play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Na koncertu u Musikvereinu u Grazu nastupili i učenici Glazbene škole iz Varaždina

 

U sklopu projekta Youth Orchestra Alpe Adria čiji nositelj je Konzervatorij „Johann-Joseph-Fux“ iz Graza učenici Glazbene škole iz Varaždina održali su zajedno sa svojim kolegama iz Nice, Brunica, Ljubljane, Kopra i Sombathelya veličanstveni koncert u Musikvereinu u Grazu.

Glazba koja spaja i pobjeđuje sve granice najbolji je opis ovog projekta nastalog na inicijativu Konzervatorija Johan Josef Fuchs iz Graza, koji je u okviru KA2 Erasmus+ projekta i uz potporu Musikvereina Graz, okupio mlade talente iz Austrije, Slovenije, Hrvatske, Italije, Francuske i Mađarske u jedinstveni simfonijski orkestar koji su pod dirigentskom palicom eminentnog dirigenta, maestra Juliana Rachlina izveli 1. Simfoniju Gustava Mahlera, poznatiju kao Titan simfonija. Konservatorij za glasbo in balet Ljubljana, Glasbena šola Koper, Glazbena škola Szombathely, Istituto per L’Educazione Musicale in Lingua Tedesca e Ladina iz Brunecka, The Conservatoire Pierre Cochereau à rayonnement régional de Nice i Glazbena škola u Varaždinu, točnije njihovi učenici, dobili su priliku sudjelovati u ovom hvalevrijednom projektu mobilnosti kojim se promiče međunarodna suradnja glazbenih institucija. Kao uvod u koncert izvedena je skladba mađarske skladateljice Judith Varga Shatterd Sun pod dirigentskom palicom Clare Bauer Wagsteiner, skladana upravo za ovu prigodu.

Nakon što su prošli nekoliko krugova audicije i redovito vježbali veoma opsežno i zahtjevno djelo G. Mahlera, učenici su od prošle srijede boravili u Grazu na probama, a nakon ovog prvog koncerta slijede im još 2 koncerta, 27. lipnja u Portorožu i 29. lipnja u talijanskom gradu Saccile. Priliku da sudjeluju u ovom projektu od učenika Glazbene škole u Varaždinu dobile su Patricija Percl, učenica 2. b razreda na trombonu i Dora Strelec, učenica 4. b. razreda na violini. Uz Patriciju i Doru, orkestru su se pridružili i bivši učenici Glazbene škole, Vid Ilčić, student viole na Muzičkoj akademiji u Zagrebu i Fran Povijač, student horne na Universität für Musik und darstellende Kunst u Grazu.

Koncertu su nazočili i župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, veleposlanik Republike Hrvatske u Republici Austriji NJ.E. Danijel Glunčić, dr. Nikolaus Hermann, počasni konzul Republike Hrvatske u Republici Austriji, ravnatelj Glazbene škole u Varaždinu mr.sc. Davor Matačić te mnogi drugi.

Kako je istaknuo ravnatelj škole Matačić, ovo je još jedno veliko priznanje za Glazbenu školu u Varaždinu čiji učenici i profesori redovito nastupaju na mnogim svjetskim pozornicama prenoseći na taj način stečena znanja i iskustva ove renomirane glazbene ustanove.

-Julijan Rachlin jedan je od najvećih violinista na svijetu i imati priliku ne samo nastupati, nego i nekoliko dana raditi na probama sa njime iznimna je čast za svakog od glazbenika, a posebice za učenike naše škole-rekao je Matačić.

Župan Anđelko Stričak izrazio je oduševljenje koncertom čestitavši učenicima, ali i cijeloj Glazbenoj školi na sudjelovanju u ovome vrijednom i zanimljivom projektu.

– Svi smo ponosni na rad i uspjehe naše Glazbene škole u Varaždinu, za koju inače imamo velike planove. Pokrenuli smo jedan veliki projekt u sklopu kojeg planiramo dograditi i obnoviti zgradu u kojoj škola djeluje, a djeluje u jednoj od najljepših povijesnih palača u Varaždinu. Realizacijom projekta  dobili bismo uvjete za proširenje djelatnosti, ali i izuzetno  važan prostor za pokretanje novih programa visokoškolskog obrazovanja. Svi nastupi, osvojene medalje i nagrade učenika i profesora Glazbene škole potvrđuju da je to potrebno. Lijepo je bilo u Musikvereinu u Grazu i uživati u izvedbama učenika naše škole, ali i ostalih partnerskih škola te im svima skupa čestitam na ovome uspjehu- rekao je župan Stričak zahvalivši se pritom i veleposlaniku Glunčiću na dolasku i na podršci.

Veleposlanik Republike Hrvatske u Republici Austriji NJ.E. Danijel Glunčić je istaknuo kako se koncert koji je održani u koncertnoj dvorani grada Graza zasigurno može opisati kao jedinstven glazbeni događaj ne samo u austrijskoj saveznoj zemlji Štajerskoj nego možda čak i u Austriji.

– Posebno mi je drago da su u ovom međunarodnom orkestru sudjelovali mladi hrvatski glazbenici iz Glazbene škole Varaždin koji su na taj način odlično predstavili Hrvatsku. Čestitam Varaždinskoj županiji na čelu sa županom Anđelkom Stričakom na pažnji i podršci koju usmjerava upravo kulturi i mladim umjetnicima u Varaždinskoj županiji jer upravo su ti mladi ljudi snažni glas Hrvatske u svijetu-rekao je veleposlanik Glunčić.

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Regija

  Varaždinski Stari grad i Županijska palača večeras u zelenoj boji povodom obilježavanja Dana svjesnosti o gastrošizi

  I Grad Varaždin i Varaždinska županija uključuju se u obilježavanje Dana svjesnosti o gastrošizi, urođenom i teškom stanju crijeva koje zahtijeva kirurški zahvat odmah nakon rođenja djeteta. U čast borbe djece i njihovih roditelja protiv ovog rijetkog stanja danas će Županijska palača na Franjevačkom trgu u Varaždinu od 20 do 23 sata i 30 minuta biti osvijetljena u zelenu boju, dok će od 21 do 23 sata biti osvijetljen i varaždinski […]

  today30/07/2021 116

  0%