočinje Veliko ili Sveto trodnevlje

  Na Veliki četvrtak otpočinje Veliko ili Sveto trodnevlje u kojem se kršćani prisjećaju Kristove muke, smrti i uskrsnuća. Veliki četvrtak spomen je i utemeljenja dvaju sakramenata, Euharistije i sakramenta svećeničke službe. Tako će danas varaždinski biskup Bože Radoš u katedralnoj crkvi u Varaždinu zajedno sa svećenicima, slaviti misu na kojoj će posvetit krizmeno ulje te blagosloviti bolesničko ulje, čime se očituje zajedništvo prezbitera s biskupom. Tom prigodom svećenici obnavljaju svoja […]

  today01/04/2021 73

  0%