play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Motivi Varaždinskog zelja i Zagorskog purana od danas u posebnoj ediciji poštanskih maraka i razglednica

Motivi Varaždinskog zelja i Zagorskog purana, zaštićenih proizvoda Varaždinske županije na razini Europske unije, od danas će se diljem svijeta prenositi i putem poštanskih marki, razglednica i žigova. Hrvatska pošta je u ediciji “Hrvatski zaštićeni poljoprivredni i prehrambeni proizvodi” izdala marke posvećene upravo varaždinskom zelju i zagorskom puranu, koje su svečano predstavljene u atriju Županijske palače.

– Varaždinska županija ima 20 zaštićenih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda, od čega 10 na europskoj razini te 10 na nacionalnoj razini koji su zaštićeni jamstvenim žigom pri Zavodu za intelektualno vlasništvo. Već taj broj govori koliku brigu vodimo o zaštiti naših tradicionalnih proizvoda, a isto tako i o njihovoj promociji. Ponosni smo što su varaždinsko zelje i zagorski puran, a od prije dvije godine i varaždinski klipič tiskani kao motivi na prigodnim poštanskim markama. Zahvaljujem Hrvatskoj pošti, Varaždinskom klubu kolekcionara i svima koji su ovome doprinijeli, a posebno zahvaljujem naših poljoprivrednim proizvođačima bez kojih ovoga ne bi bilo – istaknuo je župan Anđelko Stričak.

Varaždinsko zelje i zagorski puran su prepoznatljivi simboli Varaždinske županije, a njihova povezanost s ovim krajem traje već stotinama godina, napomenula je izvršna direktorica Regije 2 Hrvatske pošte Đurđica Grbeša.

– Dovoljno je spomenuti da je, prema zapisima Magistrata Mletačkog, prvi pečeni puran bio na stolu lepoglavskih pavlina na Malu Gospu 1561. godine. Ovakvi značajni simboli zahtijevaju i prikladno obilježavanje, a jedan od najboljih načina za to je upravo poštanska marka. To je prepoznala i Hrvatska pošta te ih uvrstila kao motive prigodnih poštanskih marki. Uvijek volimo istaknuti da je poštanska marka iznimno važna, iako je predmet malih dimenzija. Kultura, povijest i znamenitosti prenose se poštanskom markom svijetom svakoga dana i nose poruku o kulturnom i nacionalnom identitetu države u kojoj je nastala – rekla je Đurđica Grbeša.

 

Pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i zaštitu okoliša dr. sc. Dragutin Vincek je podsjetio da oznaka izvornosti i oznaka zemljopisnog podrijetla potrošačima jamče kvalitetu proizvoda.

– U slučaju varaždinskog zelja ova oznaka potrošaču jamči da su sve faze proizvodnje, od sjemena do finalnog proizvoda, provedeni na području Varaždinske županije. Svi koji se žele baviti ovom vrstom proizvodnje moraju proći proces certificiranja koje provodi neovisno tijelo. Taj proces nije kompliciran, a svima zainteresiranima pomažemo u Upravnom odjelu za poljoprivredu kako bi se proizvođači što manje opterećivali s papirologijom – zaključio je pročelnik Vincek.

Za kulturno-umjetnički program pobrinuli su se članovi KUD-a Vidovec, koji su upriličili i prezentaciju gaženja varaždinskog zelja.

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Regija

  Župan Stričak u Općini Cestica s načelnikom Korotajem o zajedničkim projektima na području Općine

  U sklopu posjeta Općini Cestica, župan Varaždinske županije Anđelko Stričak se u sjedištu općine susreo s načelnikom općine Mirkom Korotajem i njegovim suradnicima, predsjednikom Općinskog vijeća Darkom Majhenom, ujedno i županijskim pročelnikom Upravnog odjela za gospodarstvo i europske poslove, te djelatnicima Jedinstvenog Upravnog odjela. Sastanku su nazočili i ravnatelj ŽUC-a Tomislav Osonjački, njegov pomoćnik ,ujedno i županijski vijećnik Krunoslav Lukačić, općinska vijećnica Sandra Županić, Tomislav Sokolić, zamjenik pročelnika Upravnog odjela […]

  today29/05/2024 1

  0%