play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Na Gastro izložbi restorani predstavili autohtonu kuhinju i slastice Varaždinske županije

Više od 20 restorana i vinara te udruga Trnovečko srce iz Varaždinske županije, a uz njih i gosti iz Istarske, Krapinsko-zagorske i Međimurske županije predstavili su svoje specijalitete i vina na 8. Gastro izložbi održanoj u srijedu u hotelu Minerva u Varaždinskim Toplicama. Gastronomsko događanje organizirali su Udruženje hrvatskih ugostitelja i turističkih djelatnika Varaždin i Obrtnička komora Varaždinske županije, a pod pokroviteljstvom Varaždinske županije.

Glavni cilj bio je predstaviti autohtonu kuhinju Varaždinske županije, i to jelima pripremljenima na tradicionalan, ali i moderan način.

Teško je bilo odlučiti što degustirati: s jedne strane bili su tu šiškrli s krušnim mrvicama, trganci na kosanoj masti i varaždinski odrezak s mlincima, a uz njih BBQ buncek s hajdinom kašom, rižoto s ciklom i brojna druga primamljiva jela. Slastice su također oduševile, od uvijek odlične topličke kupališne torte i trnovečke makovnjače pa do niza modernih i kreativnih slatica. Prezentirani su bili riblji i drugi specijaliteti iz Istarske županije, kao i autohotna jela i slastice iz Međimurske i Krapinsko-zagorske županije.

– Imamo 24 sudionika, među kojima i goste iz tri županije, a svi su pripremili autohtone delikatese svojega kraja koje nude u svojim restoranima i slastičarnicama. Uključili smo i učenike Gospodarske škole Varaždin i Srednje škole Arboretum Opeka koji se školuju za ugostiteljska zanimanja. Oni također prezentiraju svoja jela, a uz to su organizirali okrugli stol o ugostiteljskom bontonu – rekla je predsjednica Udruženja hrvatskih ugostitelja i turističkih djelatnika Varaždin Jadranka Behin.

8. Gastro izložbu otvorila je zamjenica župana Silvija Zagorec, koja je čestitala organizatorima.

– Varaždinska županija doista može biti ponosna na svoje ugostitelje i vinare, jer kroz svoj rad pričaju tisuću priča, pričaju priču o ljubavi i posvećenosti hrani te proizvodnji vina. Oni su bitan kotačić u razvoju lokalne zajednice, u razvoju obrtništva i turizma. Enogastronomija je bitan segment i čini dio identiteta Varaždinske županije. Posebno me veseli da sudjeluju i učenici Gospodarske škole i Srednje škole Arboretum Opeka, kojima je ovo prilika da iz prve ruke dobiju kvalitetne informacije vezane uz njihovo daljnje učenje i karijeru – istaknula je Silvija Zagorec.

Gost Izložbe bio je i predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dalibor Kratohvil.

– Ovakve manifestacije su bitne ako znamo da je ugostiteljstvo vrlo važna grana turizma. Ovdje vidimo i mlade ljude koji su se odlučili za upis u obrtnička zanimanja u ugostiteljstvu i turizmu. U Hrvatskoj se u ovom trenutku školuje oko 250 budućih kuhara i 100 konobara te su trendovi upisa u ta zanimanja pozitivni, ali svi znamo da je na tržištu enorman nedostatak upravo tog kadra. Pozitivni trendovi su i u Varaždinskoj županiji, u kojoj je u sve programe obrtničkih zanimanja upisano 267 mladih ljudi. Obrtništvo u Hrvatskoj raste, imamo 112.180 obrta, 10 posto više nego lani, a u Varaždinskoj županiji je taj porast još i veći, iznosi 10,5 posto, što govori koliko je obrtništvo snažna grana gospodarstva u Varaždinskoj županiji i Republici Hrvatskoj – rekao je Kratohvil.

Predsjednik Obrtničke komore Varaždinske županije Igor Šoković je istaknuo da je obrtništvo stup gospodarskog djelovanja društva, a obrtnici i ugostitelji njegov najžilaviji dio. – Udruženje ugostitelja i turističkih djelatnika Varaždina je jedno od najmanjih udruženja i njihov prvenstveni cilj je prezentirati gastronomsku ponudu našega kraja, a uz to i razmjeniti iskustva – rekao je Šoković.

Dobrodošlicu je svima poželjela gradonačelnica Varaždinskih Toplica Dragica Ratković.

– Svaku manifestaciju, a pogotovo ovakve koje govore o dobroj hrani, dobrim vinima, ali i o dobrim ljudima, jer ljudi nam moraju biti fokus, uvijek rado podržavamo u našem gradu jer nam jako puno znače – istaknula je gradonačelnica Varaždinskih Toplica Dragica Ratković.

Dodajmo da su se za glazbeni dio programa pobrinuli učenici Glazbene škole u Varaždinu.

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Razno

  Više od 18 tisuća eura za projekt „Razvoj pametnih i održivih rješenja u Gradu Novom Marofu”

  Digitalizacija rada gradske uprave te razvoj smart city koncepta, među prioritetima su brojnih jedinica lokalne samouprave, stoga je i osmišljen projekt „Razvoj pametnih i održivih rješenja u Gradu Novom Marofu”. Potvrda da je osmišljen i pripremljen dobro je odluka Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost da sufinancira ovaj projekt vrijedan gotovo 46 tisuća eura, a ugovor o sufinaciranju gradonačelniku Siniši Jenkaču u četvrtak su uručili ministrica zaštite okoliša i […]

  today19/07/2024 6

  0%