play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Na interaktivan način učenici srednjih škola upoznali se s Varaždinskom županijom

Kako se zove prvi nasljedni župan Varaždinske županije, gdje je nađen DNK neandertalaca, kraj kojeg grada su nađene kosti vunastog nosorog – samo su neka od pitanja na koju su odgovarali učenici srednjih škola u sklopu kviza „Upoznaj svoju županiju“, a koji je organiziran povodom 30. godina od ponovne uspostave Varaždinske županije i Dana Varaždinske županije.

Na samom početku učenike su pozdravili i upoznali s poviješću, kulturom, običajima Varaždinske županije, kao s funkcioniranjem izvršne i predstavničke vlasti župan Anđelko Stričak, njegova zamjenica Silvija Zagorec, predsjednik Županijske skupštine dr. sc. Josip Križanić, potpredsjednik Županijske skupštine Željko Posavec, gradonačelnik Lepoglave Marijan Škvarić. Zamjenica župana Silvija Zagorec istaknula je kako su ove godine u programu obilježavanja željeli obuhvatiti sve segmente društva – od gospodarstvenika, poduzetnika, obrtnika, branitelja, učenika do zdravstvenih djelatnika.

Danas je je dan koji smo posvetili našim dragim učenicima, našoj budućnosti. Željeli smo na interaktivan, njima edukativno prihvatljiv način približiti im funkcioniranje regionalne samouprave, odnosno županijskih dužnosnika, bilo predstavničkog ili izvršnog tijela. Uz kviz, za učenike smo pripremili i razgledavanje Županijske palače, kao i obilazak Centra za posjetitelje. Vjerujem da sve ono što će danas ovdje vidjeti, naučiti i doživjeti da će im biti zanimljivo i da će iz Županijske palače otići puni dojmova – rekla je zamjenica Zagorec.

 

Profesorica psihologinja Željka Pačalat iz Prve gimnazije Varaždin, ujedno i voditeljica Vijeća učenika, pohvalila je ovakav oblik upoznavanja učenika s Varaždinskom županijom.

-Varaždinska županija nam je najuži suradnik u organizaciji obrazovanja, a učenici zapravo i nemaju puno prilike vidjeti kako neke stvari funkcioniraju te da je ovo jako vrijedna prilika za njih. Osim što će nešto naučiti, uvjerena sam kako će sam susret proteći u druženju i zabavi – rekla je psihologica Pačalat.

 

Učenica Prve gimnazije Varaždin Elizaveta Donskikh u Hrvatsku je doselila prije nekoliko godina, te se rado odazvala ovom kvizu.

Moje znanje možda nije toliko dobro kao kod učenika koji ovdje žive godinama, ali smatram da sam ga dosta produbila i osjećam se spremnom, uzbuđenom i s nestrpljenjem očekujem što su pripremili za nas učenike – otkrila je Elizaveta Donskikh.

Njen kolega Fabijan Šamec smatra kako je ovaj kviz jedan dobar način učenja o Varaždinskoj županiji da da se učenici upoznaju s radom županijskog tijela.

Iako me kao učenika matematičke gimnazije najviše zanimaju prirodoslovni predmeti, smatram da je i povijest jako zanimljiva, posebno ako se radi o povijesti mog kraja – zaključio je učenik Šamec.

U kvizu su sudjelovali učenici Prve gimnazije Varaždin, Druge gimnazije Varaždin, Elektrostrojarske škole, Strukovne škole Varaždin te Strojarske i prometne škole Varaždin.

 

 

 

 

 

 

 

 

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Razno

  Više od 18 tisuća eura za projekt „Razvoj pametnih i održivih rješenja u Gradu Novom Marofu”

  Digitalizacija rada gradske uprave te razvoj smart city koncepta, među prioritetima su brojnih jedinica lokalne samouprave, stoga je i osmišljen projekt „Razvoj pametnih i održivih rješenja u Gradu Novom Marofu”. Potvrda da je osmišljen i pripremljen dobro je odluka Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost da sufinancira ovaj projekt vrijedan gotovo 46 tisuća eura, a ugovor o sufinaciranju gradonačelniku Siniši Jenkaču u četvrtak su uručili ministrica zaštite okoliša i […]

  today19/07/2024 8

  0%