play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous play_arrow skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
chevron_left
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Na UZV kukova beba, roditelji više ne moraju putovati u Čakovec ili Koprivnicu

Unatoč tome što Varaždinska županija i dalje bilježi velik broj novooboljelih od koronavirusa, te što se broj hospitaliziranih zbog pogoršane kliničke slike uzrokovane koronavirusom kreće oko 200, a određeni postotak njih završi i na respiratoru, u Općoj bolnici Varaždin, zahvaljujući velikom zalaganju svih djelatnika i prilagodbom načina rada zadržan je kontinuitet pružanja zdravstvene zaštite građanima Varaždinske županije. Međutim, posebno raduje činjenica da i u ovo teško i zahtjevno vrijeme iz Opće bolnice Varaždin pristižu dobre vijesti koje se prvenstveno odnose na roditelje novorođenčadi. Naime, krajem studenog s radom je započela Ambulanta za ortopedsku dijagnostiku u sklopu Službe za kirurške bolesti Opće bolnice Varaždin.

 

– Kao pročelnika Službe za kirurške bolesti Opće bolnice Varaždin veseli me, što nakon podužeg vremena, u Općoj bolnici Varaždin ponovno svojim najmlađim korisnicima možemo pružati uslugu preventivnih ultrazvučnih pregleda kukova koja je od iznimne važnosti radi pravodobnog otkrivanja prirođenih i razvojnih deformacija, te shodno tome njihovog uspješnog preveniranja i liječenja. Ambulanta je otvorena na inicijativu kolega s Odjela ortopedije i traumatologije Sandi Drenovac, dr. med. spec. ortopedije i traumatologije, i Ivanu Budeliću, dr. med. spec. ortopedije i traumatologije, koji su uz podršku bolnice završili edukaciju za ultrazvučnu dijagnostiku kukova dječje dobi na Klinici za ortopediju Šalata i Klinici za dječje bolesti u Klaićevoj, kao i kolega Tina Šinjorija, dr. med. spec. ortopedije i traumatologije, i Marija Brljaka, dr. med. spec. ortopedije i traumatologije, koji će se po završetku edukacije pridružiti timu. Roditelji tako za ovu uslugu neće više trebati odlaziti u privatne poliklinike ili bolnice u Čakovec i Koprivnicu – istaknuo je pročelnik Službe za kirurške bolesti, a ujedno i zamjenik ravnatelja Opće bolnice Varaždin Marko Hlebar, dr. med. spec. opće kirurgije, ortopedije i traumatologije, uže specijalizacije traumatologije.

Koliko je otvaranjem ovakve ambulante napravljen veliki korak u rješavanju problema ultrazvučnih pregleda kukova djece u varaždinskoj bolnici objašnjava Sanda Drenovac, dr.med.spec.ortopedije i traumatologije.

 

– Razvojni poremećaj zgloba kuka je prirođeni deformitet u području lokomotornog sustava. UZV dječjeg kuka je metoda izbora u dijagnostici razvojnog poremećaja kuka čiji je cilj objektivno i neškodljivo za dijete otkriti u što ranijoj dobi (dojenačka, novorođenačka) razvojni poremećaj zgloba kuka. Takvim načinom otkrivanja deformacija omogućeno je rano započinjanje s liječenjem što je od izuzetne važnosti kada se govori o liječenju razvojnog poremećaja zgloba kuka. Što se ranije krene s liječenjem bolji su rezultati. Međutim, ako se kasno otkrije ili se uopće ne otkrije razvojni poremećaj zgloba kuka, posljedice za dijete mogu biti trajne kao što je šepanje ili kraća noga – kazala je Drenovac.

 

Termini za preventivni ultrazvučni pregled kukova otvoreni su srijedom poslijepodne kako bi se maksimalno izašlo u susret i roditeljima koji rade.

 

– Procedura je takva da novoročenčad već po rođenju na Odjelu za neonatologije dobije svoj termin, a u dogovoru s pedijatrima u primarnoj zdravstvenoj zaštiti i oni mogu naručiti dijete. Ukoliko je pak potrebna kontrola, pedijatar ga može ponovno naručiti i za taj dodatan pregled. Za sada koristimo prostorije radiologije na čemu zahvaljujemo kolegama radiolozima, a iako je aparatura s kojom radimo zadovoljavajuća, očekujemo kako ćemo iduće godine osigurati dovoljno sredstava za kupnju novog UZV koji bi koristili samo u tu namjenu i to u vlastitim, novim prostorima prilagođenima djeci – objasnio je Ivan Budelić, dr.med.spec.ortopedije i traumatologije.

Nove vijesti
 • PLAYLISTA
 • Regija

  Dnevnim bolnicama do smanjenja lista čekanja i broja dana hospitalizacije

  Prema izračunu Europskog društva za internističku onkologiju broj bolesnika s malignom bolesti će se do 2040. godine udvostručiti. Da već sada svjedočimo tom povećanju govori broj prijema kroz dnevnu bolnicu. I dok je 2015. godine u Općoj bolnici Varaždin u dnevnoj bolnici (opće internističke + imunologije, onkologije i hematologije) broj prijema bio 2.674, samo ove godine broj prijema iznosi 12.522. Stoga je od iznimne važnosti bilo ostvariti kvalitetnu zdravstvenu skrb […]

  today27/11/2023 4

  0%