play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Na UZV kukova beba, roditelji više ne moraju putovati u Čakovec ili Koprivnicu

Unatoč tome što Varaždinska županija i dalje bilježi velik broj novooboljelih od koronavirusa, te što se broj hospitaliziranih zbog pogoršane kliničke slike uzrokovane koronavirusom kreće oko 200, a određeni postotak njih završi i na respiratoru, u Općoj bolnici Varaždin, zahvaljujući velikom zalaganju svih djelatnika i prilagodbom načina rada zadržan je kontinuitet pružanja zdravstvene zaštite građanima Varaždinske županije. Međutim, posebno raduje činjenica da i u ovo teško i zahtjevno vrijeme iz Opće bolnice Varaždin pristižu dobre vijesti koje se prvenstveno odnose na roditelje novorođenčadi. Naime, krajem studenog s radom je započela Ambulanta za ortopedsku dijagnostiku u sklopu Službe za kirurške bolesti Opće bolnice Varaždin.

 

– Kao pročelnika Službe za kirurške bolesti Opće bolnice Varaždin veseli me, što nakon podužeg vremena, u Općoj bolnici Varaždin ponovno svojim najmlađim korisnicima možemo pružati uslugu preventivnih ultrazvučnih pregleda kukova koja je od iznimne važnosti radi pravodobnog otkrivanja prirođenih i razvojnih deformacija, te shodno tome njihovog uspješnog preveniranja i liječenja. Ambulanta je otvorena na inicijativu kolega s Odjela ortopedije i traumatologije Sandi Drenovac, dr. med. spec. ortopedije i traumatologije, i Ivanu Budeliću, dr. med. spec. ortopedije i traumatologije, koji su uz podršku bolnice završili edukaciju za ultrazvučnu dijagnostiku kukova dječje dobi na Klinici za ortopediju Šalata i Klinici za dječje bolesti u Klaićevoj, kao i kolega Tina Šinjorija, dr. med. spec. ortopedije i traumatologije, i Marija Brljaka, dr. med. spec. ortopedije i traumatologije, koji će se po završetku edukacije pridružiti timu. Roditelji tako za ovu uslugu neće više trebati odlaziti u privatne poliklinike ili bolnice u Čakovec i Koprivnicu – istaknuo je pročelnik Službe za kirurške bolesti, a ujedno i zamjenik ravnatelja Opće bolnice Varaždin Marko Hlebar, dr. med. spec. opće kirurgije, ortopedije i traumatologije, uže specijalizacije traumatologije.

Koliko je otvaranjem ovakve ambulante napravljen veliki korak u rješavanju problema ultrazvučnih pregleda kukova djece u varaždinskoj bolnici objašnjava Sanda Drenovac, dr.med.spec.ortopedije i traumatologije.

 

– Razvojni poremećaj zgloba kuka je prirođeni deformitet u području lokomotornog sustava. UZV dječjeg kuka je metoda izbora u dijagnostici razvojnog poremećaja kuka čiji je cilj objektivno i neškodljivo za dijete otkriti u što ranijoj dobi (dojenačka, novorođenačka) razvojni poremećaj zgloba kuka. Takvim načinom otkrivanja deformacija omogućeno je rano započinjanje s liječenjem što je od izuzetne važnosti kada se govori o liječenju razvojnog poremećaja zgloba kuka. Što se ranije krene s liječenjem bolji su rezultati. Međutim, ako se kasno otkrije ili se uopće ne otkrije razvojni poremećaj zgloba kuka, posljedice za dijete mogu biti trajne kao što je šepanje ili kraća noga – kazala je Drenovac.

 

Termini za preventivni ultrazvučni pregled kukova otvoreni su srijedom poslijepodne kako bi se maksimalno izašlo u susret i roditeljima koji rade.

 

– Procedura je takva da novoročenčad već po rođenju na Odjelu za neonatologije dobije svoj termin, a u dogovoru s pedijatrima u primarnoj zdravstvenoj zaštiti i oni mogu naručiti dijete. Ukoliko je pak potrebna kontrola, pedijatar ga može ponovno naručiti i za taj dodatan pregled. Za sada koristimo prostorije radiologije na čemu zahvaljujemo kolegama radiolozima, a iako je aparatura s kojom radimo zadovoljavajuća, očekujemo kako ćemo iduće godine osigurati dovoljno sredstava za kupnju novog UZV koji bi koristili samo u tu namjenu i to u vlastitim, novim prostorima prilagođenima djeci – objasnio je Ivan Budelić, dr.med.spec.ortopedije i traumatologije.

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Razno

  Grad Varaždin potiče građane na uzgoj zdrave hrane

  Grad Varaždin će i ove godine provesti mjeru poticanja građana na uzgoj zdrave hrane za vlastite potrebe dodjelom organskog peletiranog gnojiva vlasnicima i/ili posjednicima prihvatljivog zemljišta pogodnog za proizvodnju poljoprivrednih proizvoda. Za ovu mjeru poticanja Grad Varaždin je osigurao ukupno 94.000 kg organskog peletiranog gnojiva. Zainteresirani građani Grada Varaždina mogu već od danas podnijeti prijavu putem online obrasca koji je objavljen na službenim mrežnim stranicama Grada Varaždina. Javni poziv je […]

  today29/05/2024 1

  0%