play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Na kolegiju ravnatelja o kratkim lancima opskrbe pa do nabave dronova školama

U Srednjoj školi „Arboretum Opeka“ Marčan  održani je redovni kolegij ravnatelja osnovnih i srednjih škola na kojem se raspravljalo o kampanji za upis učenika u 1. razred srednjih škola u školskoj godini 2023./2024., o vaučerima za obrazovanje nezaposlenih i zaposlenih osoba, kratkim lancima opskrbe, mentalnom zdravlju, predstavljeni je Regionalni centar kompetentnosti u poljoprivredi, prezentirana je ovogodišnja Maturantika, a najavljena je i podjela dronova svim županijskim  školama.

Kolegij je vodio župan Anđelko Stričak, a uz njega su kolegiju osim svih ravnatelja te predstavnika OPG-ova nazočili i pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport dr.sc. Miroslav Huđek, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i zaštitu okoliša dr.sc. Dragutin Vincek kao i Senka Horvat iz Hrvatskog Zavoda za zapošljavanje – Područni ured Varaždin.

Župan Stričak je naglasio kako je posljednjih godina sve više naglašena ideja o potrebi razvoja domaćeg prehrambenog sektora odnosno lokalne proizvodnje hrane.

– Od malih je nogu potrebno poticati učenike da vrednuju postignuća svojih sugrađana, a pogotovo kada govorimo o poljoprivrednoj proizvodnji koja je vrlo zahtjevna. Nađi vlasnici OPG-ova posvećuju proizvodnji puno truda, vremena i umješnosti kako bi došli do kvalitetnih i prepoznatljivih proizvoda. Preporuka školama, ali i svim građanima je  da kupuju domaće poljoprivredne proizvode koji  osvajaju medalje na mnogim domaćim i međunarodnim natjecanjima. Osim zdrave prehrane koja je vrlo važna, ove godine planiramo još jedan iskorak, a to je nabavka dronova svim Županijskim školama- rekao je župan Stričak.

Tom prigodom je ravnateljima osnovnih škola podijeljen katalog poljoprivrednih proizvođača Varaždinske županije sa osnovnim informacijama o poljoprivrednim proizvodima te su ujedno i poljoprivredni proizvođači predstavili svoje proizvode (OPG Cafuk, OPG Pocedulić, OPG Andreja Petrović, Uljara Agroprom Patrčević, OPG Namjesnik i Zadruga Terra Fructus).

Pročelnik Huđek je naglasio kako će bez obzira na sve financijske izazove u području poslovanja škola, Varaždinska županija osigurati financijska sredstva za nabavu nastavnih pomagala u području novih tehnologija.

– Planira se novi iskorak u području robotike te dronova i ostalih nastavnih pomagala koje će nam omogućiti praćenje globalnih procesa u obrazovanju i društvu u cjelini-rekao je Huđek te napomenuo kako će se kampanja za upise u prvi razred srednjih škola odvijati po sajmenom modelu na četiri lokacije, u Varaždinu, Ludbregu, Novom Marofu i Ivancu za 42 osnovne škole s područja Varaždinske županije- rekao je Huđek te dodao kako će se  Varaždinska županija od svojih maturanata oprostiti kroz prigodni program pod nazivom Maturantika koja će trajati od 24. do 26. svibnja ove godine.

Najavljeni  je i  European RoboCup Junior, natjecanje u robotici koje će se održati u Varaždinu od 7. do 10. lipnja 2023. godine u Sportskoj dvorani Arena. Na natjecanju se očekuje oko 200 timova iz 18 zemalja s približno 650 učenika, a uz njihove mentore i pratnju bit će oko 1000 sudionika.

 

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Regija

  Zelendvor ove nedjelje okuplja konjanike, konje i zaljubljenike u ove plemenite životinje

  Uz obilježavanje Dana Općine Petrijanec u Zelendvoru se ove nedjelje održavaju konjičke igre. Okupljanje konjanika počet će već od 9 sati, svečano postrojavanje je u 11 sati, slijedi vožnja dvoprega u 12 sati, a nakon ručka, u 15 sati će uslijediti tekličko jahanje i konjička štafeta. Organizatori Konjičkih igara, koje i ovaj put imaju međunarodni predznak, su Udruga „Konj moj prijatelj“ i Općina Petrijanec. Zelendvorska manifestacija po mnogo čemu je […]

  today21/06/2024

  0%