play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Na okruglom stolu Varaždinske biskupije tema bili mediji

Generalni tajnik Hrvatske biskupske konferencije doc. dr. sc. Krunoslav Novak s Hrvatskog katoličkog sveučilišta i doc. dr. sc. Boris Beck s Fakulteta političkih znanosti bili su gosti četvrtog susreta u ciklusu okruglih stolova koje organizira Varaždnska biskupija. Govorili su na temu „Mediji kao prostor (in)formiranja: prilika za navještaj“, a razgovor je moderirala Irena Gotal, voditeljica Biskupijske knjižnice Varaždin.

Na ovom okruglom stolu okupili su se i direktori, urednici i djelatnici u medijima s područja Varaždinske biskupije. Razlog tome je što je okrugli stol održan dan uoči Svjetskog dana slobode medija, koji se obilježava 3. svibnja, te ususret 57. Svjetskom danu sredstava društvenih komunikacija na 7. uskrsnu nedjelju, 21. svibnja, a koji je prije pandemijskog vremena u Varaždinskoj biskupiji bio obilježavan susretom biskupa Radoša i medijskih djelatnika

Biskup je stoga svim okupljenima zahvalio što su došli kako bi zajedno promišljali o slobodi medija, o poruci koju mediji šalju i načinu na koji ju mediji šalju. Izrazio je i zadovoljstvo porukama koje mediji šalju, porukama koje se rađaju u krilu Crkve.

Podsjetio je i na riječi sv. Pavla koji je isticao kako poruka u sebi mora sadržavati istinu i ljubav, to dvoje su sestre blizanke koje se uvijek moraju izreći zajedno.

„Tamo gdje iznosimo istinu, a gdje je istina izrasla iz ljubavi, gdje imamo sugovornika koga ljubimo, tada možemo učiniti da poruka ima svoj odjek da donosi mir, da donosi zajedništvo među ljude. Vjerujem da danas mnogi iznose poruku istine, ali ako nema ljubavi, tada ta poruka može stvoriti i razdor, raniti i nema zajedništva života. Čini mi se da nam Pavao poručuje i za ovo naše vrijeme, da nikad ne donosimo istinu bez ljubavi, nikad ljubav bez istine. To dvoje zajedno vjerujem da će učiniti naše društvo bolje, a i mi ćemo se međusobno bolje razumjeti, poštivati i ići zajedno“, poručio je mons. Radoš.

Osim o donošenju istine u ljubavi na što je podsjetio biskup, dr. sc. Novak je na okruglom stolu istaknuo kako bi mediji trebali imati proročku dimenziju.

„Proročka u smislu, ne samo ukazivati na nepravdu, ne samo govoriti o crnilu, nego ako postoji nešto što nije dobro, nije ispravno, mediji trebaju otvoriti mogućnosti, pokazati određenu perspektivu. Možda ne jedan novinar iz svojih kapaciteta, ali pokušati pronaći sugovornike koji su u stanju dati prijedlog rješenja neke situacije u kojoj se možda zateklo društvo ili neka zajednica jednog konkretnog vremena“, rekao je Novak.

Što se tiče katoličkih medija smatra da bi oni trebali biti ti koji, osim što daju odgovore na pitanja ljudima, će biti sposobni potaknuti čovjeka da bude svjestan da je čovjek tražitelj smisla svojega života, a ne da mu ga netko izvana nametne.

„Ako čovjek iskreno traži smisao, susrest  će ga sigurno u evanđelju Isusa Krista“, kazao je Novak.

 

Također, primijetio je i da su svjetovni mediji ti koji su spremni postavljati pitanja kako bi produbili određene teme, idu u susret pronalaženja puta do što vjerodostojnijih informacija koje se onda upućuju publici gledateljima, čitateljima, slušateljima.

Budući da se u ovom ciklusu okruglih stolova govori o vremenu prije 100 godina i danas ovog puta usporedbu je donio dr. sc. Beck.

„Mediji su nekad bili točniji i pouzdaniji jer su imali redakcije i provjeravali su činjenice, malo su bili sporiji pa su se mogli koncentrirati na kvalitetu, ali su s druge strane bili puno podložniji cenzuri državnoj i drugoj.

Danas su mediji puno slobodniji, vrlo je teško danas nešto zataškati: ako jedni pokušaju nešto prikriti, drugi će “vikati s krovova”, ali se zbog te brzine skoro više ništa ne provjerava i ima različitih ludosti, tako da je stanje i bolje i lošije, kako se uzme“, poručio je Beck.

Kada se govori o zadaći ili poslanju medija, Beck ističe kako je danas zapravo činjenica da „svaki medij ima u biti samo jedan cilj – zaraditi novac – jer mora biti isplativ.“

Tako, što se vjerskih medija tiče, uvijek je tu dilema kako informirati i dati dodatni sadržaj, hoće li se time zapravo sadržaj otežati te će sadržaj postati dosadan. Tada više nikoga neće niti informirati.

„To je teška odluka, nesavladivo pitanje. U svijetu zapravo i ne postoje toliko isključivo vjerski portali, ali ja bih uvijek preporučio da se više ide na informiranje. Jer ako ja ljude informiram i ako oni mene čitaju, onda ja imam i publiku za neko poslanje. Ako me ne čitaju, što da radim?“, kazao je Beck.

Ciklus okruglih stolova o djelovanju katolika danas nastavlja se prvog ponedjeljka u mjesecu, 5. lipnja 2023. koji će se baviti pitanjem obitelji, nekad i danas. Gosti će biti dr. sc. Karla Ivančić, članica Družbe sestara milosrdnica te dr. sc. Ivan Malbašić, predsjednik Udruge Obitelji 3plus.

 

 

Izvor: Varaždinska biskupija

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Razno

  Više od 18 tisuća eura za projekt „Razvoj pametnih i održivih rješenja u Gradu Novom Marofu”

  Digitalizacija rada gradske uprave te razvoj smart city koncepta, među prioritetima su brojnih jedinica lokalne samouprave, stoga je i osmišljen projekt „Razvoj pametnih i održivih rješenja u Gradu Novom Marofu”. Potvrda da je osmišljen i pripremljen dobro je odluka Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost da sufinancira ovaj projekt vrijedan gotovo 46 tisuća eura, a ugovor o sufinaciranju gradonačelniku Siniši Jenkaču u četvrtak su uručili ministrica zaštite okoliša i […]

  today19/07/2024 8

  0%